Miksi laihduttajan ruokavalio epäonnistuu?
Koen, että ruokavaliot ovat kokeneet omissa mielikuvissani pienen inflaation ajan saatossa, koska valmennan pääasiassa tapaperusteisesti. Valmennuksessa ei siis useinkaan tehdä valmista ruokavaliota jota noudattaa, vaan annetaan vain pieniä yksittäisiä tehtäviä ja tapoja joita lähdetään opettelemaan yksi kerrallaan. Tällainen tapa voi olla esimerkiksi se, että ihminen alkaa syödä proteiinipitoisen aamupalan pelkän aamukahvin sijaan. Ruokavalioita ei ole tullut käytettyä, koska ei ole ollut tarvetta. Ihmiset ovat oppineet asioita hyvin ilman ruokavaliotakin. Joissakin tapauksissa ruokavaliosta on kuitenkin merkittävää hyötyä ja se on tehokas työväline kunhan sitä käytetään oikein.

Kuva: Paula Kesäläinen
Ruokavalioiden ongelma on se, että niitä annetaan ihmisille kevein perustein ja huonoilla ohjeilla varustettuna. Oikeastaan useinkaan ohjeita ei anneta juuri lainkaan, vaan lyödään vaan lappu kouraan ja käsketään noudattaa sitä. Jos ei noudata, vika on valmennettavan itsekurissa ja kyvyttömyydessä noudattaa annettuja ohjeita. Aiemmassa postauksessa kirjoitinkin siitä, että ensin tulisi opetella terveellisen elämän perustavat, jotka ovat kuin kivijalka jokaiselle elämäntapamuutoksesta / laihtumisesta / suorituskyvystä kiinnostuneelle ihmiselle ja jos tämän jälkeen on tarvetta, voidaan käyttää ruokavaliota apuvälineenä muutoksessa.
Milloin sitten ruokavaliosta on hyötyä? Esimerkiksi silloin kun olet selvässä tasannevaiheessa ja / tai haluat lisää edistymistä valitsemallasi osa-alueella (rasvanpoltto, lihaskasvu, suorituskyky tmv.). Tarkemmalla tekemisellä pääset tasannevaiheiden yli ja saat tarkkaa tietoa millainen ruokavalio aiheuttaa toivottuja muutoksia. Jos annan valmennuksessani ”ruokavaliota” suosin ennemmin makrolaskentaa (lasketaan siis proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan saantia). Se ei ole vaikeaa ja jokainen valmennettava voi syödä juuri niitä ruoka-aineita, joita haluaa. Makrolaskennassa mitään ruokaa ei tarvitse kieltää ja tylsistyminen samoihin ruokiin ei pääse yllättämään.
”Laihduttajan ruokavalio epäonnistuu jo siinä vaiheessa kun yritetään masokistisesti iskeä itsensä pullamössön syöjästä tiukalle ruokavaliolle.”
Jos kokeilen valmennettavani kanssa ruokavaliota, haluan että tekemisessä säilyy siitä huolimatta rentous ja siksi annan nämä ohjeet jokaiselle, jolle annan makroperusteisen ruokavalion noudatettavaksi:
- Ensimmäiset kaksi viikkoa menee aina opetellessa. Sinun ei tarvitse osata heti laskea makroja tai tietää millä ruoka-aineilla saat makrot täyteen. Harjoittele ja tutki rauhassa ilman paineita. Tämän pitää olla mielenkiintoinen tutkimusmatka. Jos se aiheuttaa jo heti alussa ahdistusta, ruokavaliolla olemista ei kannata jatkaa ensimmäistä viikkoa pidempään. Ennen ruokavaliolle siirtymistä pitää löytää oikea asenne, joka hyväksyy sinut sellaisena kuin olet eikä maailma kaadu ensimmäiseen epäonnistumiseen tai siihen jos et saavuta tavoitteitasi vielä.
- Opettele löytämään rentous myös ruokavalion noudattamiseen. Sinun ei tarvitse syödä pelkästään terveellistä ruokaa, vaan voit myös herkutella hyvällä omalla tunnolla 10-20% ajasta. Ei haittaa vaikka toisinaan olisit viettämässä tyttöjen iltaa, synttäreitä tai syömässä ravintolassa puolison kanssa. Opettele erottamaan tilanteet joissa ei kannata laskea syömääsi ruokaa. Jos herkuttelun jälkeen huomaat ruoskivasi tai syyllistäväsi itseäsi, ei ruokavaliota kannata jatkaa. Opettele ensin armollisuutta itseäsi kohtaan ja löytämään tasapaino herkuttelun ja terveellisen syömisen välille.
- Makrolaskennan pitäisi olla kivaa ja mielenkiintoista, ei masokistinen kidutustaktiikka. Jos huomaat tulevasi neuroottiseksi tai stressaantuneeksi älä jatka ruokavaliolla olemista. Palaa tapaperusteiseen tekemiseen ja selvitä syyt mitkä johtivat ahdistuksen syntyyn.
Laihduttajan ruokavalio epäonnistuu jos siinä vaiheessa kun yritetään masokistisesti iskeä itsensä pullamössön syöjästä tiukalle ruokavaliolle. Opettele ensin perustavat, jotka ovat kaiken tekemisen kivijalka. Jos vielä sen jälkeen koet tarvitsevasi ruokavaliota ja koet ruokavalion noudattamisen mielekkääksi työkaluksi kehityksen vauhdittamiseen, silloin sitä kannattaa ainakin kokeilla.
Aktivoi aineenvaihduntasi -kirja on ilmestynyt! Löydät sen kirjakaupoista ympäri maan tai voit tilata sen esimerkiksi TÄÄLTÄ.
Olen kuuluisa ”laihaläski”
Muutama viikko sitten kävin Inbody laitteen käyttöönottokoulutuksen ja tässä yhteydessä mittasin laitteella ensimmäistä kertaa myös itseni. Inbody mittaa mm. lihasmassaa, rasvaprosenttia, sisäelinten ympärillä olevaa viskeraalirasvaa.
Tältä näyttää kun rasvaprosentti on 26 ja lihasmassa on normaalin alarajalla.
Mittauksen mukaan voisi ajatella, että minähän olen juuri se ”laihaläski” josta kaikki aina varoittelevat ja jolle nauretaan. Siis sellainen joka painaa vähän, mutta rasvaprosentti on korkea. Aiemmin olisinkin ajatellut juuri näin. Olisin panikoinut ja ajattelut, että nyt mun pitää muuttaa KAIKKI, jotta saan rasvaprosentin tippumaan ja lihasmassan ylös. Mutta tiedättekö mitä? Minä en muuta nyt yhtään mitään. Minä en ole laihaläski, vaan suorituskykyinen, aikaansaava ja kaunis nainen!
Usein olen sanonut, että ”ei se paino vaan se kehonkoostumus”. No en olisi voinut olla pahemmin väärässä. Edes rasvaprosenttimittaus ei kerro miltä näytät saatikka sitä miten energinen tai suorituskykyinen olet. Se ei kerro ihmisarvoasi. Keskity yksittäisten mittausten sijaan kokonaisuuteen ja tekemiseen. Riittävästi lepoa, kovaa treeniä ja paljon fiksua ruokaa toimii aina.
Taustani huomioiden, olen todellakin mennyt eteenpäin vaikkei siitä paperilla olekaan todisteita. Tiedän sen, koska olen henkisesti ja fyysisesti vahvempi kuin koskaan aiemmin ja tunnen kehittyväni jatkuvasti lisää.
Pitäisikö mittauksessa käydä kuukauden välein, että näkee jos onkin tehnyt kaiken päin persettä ja osaa korjata suunnan nopeasti? Ei. Kuukaudessa ei ehdi tapahtua juurikaan muutoksia, joten miksi mittailisi ja vetäisi joka kerta turhaa paniikkia tuloksista? Oikeastaan vasta useamman kuukauden ja vuosien jälkeen tiedät miten olet edistynyt. Liian usein tapahtuvat mittaukset vain stressaavat, sillä ne näyttää siltä kuin mitään ei tapahtuisi. Parhaiten edistymisen näkee siinä miten suorituskykyinen oikeastaan olet ja mihin suuntaan suorituskykysi on menossa.
Kehonkoostumukseen ja sen muokkautuvuuteen vaikuttaa pitkälti myös genetiikka. 26% rasvaa voi näyttää täysin erilaiselta eri ihmisillä. Siksi sinun ei kannata tavoitella samaa rasvaprosenttia kuin kaverin.
Psyykkisen tason muutokset ja asennoituminen ovat avain asemassa ja niitä et voi mitata kehonkoostumusmittarilla. Itselläni suurin muutos on tapahtunut psyykkisellä puolella. Pystyn viemään itseni vahvemmin epämukavuusalueelle treeneissä ja tämä on johtanut kovempaan kehitykseen kuin koskaan aiemmin. (HUOM! Epämukavuusalue tarkoittaa, että joskus on tehtävä tylsää mummojumppaa ja toisinaan taas kyykättävä lähelle pyörtymisen rajamaita. Näiden balanssi on siis tärkeää.)
Mitä tästä siis opimme? Huomioi kehityksen seurannassa muutkin asiat kuin kehonkoostumuksen tai painon muutokset. Yksi tärkeimmistä muutoksista on henkinen muutos. Vaali arjen ja urheilun suorituskykyä kaikin keinoin. Muista, että muutos on kestävällä pohjalla silloin kun rakastat sitä mitä teet.
Lopuksi lausahdus jota käytän valmennuksissani toistuvasti:
”En ole vielä nähnyt ihmistä, joka olisi helvetin suorituskykyinen, onnellinen ja täynnä energiaa ja näyttäisi ihan paskalle.”
Lopeta itsesi nöyryyttäminen
Olen tuskaillut oman kroppani kanssa vuosia ja vain muutama vuosi sitten tavoitteeni oli vähärasvainen ja lihaksikas kroppa. Halusin tätä siksi, että tykkäisin enemmän itsestäni ja voisin olla ylpeä saavutuksestani. Tämän tavoitteen takia aloin kiinnittää jatkuvasti huomiota siihen miltä näytin ja etsin kropasta ”juttuja mitä pitäisi vielä parantaa”. Ajattelin, että minun ”ongelma” on se, että rasvaa on vaikea polttaa ja lihasta on vaikea saada lisää. Ongelmani oli myös ruokavalion pysyminen ”ruodussa”, liian väsähtäneet treenit ja heikko voimataso. Pystyin luettelemaan itsestäni ongelmia ongelman perään. Näin tekee myös moni asiakas sanoessaan ”minun ongelmani on etten pysty noudattamaan ruokavaliota/treeniohjelmaa/viikkosuunnitelmaa/tmv.”
Kun kiinnität huomiota vain ongelmiin, alat rakentaa identiteettiä niiden varaan. Näet itsesi ongelmapesäkkeenä joka ei onnistu yrityksistä huolimatta. Aivopeset itsesi ajattelemaan kuinka huono oikeastaan olet. Alennat ja nöyryytät itseäsi ajatuksissa ja joskus jopa julkisesti. ”En koskaan ole ollut lahjakas liikunnassa.” ”Olen aina ollut perheen pullero.” Asiaa ei auta se, jos kuulemme ”asiantuntijan” sanovan sanat: ”ongelmasi on…”. Kun rakennat identiteetin ongelmien varaan, alat roikkua niissä kiinni. Suorastaan haluat kiinnittyä niihin, koska identiteettisi rakentuu niiden varaan.
Kun vuonna 2014 keskityin näkemään sen missä olen hyvä, korjaantuivat myös ongelmat joita minulla oli ollut. Ne lakkasivat olemasta, koska niillä ei ollut minulle enää merkitystä. Kun keskityin olemaan päivä päivältä vahvempi, myös ruokavalio alkoi tukea voiman kehitystä. Iloitsen kun saan penkkipunnertaa sarjoja 16 kilon käsipainoilla tai kyykkään yli 60 kilolla. Se on hauskaa ja se rakentaa vahvan onnistujan identiteetin. Stressaan vähemmän, koska uskon onnistuvani joka tapauksessa.
Tämä sama asia on toistunut huomaamatta elämässäni aiemminkin esimerkiksi koulussa. Kun tiesin olevani hyvä musiikissa, olin parempi myös muissa aineissa. Uskoin pärjääväni missä vain ja uskalsin musiikin siivittämänä muuttaa pois kotoa jo 16-vuotiaana. Jos minulta olisi otettu pois musiikista saamani onnistumisen kokemukset, olisin saattanut olla heikompi henkisesti ja menestyä koulussa huonommin.
Kun asiakkaat kuulevat minulta olevansa vahvoja, heistäkin voi huomata muutoksen. Mitä pidempään he ovat valmennuksessa, sen selvempi muutos on. He alkavat keskittyä voiman kehittämiseen ja unohtavat jatkuvan laihduttamisen. Kun he keskittyvät olemaan vahvoja, he onnistuvat todennäköisemmin myös ravinnon suhteen. Ja kun he uskovat olevansa vahvoja, he kehittyvät entistä nopeammin salilla. Usko ja uusi identiteetti laittaa yrittämään enemmän.
Kiinnitä huomiosi siihen missä olet hyvä ja missä onnistut! Lopeta jatkuva vikojen etsiminen ja niistä puhuminen. Onnistumiset tuovat itsevarmuutta ja laittavat sinut parantamaan myös muilla osa-alueilla. Rakenna itsellesi onnistujan identiteetti.
Olin läski ja siksi arvoton
Olen laihduttanut muutaman kuukauden ja tulokset näkyvät ulospäin. Olen huomannut, että ihmiset tykkäävät varsin tiuhaan tahtiin kommentoida muuttunutta ulkonäköäni. Kiitos kaikista kivoista kommenteista. Tämä kuitenkin pistää miettimään asioita uudesta valosta.
Ennen laihtumista sain vain harvoin kuulla (muilta kuin mieheltäni), että ”näytätpä hyvältä”. Nyt saan kuulla sitä lähes viikottain. Olen saanut kuulla myös siitä ”kuinka paljon olen saanut aikaan lyhyessä ajassa”. Hyvät ihmiset, olen tehnyt seuraavat asiat vuosina 2014-2016: kirjoittanut kirjan, rakentanut oman verkkokurssin, tehnyt päivittäiset asiakastyöt, toiminut kahden eri firman perustajana ja yrittäjänä. Sitten kun satun pudottamaan muutaman kilon painoa saan kuulla ”kuinka paljon olen saanut aikaan”. Tämä painonpudotus on vähintä mitä olen saanut viime vuosina aikaan, enkä pidä sitä minään saavutuksena.
Olen tykännyt itsestäni pulleampana (vaikken nyt mikään pullea ollutkaan edes) ja nyt laihempana ihan yhtä paljon. Joskus vuosia sitten en tykännyt itsestäni pulleana enkä laihana. Viimeksi kun sain kuulla kehuvia kommentteja ulkonäöstäni olin fyysisesti lopussa. En jaksanut nostaa edes tyhjää levytankoa maasta saati punnertaa omalla painolla… Kroppa oli sekaisin kuin seinäkello. Kun olin normaalipainon ylärajassa, voin mahtavasti! Jaksoin nostaa rautaa viikko viikolta enemmän. Jaksoin liikkua ja sain syödä terveellistä ruokaa. Normaalipainon yläraja ei siis tullut vastaan siksi, että olisin maannut sohvalla ja syönyt munkkeja. Ulkonäkö ei siis kerro siitä olenko hyvinvoiva.

Kuva: Paula Kesäläinen
Mitä ulkomaailma viestittää meille? Kun olet laiha, olet terve, aikaansaava, arvokas, ihailtu, kaunis, sporttinen….. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Personal trainerin maailma on julma. Monet tuntuvat arvottavan valmentajan osaamista ulkonäön perusteella. Kerran eräässä lehtijutussa näin ylipainoisen personal trainerin asiakkaansa kanssa. Jutun alapuolelle oli kommentoitu ilkeään sävyyn ”onko toinen näistä muka personal trainer”. Usein edes normaalipaino tai -rasvaprosentti ei riitä. Ei riitä jos olet normaalipainon tai -rasvaprosentin ylärajalla. Pitäisi olla normaalin alarajalla. Sikspäkin omistavat valmentajat saavat enemmän palstatilaa, kuin ne jotka eivät omista sikspäkkiä. Lähes ainut lehtijuttu johon pulleampi traineri kelpaa on se väsynyt otsikko: ”voiko personal trainer olla ylipainoinen”.
Joskus kuvittelin, että kun painan 55 kiloa olen tyytyväinen itseeni. Kun saavutin tavoitepainon, huomasin, että sisimmässäni en tykännyt itsestäni sen enempää kuin aiemminkaan. Kun myöhemmin painoin lähes 70kg en tykännyt itsestäni sen vähemmän tai enemmän. Aloin tykätä itsestäni vasta kun selvitin asioita elämässäni ja aloin tehdä sitä mitä halusin välittämättä muiden mielipiteistä.
Miltä minusta nyt sitten tuntuu, kun rasvaa on palanut ja ”olen saanut tuloksia”? Samalle kuin kyykkyennätyksen rikkominen tai uusi temppu telinevoimistelussa. Kivalta, mutta ei se ole muuttanut suhtautumista itseeni. Se ei ole niin iso asia kuin mitä ihmiset ajattelevat sen olevan. Jos se olisi iso asia, olisin huolissani itsestäni. Enkö arvosta itsessäni muuta kuin laihaa olemusta? Silloin itsetuntoni olisi varsin hataralla pohjalla. Olen saanut tuloksia myös ilman rasvan palamista. Olen saanut niitä elämässäni yleisesti ja treeneissä. Saattaa olla, että olen puolen vuoden päästä samassa kunnossa kuin olin puoli vuotta sitten. Tai saattaa olla, että olen kovemmassa kunnossa. Silti olen sama ihminen kuin nyt. Yhtä arvokas ja mahtava. Kukaan ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. En ole jäämässä tähän pisteeseen jossa nyt olen.
Entä jos heikolla itsetunnolla varustettu ihminen saa kuulla olevansa aikaansaava, kaunis tai hyvä työssään vasta sitten kun laihduttaa? Ensimmäinen mielleyhtymä on väistämättä ”kun olin läski, olin arvoton”.
Sano ystävälle kannustavia sanoja myös silloin kun hän ei ole laihtunut. Kunnioitus ja arvostus ei tarvitse laihtumista! Sinä siellä ruudun toisella puolella olet upea juuri nyt.
Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkokurssi alkaa jälleen! Tule neljän viikon matkalle, kohti energisempää oloa, parempaa palautumista ja huikeita tuloksia! Ei sisällä hifistelyä, ravintolisäkikkailua tai epäolennaisuuksia.
Etene sillä tasolla millä olet
Kannattaako kaloreita laskea? Tarvitsen tiukan ruokavalion, jotta pysyn ruodussa! Pitäisikö syödä intuitiivisesti nälän ja kylläisyyden mukaan? Missä järjestyksessä kannattaa edetä, jos ruokavalio kaipaa enemmän tai vähemmän kohennusta?
Olen jossain määrin makrolaskemisen (makroravinteet = proteiini, hiilihydraatti ja rasva) kannattaja. Makrojen laskemisesta on hyötyä kun halutaan tarkastella tarkemmin ravinnon nykytilaa, parantaa systemaattisesti aineenvaihduntaa tai laihduttaa fiksulla tavalla. Yksilövalmennuksissa en kuitenkaan aloita koskaan makrolaskennalla. Miksikö en? Koska jokaisen meistä tulisi edetä sillä tasolla millä on.
Ajatellaanpa nyt ihmistä jonka ruokavalioon ei juurikaan ole kiinnitetty huomiota. Miltä näyttää tällaisen henkilön ruokavalio?
Ateria 1: kaurapuuro, mehukeitto
Ateria 2: Pita kebab, 5dl coca cola zero
Ateria 3: 2 suklaakeksiä ja teetä
Ateria 4: Kanapastaa juustokermalla, 3dl mehua
Ateria 5: 1 jäätelöpuikko
Ateria 6: Skyr rahka
Tai vaihtoehtoisesti se voi näyttää tältä.
Ateria 1: kahvi ja rahka
Ateria 2: 2 perunaa, sitruunalohta, salaattia
Ateria 3: Illasta kasa leipää leivänpäällisineen
Molemmissa tapauksissa ruokavalio on retuperällä. Kummassakaan näistä tilanteista ei vielä ole olennaista tuleeko proteiinia 130 g vai 135 g tai söitkö kanaa ja riisiä kourallisen vai kaksi. Olennaista on ruokarytmin kunnostaminen, fiksujen ruoka-aineiden löytäminen ruokapöytään, toimivien keittöstrategioiden löytäminen ja aterioiden suunnitteleminen etukäteen.
Vasta kun nämä perusasiat ovat osa päivittäistä arkea niin, että ne toteutuvat kiireessä, matkoilla, stressissä ja missä tahansa tilanteessa oletkin, voit halutessasi siirtyä seuraavalle tasolle. Toiset eivät koskaan siirry perusasioiden opettelusta haastavampaan, koska saavat perusasioilla varsin hyviä tuloksia. Lisäksi se sallii todella rennon elämäntyylin, ja siksi tällä tasolla on usein hyvä olla vaikka lopun ikää.
Kuinka pitkään perusasioiden opettelemiseen menee riippuu siitä mikä on lähtötilanne, motivaatio ja elämän realiteetit. Usein niiden oppimiseen kannattaa kuitenkin varata ainakin vuosi.
Millaisia tuloksia perustekemisellä sitten saa? Tekemisen tasosta riippuen sillä saa painon hallintaan ja usein myös terveen rasvaprosentin, mutta ei sikspäkkiä. Se mahdollistaa kunnon kehittymisen (voima, kestävyys, lihaksisto jne.), hyvän stressinsietokyvyn, unenlaadun ja jaksamisen.
Joskus on kuitenkin tilanteita joissa ruokavaliota voi toteuttaa hieman tarkemmin kuin pelkkiin perusasioihin keskittymällä. Tämä tulisi tapahtua kuitenkin vasta kun perusasiat ovat kunnossa, ja mieli on valmis. Mieli on valmis silloin kun ruoka ei aiheuta sinussa enää mitään ylimääräisiä tunteita. Se on vain ruokaa, ja ruokailut ovat vain asioita jotka tapahtuvat. Olet löytänyt rauhan syömiseen, eikä päässä vilise jatkuvasti ajatuksia ruoasta (kuten: voiko tätä syödä, kuinka paljon minun pitäisi syödä, onko tämä terveellistä, mistä saan proteiinia, onko tämä riittävä määrä hiilihydraattia tmv.). Jos ruokavaliota aletaan viilaamaan silloin kun ollaan vasta aloittelijoita, stressi ja ahdistus iskevät väistämättä vastaan. Ruoka- tai vaakaneuroosi, jojolaihduttaminen ja jatkuvat repsahtelut ”dieetissä” ovat ehkä yleisimmät näkemäni haitat, kun ollaan kiivetty perse edellä puuhun ja alettu tehdä liian hankalia asioita ensin. Jos tunnistat itsesi näistä, kannattaa vetäistä hätäjarrua jo tässä vaiheessa ja palata takaisin perusasioiden ääreen.
Jos ruoka alkaa aiheuttaa stressiä, tiedät että toteutat nykyiselle tasolle liian vaikeita ohjeita. Se on vähän kuin penkkipunnerrus, jonka paino on sinulle aivan liian painava. Kyllähän se siis rinnalta irtoaa, mutta ylös saakka se ei sieltä tule vaikka kuinka työnnä. Jossain vaiheessa voimasi loppuu, et pysty enää työntämään ja paino romahtaa takaisin alas.
Milloin sitten makrojen laskemisesta ja tarkemmista ruokaohjeista on hyötyä? Silloin kun haluat kohottaa tasoa perustasosta ylöspäin. Kun haluat virittää kehonkoostumuksen tai suorituskyvyn huippuunsa. Myös aineenvaihdunnan aktivoinnissa makroravinteiden laskemisesta on toisinaan hyötyä, mikäli se ei aiheuta stressiä ja osaat pitää sen riittävän rentona. Makrolaskemisen hyvä puoli on se, että ruoka voi silti olla melko rentoa. 80-90% ruoasta on fiksua ja terveellistä ruokaa, mutta sen lisäksi voi säännöllisesti antaa tilaa herkuttelulle ja välissä voi olla sopivasti vapaapäiviä. Kun mieli on tasapainossa, vapaapäivä ei tarkoita ”pig out” -päivää, vaan kohtuullista herkuttelua esimerkiksi ystävien seurassa tai hyvässä ravintolassa puolison kanssa.
Tule mukaan seuraamaan kirjaprojektia Youtubeen! Luvassa myös treenivinkkejä ja muuta kivaa! 🙂 Klikkaa siis kanavalleni tästä ja paina ”tilaa”!
Rasvanpolttoa aineenvaihdunnan aktivoinnilla
Rasvanpoltto, laihtuminen ja aineenvaihdunta. Kukapa meistä ei haluaisi polttaa rasvaa ja parantaa aineenvaihduntaa yhdenaikaisesti. Mutta onko se ylipäätään mahdollista? Onko olemassa aineenvaihduntadieettiä, joka vie meidät kohti valaistusta?
Kun haluamme laihtua, meillä on oltava energiavaje. Laihtuminen ei tapahdu millään muulla keinolla kuin kalorivajeella. Ei siis ole olemassa dieettiä, jolla voisit laihtua jos kaloreita tulee yli energiankulutuksen. Jos joku väittää näin, kannattaa juosta karkuun. Erilaisilla dieeteillä voidaan vaikuttaa kylläkin kylläisyysvaikutukseen (esimerkiksi lisäämällä proteiininsaantia) ja näin ollen saada aikaan tuntemus, jossa et ole niin nälkäinen kalorirajoituksesta huolimatta. Tarvitset kuitenkin aina alikalorit, jotta voit laihtua.
Aineenvaihdunta puolestaan hidastuu aina jonkun verran, kun laihdutetaan. Toisilla dieeteillä se hidastuu enemmän ja toisilla vähemmän. Jos joku väittää muuta, juokse jälleen karkuun. Mitä rajummat laihdutuskeinot ovat, sen enemmän aineenvaihdunta hidastuu. Tästä syystä laihduttamistahti kannattaa olla maltillinen, yleensä jopa hitaan tuntuinen. Tällöin ehkäistään aineenvaihdunnan hiipumista mahdollisimman paljon. Dieetin jälkeen voidaan palauttaa aineenvaihdunnan taso ja tuoda energiamäärä ylläpitokaloreille, jossa saavutettu paino pysyy. Dieetti ei siis lopu siihen, kun olet saavuttanut tavoitepainon – ei todellakaan. Keho on saatava toimimaan kalorirajoituksen jälkeen normaalisti.
Ketkä sitten ajautuvat aineenvaihduntaongelmiin? Kerrataanpa vähän samaa asiaa aiemmasta postauksesta.
- Ihmiset jotka ovat jatkuvasti erilaisilla kalorirajoituksilla (”olen kokeillut kaikki dieetit” -tyypit).
- Ihmiset, jotka rajoittavat tiettyjä ruoka-aineita ruokavaliostaan (usein turhaan).
- Ihmiset jotka syövät jatkuvasti liian vähän (esimerkiksi tottumuksesta).
Tästä tullaan johtopäätökseen, että aineenvaihdunnan parantaminen ja energiavaje eivät sovi samaan lauseeseen. Ennen laihduttamista aineenvaihdunnan on kuitenkin toimittava normaalisti, jotta laihtumista voisi ylipäätään tapahtua. Se joka puhuu aineenvaihdunnan parantamisesta laihduttamisen aikana puhuu höpöjä. Keho vastaa kalorirajoituksen aina hidastamalla aineenvaihduntaa. Fiksusti laihduttaessa pyritään vain minimoimaan aineenvaihdunnan vahingot.
Mikä on sitten marssijärjestys jos nyt kuitenkin haluat laihtua, mutta aineenvaihdunta on kuralla lukuisten painonpudotusyritysten takia?
- Ensin on palautettava aineenvaihdunta. Tähän vaiheeseen ei kuulu laihduttaminen, eikä sitä yleensä tapahdu. Kehonkoostumus voi parantua matkan aikana. Tähän kannattaa siis henkisesti varautua ja työstää ajatusta toden teolla. Aineenvaihdunnan parantaminen vie kuukausia ja usein jopa vuosia. Tänä aikana on kuitenkin hyvä löytää itselleen tarpeellinen energiamäärä ja opetella pysyviä elämäntapoja, jotka pystyt pitämään kiireessä ja muissa elämän käänteissä
- Kun aineenvaihdunta on palautettu, voidaan miettiä laihduttamista uudestaan, jos sille on vielä tarvetta. Tällä kertaa dieetti kuitenkin toteutetaan fiksummin, jotta estetään aineenvaihdunnan loppuunpalaminen. Hitaat muutokset ja pitkäjänteisyys ovat avainasemassa pysyvässä muutoksessa. Jos aineenvaihdunta on kunnossa, homman pitäisi olla lähes matematiikkaa, mutta laihtumista pitäisi tapahtua korkeammilla kaloreilla kuin aiemmin. Kun kalorinsaanti on myös laihduttaessa riittävän korkea, pysyt energisenä ja voit kehittää kehonkoostumusta.
- Kun olet saavuttanut tavoitteen (tai välitavoiteen), kehonkoostumus pyritään vakauttamaan tähän pisteeseen. Tämä on tärkeä vaihe, jotta vältytään aineenvaihduntaa tuhoavalta jojolaihduttamiselta.
Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkovalmennus starttaa!
Paikat valmennukseen ovat myynnissä NYT!
Saat valmennuksessa selkeät ohjeet aineenvaihdunnan palauttamiseen käänteisen dieetin, liikunnan ja levon avulla. Kun haluat purkaa kalorirajoituksen fiksulla tavalla ja aktivoida aineenvaihduntaasi, tässä valmennuksessa se onnistuu varmasti.
Mikä on aineenvaihdunnan superfoodia?
Aloitin valmennustyön vuonna 2011 – karppauksen kulta-aikana, jolloin myös superfoodit ja ravintolisät alkoivat olla ihmisten huulilla. Innostuin itsekin. Halusin testata ”vähän kaikkea” ja saada kropan viritettyä huippuunsa samalla ruokkien hiilarikammoa.
Miksi sitten haluan nyt puhua tästä sinulle. Olen itse ollut tuossa hifistelyn suossa. Olen palannut ruokavaliossani perusasioiden alkulähteille enkä vältä mitään. Tällä hetkellä uskon vain harvan ravintolisämainoksen lupauksiin. Ravintolisät ovat vain ravinnon lisä. Saatan napata multivitamiinin tai kalaöljyn silloin tällöin, mutta en pidä niitä kaikkivoipina.
Kun olen nyt vuosien ajan tehnyt valmennustyötä ja vuodesta 2015 pyörittänyt Aktivoi aineenvaihduntasi -valmennusta, olen huomannut että ihmiset eivät tarvitse hifiä. Näen ihmisiä, jotka ovat sekaisin hifistelyn seurauksena.
Toki on tilanteita, jossa ruoka-ainerajoituksia tarvitaan ja ravintolisille on paikkansa, mutta liian usein etsimme vastauksia epätodennäköisimmästä vaihtoehdosta ja haluamme nähdä itsemme ”erikoislaatuisina tapauksina”, jotka tarvitsevat tietyn ihmelääkkeen parantamaan ongelman.
Terveet (huom. terveet, ei sairaat, joilla saattaa toisinaan olla erikoistarpeita) ihmiset pyrkivät selittämään ruokarajoituksia milloin kilpirauhasella ja milloin suoliston kunnostamisella. Tarvitaan kasa ravintolisiä, superfoodeja ja yrttejä jotta ei turvota, närästä ja pieretä.
Entäpä jos esimerkiksi suolisto onkin heikko ruokarajoituksista johtuvan jatkuvan kalorivajeen ja stressin takia? Kyllä. Jos et saa tarpeeksi energiaa, ei myöskään suolisto voi palautua. Jatkuva kalorivaje on keholle samalla myös stressitekijä.
Entä jos erilaiset kivut johtuvat kroonisesta energiavajeesta ja stressistä? Ilman riittävää energiansaantia keho ei voi korjata kudoksia. Jos treenaaminen tuottaa aina ja enenevissä määrin kipua, mieti voisiko vika mahdollisesti olla jatkuva energiavaje (ja huonosti suunniteltu treeniohjelma).
Mitä jos energiatasot ovat matalat juuri siksi, että syöt liian vähän? Johtuisiko vitamiinien tai mineraalien puutos siitä, että et vain syö riittävästi vaan kitsastelet kaloreissa jatkuvasti. Riittävä energiansaanti on lähtökohta energianmuodostukselle ja myös riittävälle vitamiinien ja mineraalien saannille.
Ravintolisillä ja muilla poppaskonsteilla hifistely ei toimi, jos ne heitetään ratkaisuksi suoraan ihmisen stressi-laihdutus-hässäkkäarkeen. Jos siis tiesi on joku seuraavista:
- olet jojo-laihduttaja,
- olet ollut kalorivajeessa pitkiä aikoja,
- olet rajoittanut jatkuvasti ruoka-aineita,
ensimmäinen tarkastettava ja kunnostettava asia kaikissa edellämainituissa tilanteissa on energiamäärän nostaminen riittävälle tasolle. Ei siis multivitamiinin käyttöönotto, ei yrittivalmisteen nappaaminen eikä mikään superfood.
Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkovalmennus starttaa jälleen.
Paikat valmennukseen ovat myynnissä NYT!
Saat valmennuksessa selkeät ohjeet aineenvaihdunnan palauttamiseen käänteisellä dieetin, liikunnan ja levon avulla. Kun haluat purkaa kalorirajoituksen fiksulla tavalla, tässä valmennuksessa se onnistuu varmasti.
Unohditko mikä on normaalia?
Kun puhun aineenvaihdunnan parantamisesta, ihmiset usein ajattelevat, että nyt tapahtuu jotain mullistavaa. He ajattelevat, että nyt lähdetään ”aineenvaihduntadieetille”, joka kiihdyttää aineenvaihdunnan hetkessä nollasta sataan. Etsitään jotain tajunnan räjäyttävää keinoa. Tosiasia kuitenkin on, että tällaisia ihmeitä ei ole olemassa. Aineenvaihdunnan aktivoinnin tarkoituksena on saada keho (ja mieli) toimimaan normaalisti. Tämä vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.
Kun aineenvaihduntaa aktivoidaan, niin tarkoituksena on kehon normaalin toiminnan saavuttaminen. Kyse ei ole mistään ihmedieetistä, vaan pääasiassa näistä kolmesta asiasta:
1. Syöt normaalisti
– Käytännössä sinulla ei ole mitään tunnemyllerrystä ruokaa kohtaan. Ruoka on sinulle neutraali asia ja sitä ei tarvitse miettiä jatkuvasti. Syöminen on normaali toimenpide muiden asioiden joukossa. Kun suhde ruokaan on kunnossa, syöt myös riittävästi eikä sinun tarvitse laskea kaloreita, etkä rajoita mitään ruoka-aineita turhaan. Sinulla ei ole ylitsepääsemättömiä mielitekoja suolaisia tai makeita herkkuja kohtaan.
– Aineenvaihdunnan aktivoinnin tarkoitus ei ole saada kehoa polttamaan 10 000kcal päivässä. Tarkoitus on saada keho kuluttamaan kaloreita normaalisti esimerkiksi 2500kcal tai 3000kcal aiemman 1200 kalorin sijaan.
2. Nukut normaalisti
– Et pidä itseäsi hereillä räpläten kännykkää ja muita elektronisia laitteita yökaudet. Et tee töitä yöhön saakka, vaan arvostat unta niin, että haluat priorisoida sitä. Nukut 7-9h joka yö. Kun nukut normaalisti, et heräile yöllä useita kertoja ja olet aamulla virkeä.
3. Liikut normaalisti
– Hyötyliikunta on asia numero yksi! Hyötyliikunta on normaalin liikkumisen perusta. Kävele tai pyöräile töihin. Kulje portaita ja nouse välillä seisomaan. Ilman matalatehoista ja jatkuvaa liikettä aineenvaihdunta on kuralla. Hyötyliikunnan lisäksi ota mukaan lihaskuntotreeniä ja aerobista treeniä. Ihminen on luotu liikkumaan ja liikunta tulisi tehdä sillä tasolla missä itsekin on. Ei siis suoraan sohvanpohjalta rääkkitreeneihin, vaan hitaasti työkapasiteettia nostaen eteenpäin.
Osaat säätää treenejä olosi mukaan. Voit jättää tarvittaessa muutaman treenin tekemättä, mutta palaat kuitenkin pian treenien pariin, kun olo sen sallii. Sinulle ei tuota vaikeuksia pysyä esimerkiksi sairaana poissa liikunnan parista. Et tee ylikovia supertreenejä ja etkä treenaa jatkuvasti ylikunnon partaalla.
Hyvät ihmiset, olette unohtaneet mikä on normaali tila. Kaiken sen dieettishaissen keskellä olette todella unohtaneet sen. Kaikki tämä aineenvaihduntahöpötys tässäkin blogissa tähtää siihen, että tulet tavalliseksi. Tavallinen näyttää usein tylsältä ja ei niin mediaseksikkäältä.
Jos tuntuu, että aineenvaihdunta on romuna etkä tiedä mistä aloittaa, Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkovalmennus starttaa jälleen. Saat valmennuksessa selkeät ohjeet aineenvaihdunnan palauttamiseen käänteisellä dieetin, liikunnan ja levon avulla.
Älä usko muutoskuviin!
Olen tullut vuosi vuodelta yhä skeptisemmäksi muutoskuvien suhteen. usein markkinointia koristavat hurjat muutoskuvat, joilla luodaan mielikuvia ”Kun ostat tämän valmennuksen, sinäkin olet ripped to the assbone viidessä viikossa.” Useimmista meistä saadaan hienot muutoskuvat, jos pistetään kunnon dieetti ja rääkkitreenit päälle. Sitten vain noudatat ohjeita muutaman kuukauden. Muutoskuvien huono puoli on se, että ne eivät kerro mitä tapahtui valmennuksessa tai sen jälkeen? Mitä muutoksen eteen tehtiin? Millaisia henkisiä muutoksia valmennettavassa tapahtui vai tapahtuiko mitään? Mitä tapahtui vuoden päästä? Entä viiden vuoden päästä? Tulivatko kilot takaisin vai kestikö muutos? Hienot kuvat ei ole takuu pysyvyydestä.
Rasvanpoltosta tuntuu olevan ihmisillä vaikka mitä kuvitelmia ja olettamuksia. Suurin osa ajattelee, että rasvanpoltto on helppoa kuin heinän teko. Media luo kuvitelmat toimivimmista metodeista ja mitä överimpi metodi on kyseessä, sen parempi. Ihmiset ostaa mieluumin taikapillereitä kuin ”nuku hyvin, syö fiksusti ja liiku sopivasti” -tylsyyttä. Usein kuulen valmennuksissani kysymyksen jo noin kuukauden jälkeen: ”miksi tämä vatsamakkara ei tästä pienene”. Useimmilla meistä ne läskit eivät ole pamahtaneet kroppaan kuukaudessa eikä edes kahdessa. Siksi on järjetöntä odottaa, että ne lähtisivät siitä sormia napsauttamalla.
Loppujen lopuksi onnistunut rasvanpoltto vaatii kasan hyviä arvauksia ja hemmetisti pitkäjänteisyyttä. En suosittele yhdellekään asiakkaalleni tai sinulle pikarasvanpolttokuureja, vaikka tietäisin siihenkin muutamia konsteja. Miksikö en? Eikö ihmiset motivoidu, kun he saavat rasvan tirisemään vauhdilla heti valmennukseen tultuaan? Vastaus on EI.
Pikakuurit antavat väärän mielikuvan rasvanpoltosta. Pikakuurin jälkeen ihmisen mieleen jää ajatus, jossa ratkaisu ”läskiongelmaan” on pikakuurin vetäminen kerta toisensa perään. Huonoin uutinen tässä on se, että kuurin jälkeen hyvät ruokailu- ja liikuntatottumukset on opeteltava joka tapauksessa, jotta voidaan odottaa pysyvää lopputulosta. Dieetti ei nimittäin ole onnistunut, vaikka olisit pudottanut 100kg, jos et pysty pitämään painoa/rasvaprosenttia kurissa dieetin jälkeen lopun elämääsi. Emmekö voisi käyttää pikakuureihin käytetyn ajan hyödyksi ja opetella fiksuja tapoja alusta alkaen, samalla luoden realistista kuvaa kehonmuokkauksesta. Kehonmuokkaaminen on monesti hieman tylsää, vie aikaa ja puuduttaa. Rasvanpolttoa kyllä tapahtuu, kun lopettaa hötkyilemisen ja malttaa toistaa fiksuja tapoja viikkoja, kuukausia ja vuosia.
Kouluttajani Jess Bandan sanoin: ”Vaikeaa ei ole tehdä nopeaa muutosta, vaan jatkuvaa muutosta.” Voitko siis vuosien jälkeenkin kehittyä yhä parempaan kuntoon nousujohteisesti (myös muilla osa-alueilla kuin rasvanpoltossa)?
Sanoin aiemmassa postauksessani, että en ole laihdutusvalmentaja enkä sellaiseksi halua. Siksi en lähde tekemään mitään Anun superrääkki-keskitysleiri-pussikeitto-kahdessa-viikossa-rasvat-nolliin -valmennuksia, enkä markkinoi itseäni muutoskuvilla. Ne ovat tuon kaiken ruumiillistuma.
Tärkeimmät tärpit rasvanpolttoon: detox, tulehdus ja muut ystävät
Täällä ollaan Kaliforniassa! Tänne tuleminen on ollut yksi pitkäaikaisista unelmista ja nyt olen täällä. Samaan syssyyn tuli tyypilliseen tapaan yhdistettyä Biosignature level 2 koulutus Los Angelesissa. Eikä ollut huonompi idea sekään, sillä kurssilla tuli jälleen kerran kerrattua tärkeitä ravintoon ja treeniin liittyviä asioita. Tämä kurssi oli myös siinä mielessä erilainen, että pääsin juttelemaan useamman kurssilaisen kanssa. Ilmeisesti Los Angelesin aurinko saa ihmiset entistäkin sosiaalisemmiksi. 😉
Biosignature kurssilla luonnollisesti käsitellään melko paljon rasvanpolttoa, tosin totuttua syvemmällä tasolla. Ajattelin jakaa tässä muutaman päivän tärkeimmät opit.
- Uni ja stressinhallinta on rasvanpolton kaikista tärkein lenkki. Ilman laadukasta unta kaikki kehossa on persietellään. Hormonit, hermovälittäjäaineet, palautuminen ja immuunipuolustus sakkaa ja rasvanpoltto muuttuu tuskaiseksi ellei jopa mahdottomaksi. Tee kaikkesi saadaksesi uni kuntoon. Rauhoita iltaa, himmennä valoja, vältä televisiota, kännykkää ja tietokonetta. Käytä lisäravinteita mikäli uni ei tule kuntoon ilman niitä. Melatoniinista on monelle apua ja sitä kurssilla suositeltiin ainakin kokeilemaan. Tosin kaikessa korostettiin sitä, että vaste ravintolisille voi olla yksilöllinen.
- Kroonisen tulehduksen vähentäminen nostettiin kurssilla todella isoon arvoon rasvanpolttoa haettaessa. Kaikki tulehdus ei tietenkään ole pahasta ja sitäkin tarvitaan paranemisprosesseissa. Kun tulehdus muuttuu krooniseksi, se hajottaa kehoa pitkällä aikavälillä. Krooninen tulehdus estää useiden ravinteiden pääsemisen soluille pitäen meidät ”aliravittuina” ja toisaalta haittaa jätteiden tehokasta poistamista kehosta. Tulehduksen poistamisen tärkeimmät kulmakivet ovat aiempaa laadukkaampi ravinto, joka sisältää kuituja, paljon erilaisia kasviksia ja laadukasta proteiinia. Luonnollisesti tärkeässä osassa on myös uni ja oikein suunnitellut treenit (kevyttä kävelyä ja painoharjoittelua pidemmillä palautuksilla ilman laktaattia).
Tämän lisäksi apuna voidaan ravintolisistä käyttää kalaöljyä, maitohappobakteereita parantamaan suoliston kuntoa, D3-vitamiinia ja vihreää teetä.
- Jotta harjoittelu voisi olla jatkuvaa, on ravinnon ja ravintolisien tuettava immuunipuolustusta. Mikään ei ole niin huono vaihtoehto, kuin olla jatkuvasti kipeänä, varsinkin jos harjoittelu on tavoitteellista. Varmasti kenellekään ei tule yllätyksenä, mutta immuunipuolustusta parhaiten tukevat:
Laadukas uni.
Riittävä, muttei liiallinen treenaaminen (henkilön kuntotaso huomioiden).
Terveellinen ravinto, jossa on paljon kasviravinteita.Käyttöön kannattaa ottaa D3-vitamiini, huolehtia suoliston kunnosta käyttämällä jatkuvasti kunnollista maitohappobakteerivalmistetta ja halutessaan voi ottaa C-vitamiinin mukaan jos immuunipuolustus on erityisen heikko tai huomaat vilustumisen oireita.
- Toimiva detox on myös yksi osa rasvanpolttoa. Detoxilla ei tarkoiteta mehupaastoja. Kun detox tehdään oikein, ei siitä pitäisi tulla mitään huonoja sivuvaikutuksia kuten päänsärkyä, heikotusta, huimausta tmv. Väitteet siitä, että huono olo olisi osa paranemista on täyttä puppua. Huono olo tulee siitä, kun kiihdytetään maksan faasi 1:stä, mutta ei lainkaan faasi 2:sta. Tästä johtuen jätteitä ei kierrätetä kehosta ulos ja tämä aiheuttaa puolestaan enemmän haittaa kuin hyötyä.
Fiksussa detoxissa syödään oikeaa ruokaa, kiinnittäen huomiota laatuun. Jos haluat tehdä detoxia, minimoi prosessoitu ruoka, käytä mahdollisimman paljon luomua, syö riittävästi proteiinia, jotta saat aminohappoja maksan käyttöön. Vältä alkoholia, tupakkaa ja kahvia. Pelkällä ravinnollakin saa aikaan jo hyvän detoxin eli välttämättä ravintolisiä ei tarvita mikäli niitä ei halua käyttää.
- Kaikista tärkein vinkki tulee tähän loppuun. Älä keskity hifistelyyn ennen kuin perusasiat on kunnossa! Kaikkien näiden hienoilta kuulostavien detoxien ja suolistoprotokollien jälkeen sanoma oli kouluttajilta hyvin selvä. Täytyy lähteä siitä missä nyt ollaan. Ei sieltä missä ei olla tai sieltä missä ei olla koskaan oltukaan.
Ylipainoinen mäkkäriruokaa mättävä rekkamies ei tarvitse detoxkikkailua. Hänen kanssa mietitään, että mitä hän olisi ylipäätään valmis tekemään parantaakseen elämänlaatua ja terveyttä. Sopisiko mäkkärimättö vain joka toisella aterialla jokaisen aterian sijaan? Tai voisiko hän tehdä 15 minuutin kävelylenkin kerran viikossa? Jokainen rasvanpolttoprojekti lähtee kuitenkin aina siitä, että nukutaan hyvin, syödään fiksusti ja liikutaan riittävästi sopivalla teholla. Perusasioista ei pääse mihinkään.
Kaikissa edellisissä kohdissa olevia ravintolisiä ei ole tarkoitus ottaa käyttöön kertarysäyksellä eikä yhtäaikaisesti. Ravintolisiä voidaan ajoittaa tarpeen mukaan ja tällöin vältytään käyttämästä kuukausitasolla satoja euroja pilleripurkkeihin. Tärkeintä on satsata rahat korkealaatuiseen ruokaan ja ostaa kunnollinen treeniohjelma.
Poliquin Groupin toiminta on mennyt huikeasti eteenpäin näinä viimeisimpinä vuosina. Nykyiset kouluttajat ovat todellisia ammattilaisia, jotka eivät päästele sammakoita suustaan ja käyttäytyvät kuten kunnon kouluttajan kuuluukin. Vaikka kaikista asioita en ole samaa mieltä, niin paljon koulutuksissa on hyvää. Jos tästä kaikesta tiedosta osaa poimia sen olennaisen sanoman (kuten allekirjoittanut on tässä tehnyt), niin koulutuksen anti tulee olemaan taattua laatua.
Kirjaprojektin etenemistä ja treenejä OPC:llä
Pistetäänpä videota perjantain kirjoitus- ja treenipäivästä. Enjoy!
Videota viikonlopusta
Woah! Upea editointi ja tehosteet. Tässä se tulee Anun videoblogi. Miten sain kustannussopimuksen ja mitä tapahtui viikonloppuna Optimal Performance Centerillä? Klikkaa kuvaa ja näet videon. 🙂
Vihdoinkin vahva!
Olen tehnyt tässä vuosien aikana ehtinyt hakata päätä seinään oman terveyteni kanssa useampaan otteeseen. Olen etsinyt hiki päässä ratkaisuja terveysongelmiin ja sitten taas kyllästynyt etsimään. Jossain vaiheessa vain hyväksyin tilanteen ja se oli oikeastaan aika hyvä ja tarpeellinenkin juttu. Ajattelin, että teen vain mummotreeniä, koska se on ainut treeni mitä voin tehdä. Treenaaminen ei tietenkään ollut kovin motivoivaa, koska:
- En saanut voimaa.
- En saanut lihasta.
- Treenit olivat löysiä, koska en jaksanut tehdä enempää tai kovempaa.
- Liikkeet olivat helppoja, koska kaikki vaikeammat aiheuttivat kipua.
Lauantaina kävin tekemässä omaa salitreeniä Optimal Performance Centerillä. Treenini sisälsi seuraavaa.
- A1. Etukyykky 8 x 6 toistoa, 90s palautus
- A2. Selänojennus 8 x 8 toistoa, 90s palautus
- B1. Kelkantyöntö (nopea) 3 x 40m, 60s palautus
- B2. Step-up 3 x 15 toistoa, 60s palautus
Minua suorastaan pelotti mennä tekemään tuo treeni, koska mietin, että pystynkö siihen. Tuleeko minulle huono olo treenin jälkeen? Jaksaisinko edes koko treeniä loppuun? Mä kuintenkin tein sen! Jaksoin tehdä koko treenin alusta loppuun ja olen tehnyt tätä samaa setti nyt jo neljättä viikkoa. Vihdoin tuntuu siltä, että kilpirauhasjutut, ravinto, treeni ja lepo on hanskassa. Voimat kasvaa, lihasmassa kasvaa, rasvaa on vähän lähtenyt ja olo on hyvä. 🙂 Kyllä tähän on saanut vaivaa nähdäkin vähän liiankin kanssa.
Heikki on suunnitellut mun treeniohjelmat jo vuosia. Nyt oli ensimmäinen kerta, kun Heikki pystyi laittamaan mulle näin kovan ohjelman. Ja mun kroppa kesti sen! Ei kipuja. Ei väsymystä. Ei epätoivoa. Nyt tämä treeniohjelma alkoi olla sitä luokkaa mitä minun treenitaustalla pitäisikin olla.
Ja vihdoin treeni motivoi! Ohjelmat ovat sopivan haastavia, kehityn jatkuvasti eteenpäin, voimaa ja lihasta tulee, minulla on treenien jälkeen hyvä olo ja palaudun nopeasti. Tätä mä haluan kaikille asiakkaillekin. On vain niin siistiä olla energinen ja jaksaa aina vain enemmän. (Noh, tätä kirjoittaessani olen kylläkin kipeänä. :D)
Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja toivon, että aineenvaihduntaongelmat olisivat nyt loppuunkäsiteltyjä kohdaltani.
Be awesome! Ja miksi en ole laihdutusvalmentaja.
Viime vuosi oli melkoista myllerrystä, kun aloitimme kaveriporukassa (minä, Heikki, Hanski, Kaisa ja Joni) uuden yrityksemme Optimal Performance Centerin Helsingin Vallilassa. Oikeastaan koko viime vuosi menikin näin ollen melkoisessa sumussa. Nyt sen vasta tajuaa, kun homma alkaa pikkuhiljaa pyöriä omalla painollaan eteenpäin ja asiat ovat edes jonkinlaisessa järjestyksessä.
Vuoden vaihtuessa mietinkin vuoden 2016 tavoitteita. Olen sitä mieltä, että tavoitteita kannattaa asettaa vuoden vaihtuessa tai ihan milloin tahansa siltä tuntuu. Silloin niistä tulee oikeasti saavutettavissa olevia. Jos vain haahuilee eteenpäin tietämättä mitä ylipäätänsä haluaa, niin yleensä mitään hienoa ja isoa ei pääse kyllä vahingossa tapahtumaan. Minulle elämän rajallisuus on yksi syy tehdä juttuja. Aikaa ei ole hukattavaksi. En tietenkään vedä 100 lasissa koko ajan. Se nyt ei ole varmaan kenellekään ihmiselle mahdollista, mutta kun tietää tavoitteensa, voi mennä pikkuhiljaa niitä kohti, aina sitä tahtia kuin kulloinkin tuntuu hyvältä. No sitten niihin tämän vuoden tavoitteisiin.
Toivon sydämestäni, että voisin auttaa useampia ihmisiä elämässä. En ole laihdutusvalmentaja enkä sellaiseksi halua tulla. Laihdutusvalmentajan tie on ehkä tuottoisampi tai mediaseksikkäämpi, mutta haluan olla se fit rebel, joka tekee toisin. Toki asiakkailla ja itsellänikin on ulkonäkötavoitteita, mutta niihin ei kuulu sana laihdutus. Laihdutuksella on niin huono kaiku mun korvissa, että haluan eroon siitä ajattelusta ja haluan mahdollisimman monen samaan kelkkaan. Naiset tyytyvät olemaan keskinkertaisia vain siksi, että haluavat koko ajan laihtua. He voisivat olla sen sijaan upeita, kun alkaisivat ajatella asioita uudesta kulmasta. Haluan, että mun vaikutuspiirissä olevat ihmiset ovat terveitä, onnellisia, innostuneita ja aktiivisia. Silloin ihmiset alkaa näyttää myös häikäiseville! Uskokaa tai älkää, niin se rasvakin palaa sitten, kun on sen aika. Ei pakottamalla. Tästä syystä järjestän myös Aktivoi aineenvaihduntasi -valmennusta. Se ei ole laihdutusvalmennus, vaan sen tehtävä on juurikin tehdä ihmisistä upeita keskinkertaisen sijaan ja saada kroppa toimimaan oikeasti ilman mitään vhh/karppaus/larppaus/5:2/gluteeniton/viljaton/maidoton/parsakaaliton/tomaatiton/tmv. dieettejä.
Tämän pohjalta tajusin myös mikä on se juttu mitä olen kaikella tällä blogilla ja muulla yrittänyt sanoa. BE AWESOME! Se on mun juttu. Train to be awesome. Ei treenata siksi, että oltaisiin laihempia, vaan siksi, että oltaisiin vahvempia, parempia, lihaksikkaampia ja itsevarmempia.
Mun tavoitteena on, että mahdollisimman paljon ihmisiä olisi mun vaikutuspiirissä ja että kaikki voisivat oppia jotain. Haluaisin, että ihmiset mun ympärillä olisivat mukana tässä samassa tavoitteessa. Eli, että tehdään toinen toisistamme mahtavempia. Sehän voisi olla kokonainen jengi! Toivon, että voin välittää tämän fiiliksen teksteilläni, kuvilla, videolla, facebookissa, instassa, valmennuksissa tai täällä blogissa. Tämä tavoite vaatii siis sitä, että teen enemmän matskua ihmisille tulevana vuonna.
Toinen, vähän vähemmän kunnianhimoinen tavoite on opiskella enemmän. Haluan lukea enemmän kirjoja, käydä kursseja, etsiä hyödyllisiä blogeja tai vaikka katsoa videoita, jotta voin olla parempi tuossa mun ykköstavoitteessa, mutta myös työssäni ja treeneissäni.
Tavoitteenani on myös parantaa salituloksia entisestään. 100kg maastaveto olisi poikaa. Se olisi kaikkien aikojen ennätys (vedin 90kg ennen kuin kilpirauhashässäkkä sai mun tulokset pohjamutiin). Kyykkyyn voisin mielelläni ottaa sen 80kg (muistaakseni tein 60kg:lla ykkösen tässä taannoin). Tärkein tavoite kuitenkin treeneissä on se, että ylöspäin mennään. Ei enää koskaan alaspäin.
Siinä ne tärkeimmät uuden vuoden lupaukset. Kaikille laihdutuslupauksen tehneille. Unohtakaa. Tehkää itsestänne mahtavia ja vahvoja. Sillä tavalla se kehonkoostumus muokkaantuu oikeaan suuntaan.
Hoikallakin hidas aineenvaihdunta?
Aineenvaihdunnan ongelmat eivät ole pelkästään ylipainoisten ongelmia. Kun puhutaan aineenvaihdunnasta, se yhdistetään usein laihtumiseen ja hyvä aineenvaihdunta mielletään laihuutena. Aineenvaihdunnan eheytys ei ole laihtumista. Tarkoituksena on palauttaa kehon toiminta optimaaliselle tasolle. Aineenvaihdunnan aktivointi ei siis katso kokoa, ikää tai sukupuolta.
Aineenvaihdunnan ongelmat ovat usein tunnistettavissa vaikkapa seuraavista oireista:
- Heikentynyt palautuminen arjesta ja urheilusta
- Kova stressitaso (henkinen tai fyysinen)
- Kehonkoostumus on höttöä eli lihasta on vähän
- Lihas ja voima ei tartu treeneistä huolimatta
- Energiatasot ovat matalat
- Ruoka-ainehimoja ja ruokavaliossa repsahduksia
- Suoliston ongelmat
- Ohuet kynnet ja/tai hiukset
- Matala libido
Kaikkia näitä oireita ei välttämättä ole yhtäaikaa, mutta jos tunnistat useamman kohdan näistä, eikä selitystä ololle löydy, kannattaa ainakin vilkaista omaa ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa onko siellä kaikki hyvin.
Mikä sitten johtaa normaalipainoisella aineenvaihdunnan ongelmiin?
- On totuttu syömään jatkuvasti liian vähän
Eräs valmennettavani sanoi kokeneensa, että naisten kuuluu syödä pieniä annoksia kerrallaan ja on jopa noloa, jos vetää paljon ruokaa. Huomautuksia ”isoista annoksista” hän oli saanut aiemmin lähipiiriltään ja näin ollen ajatellut, että pitäisi syödä vähemmän. Vähäisen syömisen ja runsaan liikunnan seurauksena oli lihasten palaminen ja energiatasojen tippuminen. Keholla ei ollut enää rakennusaineita.
- Stressimittarit painaa jatkuvasti punaisella
Stressi on yksi aineenvaihdunnan sabotoijista, varsinkin jos tähän vielä liitetään unettomuus/katkonaiset yöunet.
- Lihomisen pelko
Todella monelle treenaavalle naiselle vaakalukema on tärkein itsearvostuksen ja itsetunnon mittari. Jos tavoittelet kiinteämpää vartaloa, vaaka ei ole se mittari mitä kannattaa käyttää. Se ei kerro miltä näytät, eikä mistä painosi koostuu. Minä olen laihduttanut itseni taannoin 53kg:n ja siitä huolimatta kehonkoostumus oli höttöä enkä näyttänyt siltä miltä olisin halunnut näyttää.
- Liikutaan liikaa palautumiseen nähden
Liike tehostaa aineenvaihduntaa, mutta liiallinen kovatehoinen liikunta voi hidastaa sitä. Yleensä palautumiskapasiteetti on pitkälti kiinni myös siitä, syötkö riittävästi.
Usein aineenvaihduntaongelmat toki alkavat lukuisista laihdutusyrityksistä ja jojolaihduttamisesta, mutta kuten olen valmennuksissa nähnyt, niin laihduttajia ja vaakaneuroottisia ovat myös monet normaalipainoiset sekä hoikemmatkin (pääasiassa) naiset. Itse kuuluin aiemmin esimerkiksi tähän ryhmään. Olen havitellut tiettyä ulkonäköä tietämättä kuitenkaan oikeasti miten siihen päästään.
Kroonisesti kalorivajeessa olevat normaalipainoiset ihmiset ovat yhtälailla vaarassa ajautua aineenvaihdunnan ongelmiin. Aineenvaihdunnan eheyttämiseen näille henkilöille pätee tismalleen samat ohjeet, kuin aiemmissa postauksissani olen puhunut. Enemmän ruokaa ja systemaattista työtä sekä ruokavalion, että päänupin suhteen. Ja jos et ole jo tässä vaiheessa ymmärtänyt, niin suosittelen heivaamaan vaakan hevonhelekkariin.
Selätä säästöliekki -koulutus
Viikonloppuna Optimal Performance Centerillä olivat luennoimassa lääkäri Vilho Ahola ja valmentajamme Sanna Eloranta. Luonnollisesti olin kuuntelemassa settiä, koska tiesin että näiltä kahdelta tyypiltä ei voi tulla ulos kuin laatutavaraa. Koulutus oli tarkoitettu alalla toimiville ja paikalla olikin todella kovan tason ammattilaisia. Sanoisin, että tätä koulutusta olisi pitänyt olla kuuntelemassa kaikki, jotka valmentavat ihmisiä ravinto- ja treenipuolella.
Luentoa kuunnellessa olin erittäin iloinen, että meillä oli Sannan kanssa samanlaiset toimintatavat ja aineenvaihduntaongelmien purkamiseksi. Olen siis jotain oppinut tässä reilun vuoden aikana! JEE! Vaikka toimimme samassa tiimissä, emme ole aiemmin keskustelleet asioista sen tarkemmin keskenämme. Ilmeisesti kuitenkin tiimimme sisällä on tietty valmennuskulttuuri, joka toistuu olipa kyseessä millainen tilanne tahansa. Valmentaminen ei ole vain ruokalappujen jakamista, vaan se huomioi ihmisen kokonaisuutena.
No sitten itse koulutuksen antiin. Tässä koulutuksessa kävi myös erittäin selväksi, että ”syö vähemmän kuin kulutat, niin laihdut” on tuubaa, joka pistää ihmisten päät vain ihan sekaisin. Mitäpä jos se kulutus on itse ryssitty pohjamutiin? Entä jos lause olisikin ennemmin ”tehosta aineenvaihduntaasi, niin kulutat enemmän ja laihdut”? Eniten aineenvaihduntaongelmien purkamisessa haasteita tuottaa henkinen puoli. Kuten olen täälläkin blogissa aiemmin maininnut, niin aineenvaihduntaongelmien ratkaiseminen saattaa vaikuttaa helpolta, mutta päänuppi on usein se joka tuo omat ongelmansa peliin.
Sanna kuvasi hyvin henkisten ongelmien ratkaisemista uusien aivopolkujen luomiseksi. Jos olet lapsuudesta saakka kävellyt metsässä tiettyjä polkuja, ne ovat hyvin vahvoja ja niitä on helppo kulkea. Polulta ei mielellään poistuta rämeikköön. Kun haluat luoda uusia ajatusmalleja, sinun on poistuttava vanhalta polulta ja alettava rakentaa uutta. Aluksi maasto on vaikeaa ja raskasta kulkea. Voi olla, että palaat välillä vanhalle polullesi. Lopulta vanha polku alkaa kuitenkin kasvaa heinää ja pensaita, kunnes se viimein vuosien saatossa häviää. Uudet polut sen sijaan vahvistuvat päivä päivältä, kun jaksat kulkea niitä pitkin. Usein aineenvaihduntaongelmaisilla on todella vahvat aivopolut diettaamiselle ja painonnousun pelolle.
Koska aineenvaihdunnan parantaminen on ennen kaikkea mielenhallinnan projekti, on valmennettavalla oltava 100% sitoutuminen koko juttuun ja luotto valmentajaan. Valmentajan tehtäväksi jää selvittää onko asiakkaan sitoutumisen taso riittävä ja onko hän tosissaan lähtiessään pitkään projektiin.
Tällainen kehon toiminnan ja mielen ohjelmointi vie siis aikaa useista kuukausista vuosiin. Fakta on kuitenkin se, että jos keskittyy terveyden ja aineenvaihdunnan parantamiseen kolme vuotta, hyvä kehonkoostumus tulee sivutuotteena jossain vaiheessa jokatapauksessa. Jos taas jatkaa samoja asioita kuin ennenkin (eli päätöntä diettaamista), tulokset ovat samat kuin aiemminkin, eli enemmän rasvaa, vähemmän lihasta, energiatasojen laskua ja aineenvaihdunnan hidastumista. Vasta kun olet tehnyt aineenvaihdunnan resetoinnin (josta puhuin tässä postauksessa), voit alkaa miettiä onko diettaamiselle enää tarvetta ja jos on, se tulee tehdä toisin kuin mitä aiemmin on tehty, jotta aineenvaihdunta voisi jatkossa pysyä kunnossa.
Teille blogini lukijoille ei varmastikaan tule yllätyksenä, että aineenvaihdunnan parantamiseen vaaditaan kaloreiden hidasta nostamista ylös laadukasta ruokaa suosien. Samalla unta tulee vaalia ja stressitasot pitää kurissa. Energiantarve vaihtelee yksilöstä riippuen ja tähän luonnollisesti vaikuttaa lihasmassa, aktiivisuuden määrä päivän aikana, treenin määrä ja niiden laatu. Kaloreiden laskemista on fiksua tehdä, mikäli haluaa selvittää lähtötilanteen kalorimäärän suhteen ja jotta tiedetään kuinka kaukana tavoitteesta ollaan. Henkilöstä riippuen kaloreita voidaan laskea yksi päivä tai useampi viikkokin, jotta tiedetään missä ravinnon suhteen oikeastaan mennään. Kun lähtötilanne on selvillä, on helpompi arvioida millaisia muutoksia ruokavalioon tulisi ensisijaisesti tehdä.
Aineenvaihdunnan parantaminen on siis ennen kaikkea systemaattista työtä, jossa kuitenkin pitäisi muistaa rentous. Neuroottisuudesta toiseen menemällä ei takuulla pääse eteenpäin.
Sannalta tuli luennon loppuun myös käytännön asiakasesimerkkejä, jotka ovat onnistuneet parantamaan aineenvaihduntaa näillä opeilla. Kun näkee onnistumisia omassa valmennustyössä ja siihen lisäksi muiden esimerkkejä, on vain oikeasti uskottava, että tämä on ihan oikea tie mitä itse kuljen ja johon kannustan myös asiakkaita. Jos ollaan pääasiassa alle 20% rasvoissa ja syödään kuin hevoset, niin kyllähän se minullekin kelpaa ja niin luulisi kelpaavan monille muillekin. Kun vain ihmiset tajuaisivat lopetella sen selittelyt, että ”kun en minä voi, koska olen geneettisesti niin paska/olen liian laiska/aineenvaihduntani on niin heikko/yms.”.
Jos haluat oppia lisää aineenvaihdunnasta, niin 9.11. alkaa Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkovalmennus. Valmennuksessa opit parantamaan aineenvaihduntaasi itse ja viikottaiset tehtävät opettavat viemään asiat käytäntöön. Klikkaa siis mukaan TÄSTÄ.
Miten parantaa aineenvaihdunta pysyvästi?
Viime viikot ovat selkeyttäneet ajatustani aineenvaihdunnan parantamisesta. Olen kahlannut läpi kirjoja, artikkeleita ja blogipostauksia viime kuukaudet. Blogissani olen kirjoitellutkin jo paljon aineenvaihdunnan parantamisesta ja tehnyt aineenvaihdunnan aktivointia asiakkaiden kanssa ja nyt olisi aika taas vähän summailla ajatuksiani.
Tällä hetkellä jaottelen aineenvaihdunnan aktivoinnin kahteen osa-alueeseen.
- Aineenvaihdunnan resetointi eli uudelleenasettaminen.
- Aineenvaihdunnan ylläpitäminen (myös laihduttaessa).
Seuraavaksi katsotaan, että mitä nämä pitävät sisällään ja mitä aineenvaihdunnan parantaminen käytännössä tarkoittaa.
Aineenvaihdunnan resetointi
Asiat joista olen tänne kirjoitellut, ovat oikeastaan osa aineenvaihdunnan resetointia eli uudelleenasettamista. Pääasiassa asiakkaani joiden kanssa töitä teen, ovat niitä joilla lähdetään liikkeelle tästä osa-alueesta. Tähän osa-alueeseen pureutuu myös Aktivoi aineenvaihduntasi -valmennus.
Aineenvaihdunnan resetointia tarvitsevat ovat niitä, joilla aineenvaihdunta on jo jumissa syystä tai toisesta. Yleensä tähän liittyy pakkomielteet laihduttamiseen (halu laihtua milloin mistäkin syystä kesäkuntoon, matkalle, häihin tai muihin kissanristiäisiin keinolla millä hyvänsä), jojolaihduttamiskierre, ruoka-ainekammot jne. Sekä ylipäätään minimalistinen kaloreiden, hiilareiden ja/tai jonkun muun ruoan saanti syystä tai toisesta (esimerkiksi on opittu syömään jatkuvasti liian vähän). Huonoa aineenvaihduntaa esiintyy siis lihavista laihoihin.
Tämän vaiheen vaikein kohta laihduttajalle tulee tässä. Lopeta laihduttaminen ja lisää kaloreita. Sinun tulee ymmärtää ja oikeasti sisäistää, että laihtuminen on helvetin vaikeaa ellei jopa mahdotonta, jos aineenvaihdunta on kuralla.
Seuraavaksi haasteellisin kohta on tämä. Lisää kaloreita hitaasti ja systemaattisesti ylöspäin. Moni saattaa huomata henkisiä haasteita, koska ajatukset ovat aiemmin pyörineet ”syö vähemmän kuin kulutat, niin laihdut” -shaissen ympärillä. Osa kokee, että ruokaa ei saada alas. Joillakin on taustallaan ruokapeikkoja ja ajatus ”jos syön maitoa, gluteenia, hiilareita, mansikoita, mustikoita, lihaa, kalaa, voin huonosti”. (Ruoka-aineyliherkkyydet voivat olla lähtöisin myös huonosta aineenvaihdunnasta eli ne saattavat olla seuraus, ei syy. Jopa ajatuksillasi voit vaikuttaa siihen, miten keho reagoi ruoka-aineisiin.)
Ruokaa tulee lisätä hitaasti ylöspäin, vaikka ihan pienilläkin ruokamäärän nostoilla jos ei enempään pysty. Yllättävää kyllä, ruokamäärän lisääminen minikaloreilta saattaa tuntua työltä, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Jos on vuosia ajatellut olevansa yliherkkä kaikelle ruoalle tai on luokitellut itsensä esimerkiksi huonosti hiilareita sietäväksi insuliiniresistentiksi, saattaa tästä käsityksestä irti päästäminen olla hitonmoisen työn takana. Saatat huomata olevasi pienistäkin ruokamäärien nostoista ääriäsi myöten täynnä. Tämä voi vaatia vielä lisää henkistä valmistautumista. Joka tapauksessa työ kannattaa tehdä.
Mitä tästä kalorien nostamisesta sitten seuraa? Energiataso nousee, liikunnasta alkaa tulla parempia tuloksia, salilla nostat enemmän rautaa, lihasta alkaa kertyä. Laihdutko? Ehkä tai ehkä et. Saattaa olla, että paino jopa nousee. Painon nousu voi olla lihasmassan kasvua tai se voi olla osittain myös rasvaakin. Haaste tässä vaiheessa on se, että jos olet aiemmin ollut laihduttaja joka ravaa puntarilla harva se päivä, painonnousun hyväksyminen on usein vaikeaa. Olen huomannut, että vaikka kehonkoostumusmittausten mukaan rasvaprosentti laskisi, usein tällaiset ihmiset ovat silti tyytymättömiä ”koska paino vain nousee”. Siinäpä vasta kannattaakin tarkastella omia ajatusmallejaan ja miettiä mistä tällaiset höpsötykset tulevat aivoon.
Aineenvaihdunnan resetointi voi kestää ihmisestä ja aineenvaihdunnan elastisuudesta riippuen kuukausista vuosiin. Ymmärrettävästi nuoren 20v ihmisen aineenvaihdunta palautuu nopeammin kuin +40v vaihdevuosi-ikää lähestyvän ikuisen jojolaihduttajan aineenvaihdunta. Mutta älä huoli, vaikka olet +40v ikuinen jojolaihduttaja, niin voit tästä huolimatta saada parannusta aineenvaihduntaasi.
Aineenvaihdunnan ylläpitäminen
Koska aineenvaihdunta ei voi loputtomiin parantua, niin jossain vaiheessa aineenvaihdunnan resetoinnissa päästäänkin aineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Aineenvaihdunnan ylläpitäminen koskee niitä, jotka ovat jo saaneet aineenvaihdunnan kuntoon ykkösvaiheesta tai joilla on jo valmiiksi hyvä aineenvaihdunta. Tämä on vaihe, jossa itseltään voi kysyä haluatko tai tarvitseeko nyt laihduttaa? Kaikki nimittäin eivät tarvitse laihdutusta vaikka sitä olisivat aiemmin ehkä jatkuvasti tavoitelleet. Laihtuminen ei ole ainut edistumisen mittari tai välttämätön juttu joka olisi aina tavoiteltavaa.
Tässä vaiheessa sinulla ei pitäisi olla hallitsemattomia mielitekoja mitään ruoka-aineita kohtaan (esimerkiksi sokerin himoa, suolaisen himoa, ahmimistarvetta tmv.), sinulla tulisi olla normaalit nälän ja kylläisyyden tunteet, vatsasi toimii normaalisti, et pelkää ruokia tai ajattele jonkun ruoan tai ruokailun vievän kaikkia tuloksia mennessään (huomioi siis myös ajatuksesi). Kun ensimmäinen vaihe on tehty huolella, pystyt suhtautumaan ruokaan ilman tunnereaktioita. Ruoka on ruokaa. Siitä saa nauttia, mutta se ei hallitse elämääsi. Laihtumisesta on tullut sinulle asia, joka ei aiheuta tunteita. Se joko tapahtuu tai ei riippuen onko kehosi valmis siihen. Kumpikin vaihtoehto käy, sillä pakottamalla et saa pysyviä tuloksia. Pystyt tutkimaan oman kehosi viestejä paremmin, energiatasosi ovat kunnossa, jaksat liikkua, palaudut arjesta ja urheilusta, nukut laadukasta unta.
Useimmat haluavat jäädä tähän vaiheeseen, koska kokevat löytäneensä sisäisen rauhan ravinnon suhteen. Voisiko olla mahdollista elää, ilman että haluaa koko ajan laihtua? Kyllä. Se on todellakin mahdollista. Jos tässä vaiheessa kuitenkin haluaa vielä laihduttaa, olisi se syytä tehdä tällä kertaa niin, että aineenvaihdunnan kanssa ei enää tule ongelmia kuten aiemmin on tullut. Nyt ei siis heittäydytä takaisin pussikeitoille, erittäin niukkakalorisille dieeteille tai muille hullutuksille!
Aineenvaihduntaa ylläpitävää laihdutusta on olemassa. Tämän hetken tietämykseni mukaan yksi tehokkaimmista tavoista on erilaiset syklittelydieetit. Syklittelydieetit eivät tule toimimaan jos aineenvaihdunta ja/tai ajatusmallit eivät ole kunnossa! Tämä nimittäin vaatii myös sen, että sinulla on terve suhtautuminen ruokaan, oman edistymisen ja kehon viestien seuranta on objektiivista eikä mene tunteisiin. Tarkoitan käytännössä sitä mitä aiemmin sanoin, eli sinulla ei ole hallitsemattomia mielitekoja, et tunne syyllisyyttä mistään syömistäsi ruoista, et tukahduta tunteita syömisellä tai syömättömyydellä jne.
Usein (ei aina) syklittelydieetin toteuttaminen vaatii osaavan valmentajan apua, jotta olet ulkopuolisessa seurannassa. Osaava valmentaja arvioi tekemisiäsi objektiivisemmin kuin sinä itse ja osaa pysäyttää homman, jos ajatukset alkavat kiertää samaa rataa kuin aiemmin.
Syklittelydieetti on aina dieetti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että rasvan tulisi palaa maltillisilla alikaloreilla. Ymmärrettävästi tällaiselle dieetille ei voi lähteä, jos aineenvaihdunta on jumissa ja kaloreita tulee koneeseen esimerkiksi vain 1200-1500kcal/pvä. Tästä määrästä ei enää ole mistä pudottaa. Syklejä eli kaloripiikkejä tehdään tarkoin valituilla ajankohdilla. Tällaiset äkilliset kaloripiikit antavat oikein ajoitettuna aineenvaihdunnalle potkua. Mutta kuten sanoin, tämä vaatii sitä, että omat ajatusmallit ovat totaalisen kunnossa ja sinun tai valmentajasi on osattava lukea kehosi viestejä ja ajoitettava kalorinostot oikein – silloin kun keho niitä tarvitsee. Syklittelydieetin toteuttaminen käytännössä onkin sitten sen verran pitkä tarina, että sille tarvitsisi oman blogipostauksen tai useammankin.
Korkeakaloriset päivät vaativat sitä, että sinulla on terve suhtautuminen ruokaa kohtaan. Korkeakalorisista päivistä ei saa tulla morkkista, eikä syömistään ruoista saa rankaista itseään esimerkiksi rajoittamalla kalorinsaantia entisestään tulevana viikkona. Kaloripiikit eivät saa olla tyydytystä mielitekoihin, vaan niiden tulisi olla tyydytys fyysiseen nälkään ja kalorivajeeseen.
Haluatko oppia lisää?
Jos nämä jutut kiinnostaa sinua enemmänkin, niin pidämme Kaisa Jaakkolan kanssa 27.-29.11.2015 Villa Mandalan retriittikeskuksessa viikonloppukurssin aineenvaihdunnasta ja hormonitasapainosta. Siellä pääset kokeilemaan käytännössä opettamiamme asioita. Viikonloppuna on luvassa luentoja, käytännön harjoituksia, treenejä, joogaa, rentoutumista, hyvää ruokaa ja samanhenkistä seuraa. Minä vastaan kurssin aineenvaihdunta-osiosta ja Kaisa hormonitasapainosta. Voit ilmoittautua uutiskirjelistalleni TÄSTÄ ja saat tiedon, kun kurssille ilmoittautuminen on auki. 🙂
Hiilarikammo
Hiilarikammo on sana jota kuulen jatkuvasti valmennustyötä tehdessä ja kyllä – olen kärsinyt siitä itsekin vuosia. Mistä kaikki sitten oikein lähti?
Ennen kuin aloitin elämäntapamuutosprojektini söin hiilarihöttöä pitkin päivää. Tältä saattoi näyttää tyypillinen ruokapäiväkirjani vuonna 2005.
Aamupala: Pari paahtoleipää kinkulla ja juustolla, maitokaakao.
Lounas: Mitä kouluruokalassa sattui olemaan.
Välipala: 2-3 paahtoleipää kinkulla ja juustolla, maitokaakao.
Päivällinen (Kuopiossa opiskellessa): Nuudeleita, valmislihapullia/nakkeja, (hyvällä tuurilla) wokkivihanneksia, pari paahtoleipää ja maitoa.
Iltapala: helvetisti paahtoleipää päällisillä ja kaksi lasia maitokaakaota.
Sokeri kuului siis elämääni maitokaakaon muodossa useita kertoja päivässä. Mutta eihän se ollut karkkia eihän? 😀
Nyt jos katsoo ruokapäiväkirjaa, niin ei ihme, että kroppa oli vähintäänkin yhtä höttöä kuin ruokakin oli. Kun lopulta kiinnostuin ruokavalion parantamisesta, oli pitkään mukana myös hiilareita. En muuttanut ruokailutottumuksiani kerrasta, vaan vuosien aikana.
Epäonnista asiassa oli kuitenkin se, että elämäntapamuutokseni sattui karppauksen kulta-aikaan 2006-2012. Joka paikassa toitotettiin kuinka karppaus pelastaa ja niinpä myös minä sorruin vähentämään hiilareita pikkuhiljaa. Ja oloni parani! Mikäpä motivoisi jatkamaan sen paremmin kuin se, että olo on virkeämpi ja kilot lähtevät. Aloin lukea kirjallisuutta, jotka julistivat karppauksen ilosanomaa. Ruokavallankumous, Antti Heikkilät, Vaaralliset viljat ja mitä näitä nyt on. Tein itselleni kuplan, jossa ratkaisu kaikkeen oli hiilareiden vähentäminen. Kuulin ihmisten puheesta vain ne asiat jotka halusin kuulla ja jotka tukivat omaa käsitystäni. En syönyt perunaa, viljoja, riisiä, bataattia jne. Mutta pitäähän ihmisellä nautintoja olla, joten sen sijaan söin mieluumin leffassa karkkia. Ihmettelin lopulta kuinka heikko olin sokerin edessä.
Pahimpinakin karppausaikoina söin kuitenkin silti 80-100g hiilareita. En siis edes kuulunut siihen hulluun ääriryhmään, joka veti ketoosissa varmaan hautaan saakka. Jossain vaiheessa eteen tuli kuitenkin käännekohta. Treenasin kovaa salilla, mutta mitään ei tapahtunut. Lihasmassaa ja voimaa ei tullut. Rasvanpoltto oli tyssännyt jo aikaa sitten. Ajattelin, että minun pitäisi varmaan vielä vähentää hiilareita, koska olihan se ratkaisu tuottanut tulosta aiemmin. Minullahan on huono hiilihydraattien sietokyky! En minä voi kokeilla nostaa hiilareita! Olinhan silloin lihavampi, kun elin hiilareilla! (Se mitä vain en tullut ajatelleeksi oli, että hiilareiden laadulla ja muulla ravinnolla on merkitystä kehonkoostumukseen.) Kokeilin minihiilarisia jaksoja ja Charles Poliquinin silloisissa koulutuksista tuttua paleo kickstarttia, jossa ollaan lähestulkoon hiilarittomalla kaksi viikkoa ja sitten aletaan pikkuhiljaa nostaa hiilareita ylöspäin – ei toiminut. Kokeilin pudottaa kaloreita. Ei toiminut sekään. Lopulta salitreeneistäkin tuli yhtä helvettiä. Treenien jälkeen, en meinannut päästä salilta pois. Saatoin nukkua tunnin heti treenattuani. Itkin salin vessassa silmät päästäni, koska olo oli niin surkea. (Kävin silloin salilla, jossa oli pelkkiä isoja voimanostajaäijiä ja arvatkaa vaan katsoiko ne silmät pyöreinä mun sekoilua siellä. :D)
Ei ihme, että lopulta sain rT3-diagnoosin. Olinhan sekoillut oman terveyteni kanssa jo varsin pitkään. Ratkaisu oloon ei kuitenkaan löytynyt lääkepurkista, vaan omista teoista. Vuosien jälkeen aloin vihdoin kyseenalaistamaan kaiken minkä tein. Aiheutin oppimiini asioihin tietoisesti säröjä. Luin artikkeleita, jotka kertoivat täysin päinvastaista kuin aikaisemmin olin lukenut. Onneksi ympärilläni on paljon viisaita ihmisiä ja oikeita ammattilaisia (ei siis mitään ”oon joskus kuullut, että paasto voisi auttaa” -työkavereita), joilta voi aina kysyä apua.
Lopulta päätin lisätä kaloreita ja hiilareita systemaattisesti ylöspäin. Aluksi 150g hiilareita tuntui paljolta ja sellaista määrää oli vaikea saada alas oikeasta ruoasta. (Sokeristahan se ei olisi ollut temppu eikä mikään, mutta nyt halusin tehdä asioita fiksusti…)
Nykyään +200g hiilarit on arkipäivää ja treenit kulkee paremmin kuin koskaan. Voima tarttuu ja lihaskin kasvaa. Olen vihdoinkin kaikkien näiden vuosien jälkeen saanut rasvatonta massaa nostettua yli 50kg:n (tällä hetkellä yli 52kg). Energiaa riittää paljon enemmän kuin ennen muuhunkin kuin pelkkään treenaamiseen. Pystyn harrastamaan jopa hyötyliikuntaa, johon aiemmin ei ollut voimia lainkaan. Kun olen lisännyt hiilareita, niiden himo on hälventynyt.
Ja kuten alussa sanoin, näen valmennuksessa tämän saman tarinan toistuvan jatkuvasti. En sano, etteikö vähähiilihydraattinen dieetti jossakin elämänvaiheessa, hetkellisesti voisi olla hyväkin vaihtoehto. Se ei ole varsinkaan se dieetti, jonne pitäisi jäädä ikuisiksi ajoiksi. Aiheuta omiin näkemyksiin mahdollisimman paljon säröjä. Kuuntele oikeasti fiksuja ihmisiä eri näkökulmista. Kyseenalaista juttuja, joita ihmiset laukovat ainoina totuuksina.
Ihmiset haluaisivat, että asiat olisivat mustavalkoisia ja yksinkertaisia. Monet haluaisivat kuulla, että laihtuminen olisi pelkkää matematiikkaa, hiilareiden vähentämistä, paastoa, pussikeittokuuria tmv. Extreme houkuttelee, koska ajatellaan, että sillä saavuttaa extreme tulokset. (Vähän kuten kaikista mammoista on nykyisin tulossa fitnesskisaajia. Siinä sitä vasta extremeä, kun ei muistuteta edes etäisesti urheilijaa vaan ennemminkin jojolaihduttajaa.) Mutta kroppa on paljon viisaampi, kuin mitä pää on.
Jos haluat hiilarikammon sijaan oppia jotain fiksumpaa, niin vielä on hetki aikaa ilmoittautua Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkovalmennukseen.
Aineenvaihdunnan ihmepillerit – onko niitä?
Aineenvaihduntaan ja sen parantamiseen liittyy useita myyttejä. Valmennuksissa monilla on kovat odotukset oman aineenvaihdunnan eheyttämisestä. Viikossa pitäisi saada läski tirisemään. Monet haluaisivat kuulla, että minulla on joku ihmepilleri tai pikakonsti jolla saa aineenvaihdunnan toimimaan taikaiskusta. Vaan niitä ei valitettavasti ole, eikä tule.
Kun haluat aineenvaihdunnan kuntoon on siihen olemassa vain yksi tie. Systemaattista työtä ja perusasioiden toistoa kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Ei ole olemassa mitään sen kummempaa. Sinun on oltava nöyrä ja ymmärrettävä realiteetit.
Mitkä ovat hyvän aineenvaihdunnan peruspilarit?
- Uni. – Vähintään seitsemän tuntia laadukasta unta oikeisiin aikoihin.
- Liikunta – Panosta hyötyliikuntaan ja kovatehoista liikuntaa sitten, kun siihen on paukkuja.
- Ravinto – Laadukasta ruokaa ja riittävän paljon. Minikaloreilla tai -hiilareilla on turha yrittää eheyttää aineenvaihduntaa.
Yllättävää kyllä, suurin osa ihmisistä ei todellakaan tee näitä asioita. Ei ole mitään merkitystä tiesitkö tämän jo, vain sillä on merkitystä, että todella teet. (Ja itse asiassa moni ei edes tiedä, että nämä yllä olevat kolme asiaa pistävät kropan kuntoon jo melko monella osa-alueella.) Liian monta kertaa olen esimerkiksi itse jäänyt kiinni ajatellessäni ”kyllä mä tiedän, että nukkumaan pitäisi mennä ajoissa ja unta pitäisi saada vähintään seitsemän tuntia”, mutta en ole toteuttanut tätä asiaa käytännössä. Mitä merkitystä on tiedolla, jos se ei ole käytännössä? Keho ei ole kone, joka tottelee kun sitä käsketään. Kehoa ei pakoteta toimimaan. Isot linjat tulee olla kunnossa, jos halutaan saada tuloksia. On turha koettaa löytää ratkaisua chilin popsimisesta tai vihreä tee -kapseleista, jos vaikkapa uni on persietellään.
Kun siis haluat parantaa aineenvaihduntaa, ole rehellinen itsellesi. Onko yllä olevat asiat sinulla käytännössä vai LUULETKO niiden olevan?
Ps. Iltalehden Ilona -liitteessä ilmestyi 3.8. juttu aineenvaihdunnasta, jossa olin haastateltavana. Kipaiseppa siis lehtihyllylle ostamaan Iltalehti ja Ilona yhdessä. 🙂
Pps. Aktivoi aineenvaihduntasi -valmennukseen on vielä aikaa ilmoittautua! Sinne siis, jos aineenvaihdunnan parantaminen kiinnostaa. Luvassa ei siis ole ihmepillereitä vaan niitä asioita, jotka oikeasti toimivat. Tässä valmennuksessa ne pistetään oikeasti myös käytäntöön.
Ajatusmallit kuntoon aineenvaihduntaa parantaessa!
Aineenvaihdunnan parantaminen on monen kodalla pitkä prosessi ja usein yksi suurin kehityksen este saattaa olla oma pääkoppa. Useimmilla aineenvaihduntaongelmaisilla on taustallaan dieetti jos toinenkin ja ajatukset ovat jatkuvasti laihduttamisessa ja vaakalukemissa. Painoa halutaan pois keinolla millä hyvänsä, mutta ainakaan pysyviä tuloksia ei ole tullut enää aikoihin.
Vaikka naistenlehtiä lukemalla saattaa saada sen kuvan, että chilin käyttäminen ruoanlaitossa parantaa aineenvaihdunnan, niin valitettavasti ei ole olemassa taikasauvaa, lisäravinnetta tai mitään muutakaan pikakonstia saada aineenvaihdunta kuntoon. Ainoastaan sitkeällä ja systemaattisella työllä on merkitystä.
Heitä vaaka pois
Ensimmäinen ja varmasti tärkein asia jonka itselleen voi tehdä oikean fokuksen luomiseksi on vaakan heivaaminen pois. Vaaka ei nimittäin tule nyt eikä tulevaisuudessa kertomaan sitä miltä näytät. Jos painoa lähtee, tarkoittaako se automaattisesti sitä, että poltat rasvaa? Ei. Pussikeittokuurilla tai keskitysleiridieetillä voi saada painon putoamaan, mutta tulos ei tuskin ole silmiä hivelevä. Vaaka ei kerro mistä kehosi koostuu. Oletko saanut lihasta? Oletko kerännyt nestettä? Kuinka paljon kehossa on rasvaa? Se ei myöskään määritä ihmisarvoasi. Et ole huono ihminen jos painat yli 60kg. Kun siis parannat aineenvaihduntaa, älä laihduta!
Jos aineenvaihduntaa lähdetään parantamaan pohjamudista, on todennäköistä, että paino nousee muutamia kiloja ylöspäin. Viisi kiloa lisää ei ole vielä mikään katastrofi (ja usein se 5kg ei edes ole pelkkää rasvaa, toisin kuin mielesi tahtoo kehitellä).
Aineenvaihdunnan parantamiseen kuuluu usein fiksun ruoan lisääminen ja liikunnan järkeistäminen. Tosiasia on, että keho voi olla ensimmäistä kertaa vuosien jälkeen eheyttävässä ja uudistavassa tilassa. Aineenvaihdunnan aktivoiminen tarkoittaa sitä, että annat keholle mahdollisuuden olla paras versio itsestään ja eheytyä. Lopeta siis näivettäminen ja dieettimeressä sekoilu.
Kiire ei ole ystävä.
”Milloin aineenvaihduntani on kunnossa?” ”Koska voin alkaa laihduttaa?” ”Milloin saan haaveilemani sixpäkin?” Olen itse pohtinut näitä samoja asioita kuukausia ja vuosia ja niin tekee moni muukin aineenvaihduntaongelmainen, joka haluaa päästä vihdoin elämänsä kuntoon. Fakta on kuitenkin se, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Aineenvaihdunnan parantaminen vie kuukausista jopa vuosiin. Kukaan ei voi sanoa tarkkaa päivämäärää milloin aineenvaihdunta ottaa tuulta purjeisiin. Sinulla on oltava jatkuva usko tekemiseen. Kyllä kaikki vielä kääntyy parhain päin, kun en nyt luovuta ja sorru pikadieetteihin ja ihmepillereihin. Pikaratkaisuilla saattaa saada vain hetken helpotuksen, jonka jälkeen ollaan taas entistä syvemmällä aineenvaihdunnan suossa. Sen olet ehkä jo nähnytkin. Kun tuloksia ei tule omien odotusten mukaisesti, päänuppi pehmenee. Itse mietin aina siinä vaiheessa, että mikä on vaihtoehto? Vaihtoehto on palata entiseen. Toiko se tuloksia? Ei. Entisillä metodeilla sain aineenvaihdunnan lukkoon. Parempi siis vain luottaa viisaampien sanaan ja tehdä päinvastoin kuin mihin on tottunut, odottaa ja olla onnellinen kaikista niistä muista tuloksista mitä on saanut. Treenipainojen ja energiatasojen nousu sekä lihasmassan kehitys.
Jätä siis kiire taakse ja ole kehollesi armollinen. Kun se on palautunut vuosien rääkistä, voi aineenvaihduntakin eheytyä uudelle tasolle. Laihdutusta tärkeämpää on, että haluat ennen kaikkea laittaa terveyden kuntoon ja löytää kehon tasapainon.
Jos tämä ajatusmalli kiinnostaa lisää ja haluat oikeasti parantaa aineenvaihduntaasi pitkällä tähtäimellä, niin maanantaina 27.7. aukeaa jälleen ilmoittautuminen Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkovalmennukseen.
Syntymähumala – paras humala.
Tänä vuonna vietänkin oman juhannukseni Helsingissä. Eilen kävin treenaamassa salilla ja illalla pelattiin lautapelejä meillä kavereiden kanssa. Nukkumaan mentiin klo 01 ja tänään luvassa leffassa käyntiä. Mietinkin eilen Heikin kanssa, että alkoholilla on tätä nykyä yhä pienempi osuus meidän juhlapäivissä ja elämässä ylipäätään. Parhaat bileet alkaisivat mielestäni klo 14 ja päättyisivät viimeistään 00. Aamulla olisi virkeä olo ja jäljellä selväpäiset muistot. Alkoholi ottaa minulta enemmän kuin antaa. En kiellä itseltäni mitään tai kärsi millään tavalla kieltäytyessäni känneistä. En vain nykyään nauti humalasta millään tasolla.
En ole koskaan ollut mikään bilehile, mutta nykyisin saa tapahtua suoranainen ihme, että minut löytää baarista humalassa. Työni on parasta ikinä, enkä kaipaa pakoa todellisuudesta. Treenaan säännöllisesti 3-5 kertaa viikossa ja syön terveellisesti. En halua hukata näistä saamaani huikeaa energiaa juomalla viikonloppuna. Yksikin humalainen viikonloppu on nykyään minulle jo liikaa… Onko asia niin, että mitä enemmän nautin elämästä juuri sellaisena kuin se on, niin sitä vähemmän tarvitsen nautintoaineita paikkaamaan elämää? Työ, harrastus ja vapaa-aika ovat nivoutuneet elämässäni yhteen. Jään työpäivän jälkeen chillaamaan työpaikalle useiksi tunneiksi. (Käsi ylös, kuinka moni tekee saman. :D) Saatan treenata salillamme tai vain hengata taukohuoneessa jutellen ystävien (siis työkavereiden) kanssa. Kaikki on vain elämää. Nautin siitä, kunhan kaikki on tasapainossa.
Kun olen selvä, huomaan että saavutan flown helpommin kaikessa tekemisessä. Varsinkin viimeaikoina olen ollut täynnä ideoita ja innostusta. Jos joisin itseni humalaan yhtenä lauantaina, olisin kanveesissa viikon. Mikään ei tuntuisi miltään ja pää olisi homeessa… Olen huomannut senkin, että kun elämässä ei ole niin helppoa, niin saan myös eniten aikaan. Nyt esimerkiksi uuden yrityksen perustaminen on tuonut uudenlaista stressiä elämään, mutta tästä syystä olen ollut luovempi kuin pitkään aikaan. Stressiä en voi purkaa alkoholilla. Puran stressiä ideoimalla uutta ja käyttämällä aivokapasiteettia. Tämä kaikki on paljon parempaa, kuin humalahakuinen juominen. Mieluumin otan pari lasia viiniä ruoan kanssa tai seurassa ja olen seuraavana päivänä virkeä, oma itseni. Eipä minulla ole nykyisin kavereitakaan, jotka lähtisivät haluaisivat heilua viikonloppuna humalassa. Ennemmin vedetään treenit Centerillä, kuin kännit kuppilassa. 😀
Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkokurssi. Tule mukaan NYT!
Pääse eroon ongelmista, jotka estävät rasvanpolton ja alentavat energiatasoa! Korjaa aineenvaihduntasi ja saat enemmän energiaa ja elinvoimaa!
Onko rasvanpoltto sinulle vain kaukainen muisto? Onko painonpudotus tyssännyt jo dieetin ensimetreillä? Tuntuuko, että liikuntaan ei jää lainkaan energiaa työpäivän jälkeen? Olet ehkä kokeillut kaikki hulluimmat muotidieetit, mutta et ole saanut pysyviä tuloksia. Haluaisitko palauttaa aineenvaihduntasi ja perustaa rasvanpolton pysyvälle pohjalle?
Aktivoi aineenvaihduntasi on valmennus, jonka aikana opit aktivoimaan omaa aineenvaihduntaasi pysyvästi. Ei kalorien rajoittamista. Ei vähähiilihydraattisia dieettejä. Ei taistelua omaa biologiaa vastaan. Vain tekoja, jotka OIKEASTI toimivat ja pistävät aineenvaihduntaan kierroksia. Sinun ei tarvitse etsiä tietoa internetin syövereistä, vaan saat sen valmiiksi paloiteltuna. Neljän viikon kurssilla opettelet tärkeimmät kulmakivet aineenvaihdunnan korjaamiseksi.
KLIKKAA VALMENNUKSEN VERKKOSIVUILLE TÄSTÄ JA OSTA PAIKKASI VALMENNUKSEEN HETI!
Nähdään valmennuksessa.
-Anu, kanssamatkaajasi.
Body Composition Training Camp opit
Helsingissä ollaan! Nyyh… En olisi kyllä todellakaan vielä halunnut palata. Toissapäivänä piti vielä kurssin jälkeenkin käydä Poliquin Group Centerin kahvilassa juomassa kookosvettä ja syömässä gluteenitonta herkkua. Stefan tulikin siellä vastaan ja naureskeli, että enkö saanut jo tästä paikasta tarpeekseni? 😀
Mä en vain voi käsittää mitä hittoo just on tapahtunut. Niin mahtava kurssi oli. Kouluttajat on kyllä jotain aivan omaa luokkaansa ja on etuoikeus päästä oppimaan MAAILMAN huipuilta treenaamisesta ja ravinnosta. Melkein voisin sanoa, että tämä oli PARAS Poliquin Groupin koulutus missä olen koskaan ollut.
Yksi tärkeimmistä asioista joita haluan ehdottomasti jakaa teille on ajatusmaailma jota Poliquin Groupilla viljellään. Kehonkoostumuksen muokkaaminen on jotain ihan muuta kuin painon pudotusta. Luke Leaman sanoikin, että jos olet läski nörtti niin tuskin haluat myöhemmin olla heikko läski nörtti. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa selviää aikalailla tästä kuvasta:
Kuten tästä kuvasta näkyy paino on pysynyt koko tämän ajan tismalleen samana. Kehonkoostumus otti sen sijaan harppauksen eteenpäin. Jukoliste mä en oo koskaan tiputtanu rasvoja noin nopeesti alas. 😀 (Lean mass ei sitten tarkoita Biosignaturessa lihasmassaa, vaan rasvatonta massaa.) Noh, eihän tällaista treenitahtia voisikaan ylläpitää jatkossa (10 treeniä viidessä päivässä), mutta pointtina on nyt se, että:
1. Söin aivan saatanasti terveellistä ruokaa. Välillä söin niin paljon, että oikein mahaan sattui.
2. Hyvishiilareita tuli jokaiselle aterialle.
3. Poliquinin pre-, intra ja post workout juomat oli käytössä joka ikisessä treenissä.
4. Nukuin oikeisiin aikoihin ja oikeita määriä 8-9 tuntia/yö.
5. Stressikuorma oli minimissään. Täällä oikeastaan kaikki ruoka tuli valmiina nenän eteen. En miettinyt työjuttuja, vaan keskityin omaan tekemiseen.
Miten tästä jatketaan?
Kroppa näyttää vastaavan tällä hetkellä hyvin treeniin. Olen ehkä jopa ihan turhaan pelännyt lisätä treenitehoja kilppariongelmien takia. Jotain muutoksia kuitenkin tarvitsee tehdä, jotta saan tämän kehityksen pidettyä yhtä hyvänä myös Suomeen palatessani.
1. Syön yhtä saatanasti kun reissussa ollessa.
2. Hiilareita pidetään edelleen mukana.
3. Poliquinin pre, intra- ja post workout juomat mukaan joka ikiseen treeniin.
4. Nukun oikeisiin aikoihin ja oikeita määriä 8-9h/yö.
5. Vähennän stressikuormaa. Tämä tarkoittaa oman ajankäytön hallinnan parantamista. Mun täytyy elää tämänkin asian suhteen kuten opetan. Sähköposti on yksi asia josta tulen jatkossa karsimaan… Tämä siksi, että tuen tällä omaa hyvinvointia ja sitä kautta pystyn auttamaan myös muita.
Heikki muuttaa mulle treeniohjelmaa myös. Todennäköisesti tulen tekemään toisinaan treenejä jopa pari kertaa päivässä (esim. toinen puntti ja toinen jonkun näköinen strongman treeni). Sitten vain seurataan aktiivisesti miten kehonkoostumus muuttuu. Siitäkin voi jo paljon päätellä kehon toiminnasta (esim. siitä pelaako aineenvaihdunta vai ei).
Sitten semmoinen ajatuksensiemen kaikille ikuisille laihduttajille ja aineenvaihduntavammaisille tähän loppuun. Mitäpä jos tekisitte kerrankin täysin päinvastoin, kun ootte aina tehneet. Söisitte aivan saatanasti terveellistä ruokaa ja priorisoisitte stressinhallintaa sekä unta. Treeniä kovemmaksi sitä mukaa kun kroppa ottaa sitä vastaan. Todennäköisesti tuloksetkin olisi semmoisia, että ette oo aiemmin osanneet kuvitella edes märissä unissanne.
Poliquin treenileirin oppeja ja aineenvaihdunta luento
Viime keskiviikkona pidin aineenvaihdunnasta luennon Optimal Performance Centerillä. Lupasin laittaa luennon kalvot jakoon tänne blogiini, joten tässäpä ne nyt olisivat.
LUENTOKALVOT TÄÄLTÄ!
Ne jotka eivät olleet luennolla, eivät varmasti näistä kalvoista niin paljon irti saa. Olennaisia asioita tuli näihin liittyen kerrottua ihan suusanallisesti (kuten luennolla kuuluukin :D). Jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa lukea blogin edellinen postaus täältä.
Tällä hetkellä ollaan Jenkeissä Body Composition Training Campillä. Kolmen jätkän kanssa tässä pikkusessa hotellihuoneessa asuminen alkaa nostattaa jo omiakin testotasoja. 😀 Koetan pitää kurin ja järjestyksen talossa, vaan huonosti onnistun.
Joka päivä tehdään kaksi treeniä, eli viidessä päivässä tulee taottua 10 treeniä! HUH HUH! Tämän jälkeen taitaa olla kevyen viikon paikka. 😀 Treenien välissä meillä on luentoja kehonkoostumusta muokkaavista treeneistä ja ravinnosta. Ravinnossa oli ihan samaa linjaa mitä itsekin puhuin luennolla. Keholle tulee antaa hiilareita, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Mitä enemmän treeniä, sen enemmän ruokaa ja pienet kalorit johtaa ennemmin tai myöhemmin säästöliekin syntymiseen.
Tässäpä vielä video, joka otettiin ensimmäisenä päivänä nuista meidän treeneistä. Meikäläinenkin videolla vilahtaa (kohdassa 1:16 kyykkäilevä pinkkipaitainen ihminen).
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2Uc7HKIFDwI]
Voin sanoa, että tänä aamuna näiden eilisten treenien jälkeen on etureidet semmoista muussia ettei mitään järkeä. Nälkä on ollut ihan valtava. Syönyt olen sen mukaan, eli valtavasti. 😀 Ruoka Poliquin Group Centerillä on ihan ensiluokkaista ja ruokakaupasta löytyy sitten hotellille lisää.
Kurssin alussa meistä otettiin Biosignature mittaukset ja kurssin lopussa myös. Noh, ainakin tällaisella treenitahdilla luulisi jotain tapahtuvan, mutta eihän tämä toki ole mikään kestävä tapa, että tätä voisi jatkaa myös kotona. 😀 Eivätkä Poliquin Groupin kouluttajat tällaista suosittelisikaan.
Siinäpä kuulumiset täältä tältä erää. Nyt nukkumaan ja sitten huomenna taas ryskämään uusia treenejä. 🙂
Aineenvaihduntaan potkua!
Olen 29.4. puhumassa Optimal Performance Centerillä klo 18 keskiviikkona ilmaisessa luentoillassa aineenvaihdunnan aktivoinnista. Aineenvaihdunnan aktivointi koskettaa monia asiakkaitani, eikä yhtään vähempää myöskään itseäni. Kilpirauhasongelmaisena aineenvaihdunnan aktivointi on minulla jatkuvasti tapetilla ja olen joutunut muokkaamaan ruokavaliotani monta kertaa ja kokeilemaan asioita myös kantapään kautta.
Mitä on aineenvaihdunta?
Aineenvaihdunta on sana, joka on hyvin laajasti väärin ymmärretty termi. Ihmisten suusta olen kuullut monta kertaa esimerkiksi ”käyn vessassa useasti päivässä, aineenvaihduntani on nopea”, ”aineenvaihduntani on hidas, koska minulla on ummetusta”, ”juon paljon vettä, joten aineenvaihduntani on kunnossa”, ”aineenvaihdunta on kaloreiden tehokasta polttoa”. Nämä väittämät eivät lopulta kerro mitä aineenvaihdunta oikeastaan on. Aineenvaihdunta on kaikkien kehon kemiallisten reaktioiden summa. Suurin osa näistä reaktioista muuttaa syömäämme ruokaa energiaksi, jota kehomme voi käyttää. Ilman aineenvaihduntaa emme voisi olla elossa. Kyse on siis monista muistakin elämän osa-alueista, kuin rasvan polttamisesta.
Mikä pistää kapuloita aineenvaihdunnan rattaisiin?
Aineenvaihdunta voi hidastua monesta eri tekijästä, mutta yksi yleisimmistä omissa valmennuksissa näkyvistä ongelmista on diettaaminen liian alhaisilla kaloreilla ja hiilareiden vähentäminen alhaiselle tasolle pitkiksi ajoiksi. Tähän vielä usein yhdistetään kovatehoinen liikunta ja silloin soppa on valmis. Muita aineenvaihduntaa hidastavia tekijöitä voivat olla muun muassa uniongelmat (uniongelmat esimerkiksi huonontavat insuliiniherkkyyttä ja lisäävät huonolaatuisten hiilareiden himoa), hormoniepätasapainot (kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai alhaiset testosteronitasot), muutoin huono/epäterveellinen ruokavalio (esimerkiksi tyypin 2 diabetes on yksi esimerkki aineenvaihdunnan ongelmista) sekä liikkumattomuus (mitä vähemmän meillä on lihasmassaa ja aktiivista kudosta, sitä hitaammaksi aineenvaihdunta käy).
Mitkä ovat hitaan aineenvaihdunnan merkit?
Hidastuneen aineenvaihdunnan voi tunnistaa useista erilaisista oireista. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet voivat ollakin merkki hidastuneesta aineenvaihdunnasta. Niitä ovat muun muassa hitaus, alhaiset energiatasot, heikentynyt stressinsietokyky, vaikeus polttaa rasvaa tai kasvattaa lihasta, palelu, muistin heikkeneminen, haluttomuus liikkua/olla aktiivinen.
Mistä aineenvaihdunnan parantaminen lähtee
Minulla on sinulle hyviä uutisia. Monesti aineenvaihduntaa pystyy vilkastuttamaan omilla valinnoilla ja teoilla. Vaikeutena tässä on se, että sinun täytyy muuttaa elämäsi pysyvästi ja sinulla ON OLTAVA malttia. Pistä laihduttamisaikeet joksikin aikaa romukoppaan. Aineenvaihdunnan aktivoiminen vaatii aikaa useista kuukausista useisiin vuosiin. Painotan edelleen sitä, että sinun on valmistauduttava muuttamaan koko elämäsi ja ajatuksesi uudeksi. Muutos on pysyvä, kun se tehdään hitaasti. Niin tylsää kuin koko juttu onkin, niin kaikki lähtee liikkeelle perusasioista. Tässä pientä listaa asioista jonkunlaisesta tärkeysjärjestyksestä.
1. Uni kuntoon!
Kehon korjausprosessit eivät voi toimia kunnolla ilman riittävää ja hyvälaatuista unta. Opettele nukkumaan oikeisiin aikoihin ja mene nukkumaan viimeistään klo 22-23.
2. Paljon ravinteita sisältävää ja mahdollisimman vähän prosessoitua tavaraa suusta alas.
Jos aineenvaihdunta on jumissa, on sinun lisättävä ruoan määrää. Nosta siis kaloreita hitaasti ylöspäin. Keskikokoisen naisen tavoitteena on syödä ainakin 2000kcal/päivä. Kuten huomaat, kyseessä ei ole mikään kitudieetti. Vaikka painonpudotus olisi tyssännyt aikapäiviä sitten ja kaloreiden nostaminen tuntuisi hullulta, niin tämä on tehtävä jos haluat tulevaisuudessa edistyä pidemmälle kuin missä nyt olet.
3. Korjaa suoliston toimintaa.
Mikäli suolisto on heikossa kunnossa, keho ei saa käyttöönsä tehokkaasti ravinteita syömästämme ruoasta. Huonokuntoinen suolisto aiheuttaa monille makeanhimoa ja jopa masentuneisuutta. Suolisto on kuin toiset aivomme, joten siitä on pidettävä hyvää huolta. Kun suolisto on hyvässä kunnossa, myös maksa jaksaa paremmin. Terveellinen ja ravinteikas ruoka on yksi tärkeimmistä asioista myös suoliston toiminnan kannalta. Tämän lisäksi voit tehdä muita korjaustoimenpiteitä tarpeen mukaan. Monille on apua esimerkiksi probiooteista ja kuitulisästä.
4. Järkevää liikuntaa vasta sitten, kun siihen on energiaa.
Laita ensin yllä olevat asiat kuntoon. Tämän jälkeen aloita liikuta pienin askelin. Lisää ensin normaalia arkiaktiivisuutta. Seiso esimerkiksi työpäivän aikana, kulje matkoja jalan tai pyörällä. Kun nämä asiat ovat osa elämää, voit hitaasti lähteä lisäämään kovempitehoista liikuntaa mukaan kuvioihin. Vaikka liikunta lisää aineenvaihdunnan tehoa, voi liiallinen tai liian aikaisessa vaiheessa lisätty liikunta pistää kapuloita rattaisiin entisestään.
Mitä muuta aineenvaihdunnan aktivoimisen eteen voisi tehdä? Siitä kerron lisää luennollani keskiviikkona.
Kontrollia herkutteluun – osa 2/2
Jos ensimmäinen osa meni sinulta ohi, niin löydät sen TÄÄLTÄ.
Varmaan kaikkiin meihin iskee joskus makeanhimo, vaikka elämäntavat olisivat kunnossa. Mielestäni makunautintoja pitääkin olla elämässä. On nautinnollista syödä toisinaan makeaa. Ajatus ruoasta pelkkänä polttoaineena on puistattava. Kuka haluaisi niin tylsän elämän?
Mitä tehdä silloin kun herkkuhimo iskee?
Tiedät varmaan tilanteen, kun kävelet nälkäisenä raskaan työpäivän jälkeen kauppaan ja karkkihyllyllä on vaikea vastustaa suklaata. Minullekin on käynyt näin liian monta kertaa. Stressi, väsymys, nälkä. Siinä vasta yhtälö, jonka seurauksena on todennäköisesti sokerimättö.
Tässä tilanteessa on kuitenkin vielä jotain tehtävissä. Tämä voi vaatia harjoittelua, mutta kukapa meistä olisi oppinut yhtään mitään ilman treeniä ja toistoja?
Seuraavan kerran kun sokerihimo iskee, pysähdy.
– Mieti miksi haluat juuri nyt karkkia/suklaata/leivonnaisia?
– Mitä tunnet juuri nyt? Mitä sokerin syöminen antaa sinulle? Mikä tunne siitä tulee?
– Millä muulla voisit saada saman tunteen?
– Millainen fiilis sinulla on herkuttelun jälkeen?
– Mikä olisi hieman parempi valinta karkin/suklaan/leivonnaisen tilalle?
– Mitkä ovat tavoitteesi? Millainen valinta tukisi paremmin tavoitettasi?
Lopuksi, tee valinta. Ei ole väliä mitä lopulta päätit. Tärkeintä on, että pysähdyt ja käyt listan kysymyksiä läpi ennen valintaa. Kokeile tätä erilaisissa tilanteissa. Juhlissa, kylässä, leffaan mennessä, ruokakaupassa…
Milloin ja millä herkuttelen?
Tykkään sokerista ja herkuista. Kuten edellisessä postauksessa kerroin, kieltäytyminen on harvoin pysyvää ja tästä syystä olisi hyvä löytää se kuuluisa keskitie myös herkuttelun suhteen. Tällä hetkellä minulla ei oikeastaan ole mitään aikataulua siihen milloin saan herkutella ja milloin en. Jos mieleni tekee herkkuja, niin syön niitä tai en. Ajattelen enemmänkin niin, että kun kehoni on (ainakin jotenkin) tasapainossa, sokerin syöminen ei herkästi karkaa käsistä. Nyt pystyn tekemään päätöksiä itse, eikä sokerihimo ohjaile minua.
Kun haluan makeaa, ostan yleensä jotain seuraavista:
– tummaa suklaata tai raakasuklaata
– kuivattuja viikunoita, taateleita, mulpereita tai muita kuivattuja hedelmiä
– tuoreet taatelit tai hedelmät
– itse tehdyt herkut, kuten makea munakas, terveysmuffinssit, suklaiset smoothiet jne.
– proteiinipatukka tai raakapatukka
– karkki ja maitosuklaa jos sille päälle satun.
Asia jonka olen huomannut syötyäni sokeriherkkuja on lihasheikkous. Usein lihasheikkous alkaa jonkin ajan kuluttua sokeriherkkujen syömisestä ja voi jatkua jopa seuraavan päivänkin ajan. Ihan kuin krapula. Tämä asia saa minut miettimään sokerin käyttöä, sillä en halua pilata treenejäni. (Samoin on käynyt alkoholin kanssa, sillä jo yksikin annos pilaa yöunet enkä halua, että näin tapahtuu.)
Kaikki tekeminen lähtee rakkaudesta.
Tämä voi kuulostaa kliseiseltä, mutta kun alat rakastaa itseäsi, teet itsellesi todennäköisesti enemmän hyvää. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän vihaat kroppaasi ja ulkonäköäsi, sitä todennäköisemmin haluat pahoinpidellä itseäsi epäterveellisillä ruoilla. Epäterveellisestä ruoasta ei tule hyvä olo, jos sitä tapahtuu liian paljon, liian pitkään ja liian usein. (Pieni määrä herkkuja silloin tällöin voi antaa hyvää oloa ja nautintoa.) Mitä toivoisit parhaalle ystävällesi tai rakkaallesi. Omalla kohdallani toivoisin kaikille heille terveyttä, hyvinvointia ja rakkautta. Kun alat haluta näitä asioita myös itsellesi, niin alat myös tehdä niitä. Jos syöt päivät pitkät munkkipossua, rakastat todennäköisesti enemmän herkkuja, kuin omaa kroppaasi. KAIKKI tekeminen jatkuu vain siten, että rakastat.
Kontrollia herkutteluun – osa 1/2
Mistä herkkuhimot johtuvat?Herkkuhimot ovat usein monen tekijän summa. Yksi yleisimmistä herkkuhimojen aiheuttajista on liian vähkalorinen ja vähäproteiininen ruokavalio. Tähän päivään mennessä en ole nähnyt montaakaan valmennettavaa, jotka olisivat syöneet riittävästi proteiinia aterioilla kun tulevat valmennukseen (luen myös välipalat aterioiksi). Proteiininpuute näkyy helposti jatkuvana nälkänä ja sitä myötä myös herkkuhimot kasvavat. Proteiini tasapainottaa myös verensokeria ja myös tällä on oma osansa herkkuhimojen hillitsemisessä. Herkästi alas tipahtava verensokeri saa meidät himoitsemaan sitä mistä on puutetta – sokerista. Kun huolehdit siitä, että syöt jokaisella aterialla riittävästi proteiinia, myös ”itsekuria” alkaa löytyä huomattavasti enemmän.
Paljonko on sitten riittävästi proteiinia? Jos ajattelet kämmenesi kokoisen pihvin (150g), saat siitä noin 20-25g proteiinia. Tämä on riittävä määrä keskikokoiselle naiselle. Jos olet mies, tuplaa annos. Tällaisia määriä proteiinia pitäisi saada jokaisella aterialla. Proteiini on siinä mielessä kiva ruoka-aine, että se toimii kudosten rakennusaineena ja näin ollen vahvistaa koko kehoa. Proteiinia saat helposti esimerkiksi lihoista, kalasta, äyriäisistä, maustamattomasta rahkasta tai raejuustosta, kananmunista ja pavuista.
Liian pitkiksi venyvät ruokailuvälit ovat toinen monelle tuttu ongelma. Pitkät ruokailuvälit aiheuttavat verensokerin voimakkaan laskun ja tämän jälkeen kierre onkin valmis. Otamme sokerisen herkun nostamaan verensokeria. Ilman proteiinia, verensokeri romahtaa nopeasti alas ja taas mielemme tekee sokeria. Pidä ruokailuvälit 3-4 tunnin pituisina keinolla millä hyvänsä! Mieti jo etukäteen mitkä ateriat ovat sinulla päivän aikana haastava toteuttaa ja keksi näihin tilanteisiin helppoja (ja proteiinipitoisia) välipalavaihtoehtoja. Minun helppo välipalani voi esimerkiksi olla proteiinijuoma-hedelmä-pähkinät kombinaatio. Keitetyt kananmunat ovat myös helppoja kuljettaa mukana minne vain. (Kyllä minulla on ollut laukussani kananmunia. :D)
Makeanhimo voi johtua myös yksinkertaisesti ruoasta, jossa ei ole makeaa makua. Jos ruoasta puuttuu jatkuvasti makea, voi siihen syntyä entistä voimakkaampi himo. Itse yritän käyttää ruoan kanssa monipuolisesti erilaisia hedelmiä ja marjoja kuten viinirypäleitä, mansikoita, kuivattuja mulpereita ja hunajaa. Lisäksi saatan tehdä makeita, mutta terveellisiä jälkiruokia aina kun sille päälle satun. Herkuttelukaan ei siis aina tarvitse olla sokerinhuuruista höttöä.
Näiden syiden lisäksi, myös stressi lisää herkkuhimoja. Kun stressihormoni on korkealla, keho yrittää tasapainottaa tilannetta keinolla millä hyvänsä. Jos saamme insuliinin ylös, stressihormoni laskee. Insuliinin saamme helpoiten ylös syömällä hiilihydraattia ja sokeria. Ei siis ihme, että stressaantuneessa tilanteessa tekee herkemmin mieli myös makeaa. Karkin mättäminen ei tietenkään ratkaise itse ongelmaa, joten kannattaa miettiä olisiko stressiä mahdollista poistaa tai purkaa jollakin keinolla. Erilaiset rentoutuskeinot voivat tehdä erittäin hyvää. Luonnossa oleilu, syvähengitys, piikkimatolla makaaminen, suggestiorentoutus, jooga tai venyttely voivat olla hyviä keinoja helpottaa stressiä. Mieti myös olisiko stressitekijän eliminoiminen elämästä mahdollista.
Suoliston huono kunto voi aiheuttaa makeanhimoa, sillä huonot bakteerit käyttävät usein ravinnokseen sokeria. Tarvittaessa kannattaa pyrkiä tasapainottamaan suoliston toimintaa terveellisen ruokavalion avulla sekä käyttämällä esimerkiksi probiootteja. Myös erilaiset ravinnepuutokset voivat aiheuttaa ylitsepääsemätöntä makeanhimoa. Monille makeanhimon torjumiseen voi toimia voimakkaan B-vitamiinivalmisteen tai kromin käyttäminen päivittäin.
Herkkuhimot eivät siis ole vain yhden tekijän summa. Loppujen lopuksi uskon erittäin vähän itsekurin voimaan. Itsekuria ei tarvita, jos keho on tasapainossa. Usein kyse onkin ennemmin kehon viesteistä ja fyysisistä tekijöistä, kuin varsinaisesta itsekurista. Ole siis armollinen itsellesi ja mieti, mistä makeanhimo sinun kohdallasi voisi loppujen lopuksi johtua.
Kieltäytyminen vai kontrollin menettäminen?
Kieltäytyminen makeasta on harvoin kovin pitkäkestoinen ratkaisu. Ylipäätään kieltäytyminen saa meidät usein himoitsemaan makeaa vain entistä enemmän. Jos sanon sinulle ”älä ajattele punaista palloa”, mitä mielessäsi pyörii? Todennäköisesti punaisia palloja. Jos mietit ”älä syö karkkia” tulet todennäköisesti syömään sitä. Kokeile mieluumin kaikkia yllämainitsemiani asioita ja tulet huomaamaan, että makeanhimo pikkuhiljaa helpottaa ja herkuttelukin vähenee itsestään.
Kuinka lähteä muuttamaan syvälle juurtuneita tapoja?
Kun haluat muuttaa elämäntapojasi, mieti mikä olisi YKSI tärkein asia pistää ensiksi kuntoon. Aloita sitten tästä tavasta, äläkä keskity minkään muun asian muuttamiseen. Ota seuraava asia työn alle vasta sitten, kun edellinen sujuu jo rutiinilla.
Seuraavassa osassa käsittelen mitä tehdä, kun herkkuhimo iskee kaupassa karkkihyllyn kohdalla? Milloin ja millä itse herkuttelen?
Juodaan viin… eikun VETTÄ!
Pistetäänpäs muutama vinkki veden juomisesta kehiin, koska tiedän että moni teistä lukijoista juo aivan liian vähän (koska näen sitä valmennuksissa toistuvasti) ja enpäs itsekään ole yhtään sen parempi tässä asiassa. Nyt kuitenkin otetaan taas härkää sarvista ja pistetään hommat kuosiin! Eikös juu?! Ja jos sinulla on jotain vinkkejä veden juomisen helpottamiseen, niin viskaappas alle ja silloin kaikki voitta. Sillä hyvin nesteytetty kansa on aina iloisempaa, innostuneempaa ja vähemmän stressin alla. 🙂
Miksi veden juominen ylipäätänsä on tärkeää?
Vettä tulisi juoda 0,39dl/painokilo. Kun keho on hyvin nesteytetty, se poistaa tehokkaasti kuona-aineita ja tämä puolestaan parantaa immuunipuolustusta. Koska kehostamme yli 60% on nestettä, voi nestevaje tuntua väsymyksenä, lihasheikkoutena, päänsärkynä tai turvotuksena.
Janoa ei kannata odotella, jos haluaa pitää nestehukan loitolla (ja varsinkaan jos ei tunne janoa kuten minä). Usein tarvitaan 1-2% pudotus kehon nesteistä, jotta janon tunne alkaa ilmaantua. Jano voi joillekin näyttäytyä myös nälkänä. Tämä on hyvä ottaa huomioon etenkin jos tavoitteena on painonhallinta tai painonpudotus. Mikäli keho elää jatkuvasti nestehukan partaalla, se stressaa koko kehoa. Stressihormonin nousu vaikuttaa myös rasvan pakkautumiseen vararenkaaksi vyötärölle.
Vesi maistumaan!
Vesi on mielestäni lähtökohtaisesti tylsän makuista. Siispä suosittelen maustamaan sitä jollain jotta sen juominen olisi aavistuksen miellyttävämpää. Kannattaa kokeilla esimerkiksi tehdä itse jääteetä.
— Laita isoon kannuun kylmää vettä ja upota kaksi Clipperin teepussia sekaan. Anna liota jääkaapissa esim. 1-2h tai yön yli. Sitten vain vesipulloon mukaan tätä herkkua. Tarvittaessa voi makeuttaa nestemäisellä stevialla. Käytä laadukkaita teelaatuja. Esimerkiksi Clipperi on sopiva. Kaiken maailman Liptonin halppis teet maistuvat pahalle.
— Mausta vesi sitruunalla, pakastemustikoilla (tai muilla marjoilla), hedelmillä jne.
Tämän lisäksi vielä yksi HIENO vinkki. Valmennettavat olivat löytäneet todelle kivan sovelluksen, jolla voi lisätä veden juomista ihanalla tavalla. Olen aivan hulluna kaikkeen söpöön, kiljun ja huudan kuin pieni lapsi jos näen jotain eläimiä tmv. joilla on isot ja pyöreät silmät (kuten marsuilla :D). Sovelluksen nimi on Plant Nanny. Tässä siis kasvatetaan kasveja kastelemalla niitä aina samaa tahtia kun juot. Jos unohdat juoda ts. kastella kasvia, niin kasvi tulee surulliseksi eikä se kasva. Jos jaksat kastella kasvia tarpeeksi kauan, se kasvaa isoksi ja sen voi siirtää puutarhaan ja aloittaa seuraavan kasvin kasvattaminen.
Tämä on paras peli mitä olen koskaan pelannut! Peli vieläpä muistuttaa päiväaikaan (klo 8-22), milloin pitää juoda. Lopputuloksena tässä on siis hieno puutarha ja mahdollisesti uusi opittu tapa juoda vettä. 🙂
Anun akilleen kantapää.
Minulle veden juominen on ollut aina se suurin haaste terveellisistä elämäntavoista. Vaikka ei kuulosta vaikealle, mutta sitä se todella on jos ei vain ole jano eikä tykkää edes vedestä. Olen ns. kokeillut kaikkea, että saisin veden juomista lisättyä. Hetken se kestää ja sitten taas unohtuu.
Vesipullon mukana kuljettaminen on elinehto tämän tavan toteutumiselle ja sen seuraaminen, että pullo tulee juotua neljä kertaa päivän aikana tyhjäksi. Ilman maustettuja vesiä en saisi kiskottua nestettä alas. Oma suosikkini on pistää Poliquinin viherjauhetta (joka on siis ainut viherjauhe joka maistuu aivan mansikkamehulta) veden sekaan ja juoda sitä. Samalla tulee tankattua ”kasviksia” tuossa muodossa.
Toistaiseksi Plant Nanny oli todellinen pelastaja. Motivoidun siitä yhtä paljon kun mun hymyilevästä hammasharjasta. 😀 (Joka siis hymyilee kun on pessyt hampaita 2min!)
Uusi vuosi ja lupaukset
Viime vuosi oli kyllä kaiken kaikkiaan tapahtumarikas ja hieno vuosi. Eikä ensi vuosi todellakaan sille tule häviämään!
Viime vuonna muutimme Helsinkiin asumaan 1.1.. Oli elämäni paras päätös muuttaa etelään. Olenkin viihtynyt täällä paremmin kuin hyvin. Ihania uusia ihmisiä, paljon töitä, kämppä parhaimmalta paikalta, telinevoimistelua ja vaikka mitä muuta kivaa. Pääsin käymään myös PICP opinnot loppuun Jenkeissä ja Biosignature level 2 kurssin Lontoossa. Lisäksi tietysti Bodyweight ohjaajakolutuksen Turussa.
Olen oppinut käsilläseisomista, päälläseisomista, painonnostoa, kahvakuulailua, voltteja ja kärrynpyöriä. Parantanut liikkuvuutta ja vuonna 2015 lähtee spagaati! Tiedän jo sen. JEE! Itseasiassa vuosi 2014 ei kuulosta näin aukikirjoitettuna yhtään hullummalta. 🙂
Mitä sitten tämä vuosi tuo tullessaan? Yksi erittäin iso ja käänteentekevä asia on nyt tapahtunut mun yrittäjäuralla. Ollaan nimittäin perustettu yhteinen yritys ystävien kanssa. Kaisa, Joni, Hanna-Kaisa, Heikki ja minä laitettiin hynttyyt yhteen ja nyt tiedossa on meidän oma hyvinvointikeskus/kuntosali tänne Helsinkiin ja avajaiset ovat maaliskuussa. Mulla kutittaa niin paljon mahan pohjasta tämä homma, koska tämä aika tulee menemään niin nopsaa.
Tavoitteiksi vuodelle 2015 olen myös asettanut olkapäiden, käsien ja reisien kasvattamisen. Mun on saatava olkapäät! Ilman niitä elämästäni puuttuu sisältö. 😀 Tämän lisäksi tavoitteena on puolivoltti tasamaalla ja spagaati. Vapaaseen käsilläseisontaan pitää vielä saada varmuutta, että se onnistuisi joka kerta kun sen teen. (Tällä hetkellä puolet yrityksistä menee yli ja ympäri.)
Yksi asia jota en tee, on tammikuun dieetti. Minä en lähde dieetille vaan lisään systemaattisesti kaloreita. Olen alkanut epäilemään, että olenko onnistunut kaloreiden lisäämisessä silmämääräisesti. Siispä asia menee tarkastelun alle. Jos en ole, niin sitten teen itselleni pari vähän tarkempaa ruokavaliota, jotta kalorit varmasti saadaan yli 2000kcal. Tässä vaiheessa näitä mun touhuiluja ruokavalion tekeminen voi olla ihan paikallaankin. Aloittelijasta kun ei voi enää yli kahdeksan vuoden treenitaustalla puhua. (Joka muuten tuntuu aika hurjalle!)
Ilmainen venyttelyhaaste!
No niin nyt tässä joulun pyhiksi olisi teille vähän tekemistä. Uutiskirjeen lukijat saavat nyt kolme viikkoa ilmaista valmennusta venyttelyhaasteen muodossa. Haaste alkaa 22.12.2014, joten ilmoittaudu ennen sitä uutiskirjeen lukijaksi ja olet mukana!
Kolmen viikon ajan uutiskirjeen tilaajat saavat kaksi sähköpostia viikoittain, jotka sisältävät venyttelyohjeita, venyttelyliikkeitä ja tietoa erilaisista venyttelytekniikoista. Miksi tällainen haaste? Koska ihmiset ovat aivan yhtä notkeita kuin näkkileivät ja siitä seuraa monille paljon ongelmia. Toisaalta on myös kiva lesotella bileissä kaveriporukalle jos pystyy tulevaisuudessa vetämään esimerkiksi spagaatin. 😉
Itselleni liikkuvuus on ollu aina se haastavin osa-alue. Venyttely on ollut mielestäni aina todella tylsää ja vastenmielistä. Perusliikkuvuus on kehittynyt saliharjoittelun kautta hyväksi ja esimerkiksi kyykyn ala-asennot eivät tuota minulle enää mitään tuskaa (kyykyn ala-asento on minulle lepoasento). Tykkään kuitenki akrobatiasta ja olen aloittanut telinevoimistelun tänä syksynä. Ilman kovaa liikkuvuutta, ei ole myöskään akrobatiaa. 😀 (Esimerkiksi kärrynpyörät ja käsilläseisonnat eivät tule onnistumaan, jos liikkuvuus on persietestä.) Siitä olen siis saanut todella kovan innon alkaa tekemään liikkuvuusharjoitteita kotona. Nyt kun tuloksia on alkanut silläkin saralla tulla, sitä on ollut mukava tehdä. Vielä ei kuitenkaan spagaati irtoa, vaikka sitä kohti kyllä kovaa vauhtia mennään. Se onkin yksi lapsuudessa asti olleista haaveistani! Voitaisiin siis ryhtyä tähän yhteiseen ilonpitoon ja lähteä porukalla matkaamaan kohti parempaa liikkuvuutta.
Uutiskirjeessä tulen jakamaan oppeja liikkuvuuden parantamiseen telinevoimistelusta, muilta valmentajilta sekä ylipäätänsä tietoa jota olen kerännyt vuosien aikana koulutuksissa jne.
Ps. Uutiskirjeestä pääsee myös pois, eli et ole sidoksissa minuun ikuisesti jos päätät nyt lähteä mukaan. Uutiskirjeitä lähetän silloin kun minulla on jotain asiaa ja jaan niissä ilmaisia vinkkejä hyvinvointiin, joten et ole turhan spämmäyksen uhri jatkossa. Jokaiseen kirjeeseen tulee jatkossakin tuhtia asiaa, joten mukana kannattaa muutenkin olla kuin nyt vain tämän haasteen ajan. 🙂
Enemmän ruokaa, vähemmän rasvaa?
No niin, tässähän on nyt tapahtunut vaikka mitä äksöniä, vaikka olen pitänyt hiljaiseloa. Instagram ja facebook ovat aktiivisempia edelleen, eli sinne vaan jos haluatte tulla lähempää seuraamaan. Omat hankaluutensa päivitystahtiin teki myös tietokone, joka meni yllättäen rikki… Kyllä tästä vielä noustaan!
Kun puhuin tässä aiemmin, että lopetan vaakaan tuijottamisen, alan syödä kunnolla ja lisään hiilaria, niin nyt tulee väliraporttia tästä projektista. Nyt nimittäin olen tehnyt nämä lupaamani asiat. Laskin yksi päivä Heikin käskystä kalorit muutamalta päivältä ja tässä speksit nykyisestä ruokavaliosta:
-n. 2000kcal
-proteiinia 197g
-hiilihydraattia 160g
-rasvaa 63g
Loppujen lopuksi tuommoisella fiilikseen pohjautuvalla syömisellä on mennyt aika hyvin. Syön vain puhdasta ruokaa eli ei mitään höttöä (muutamia herkutteluaterioita lukuunottamatta). Kyllä te tiedätte mitä on puhdas ruoka. Mitenkä sitten painon on käynyt? No sehän on noussut! 😀 Sitähän tässä nyt kokeillaankin. 😉 Meinasin tosin yksi päivä panikoida hieman kun astuin vaakalle. Se näytti 66,8kg eli lähes saman verran kuin vuonna 2006, kun sain kimmokkeen saliharjoitteluun. Nyt erona on se, että käytän 1-2 kokoa pienempiä vaatteita ja vatsa ei roiku vyön päällä. Hehe. Yksi olennainen asia on tietysti treenit. Niitä teen tällä hetkellä 3-4 x 1h salitreeniä ja 1 x 1,5h telinevoimistelua. Salilla on muuten myös kulkenut pitkästä aikaa TODELLA hyvin. Mitään notkahduksia ei ole nyt tullut toistaiseksi. Pidän vielä sormet ristissä kaiken varalta, mutta nousujohteisuus on kyllä nyt säilynyt ja kroppa tuntuu pelaavan tosi hyvin.
Päätettiin sitten, että Heikki ottaa minusta vielä Biosignature mittauksen, jotta nähdään mitä tässä on oikeasti tapahtunut ja mitä se massa nyt on mitä sinne on tullut. Heikin arvio oli tässä vaiheessa, että lihasta on tullut, mutta epäluuloisena en oikein ollut uskoa tätä.
Olin todella positiivisesti yllättynyt kun näin biosignature tulokset. Rasvaprosentti oli tullut viime kerrasta alaspäin (25,7% –> 23,9%) ja rasvaton massa oli noussut ensimmäistä kertaa koko elämäni aikana yli 50 kilon!! Tuo yli 50kg:n rasvaton massa on ollut mulla tavoitteena, niin kauan kun Kaisa mittasi mut ensimmäisen kerran vuosia sitten. Nyt siitä mentiin VIHDOIN yli, että heilahti! (Toim. huom. rasvaton massa ei siis ole sama asia kuin lihasmassa. Se sisältää kyllä myös lihasmassan, mutta sen lisäksi muun muassa nesteet, luut jne.)
Mitä tästä siis voimme oppia? Enemmän on joskus enemmän! Olen jankuttanut täälläkin teille sitä, mutta jankutan vielä kerran. Niin kauan kun teet samoja asioita, tulet saamaan tismalleen samoja tuloksia kuin aina ennenkin. Älä mene jatkuvasti siihen lankaan, että ”minulla on hitaampi aineenvaihdunta kuin muilla ja en voi syödä tämän enempää” tai ”minun kroppa ei kestä hiilaria lainkaan”. Mitäs jos asia onkin niin, että olet itse tappanut aineenvaihduntasi vuosien kituutuksella tai minihiilareilla ja asia hoituisi vain ruokaa ja hiilaria lisäämällä? Entä jos enemmän ruokaa tarkoittaa nopeampaa aineenvaihduntaa? Entä jos enemmän painoa tarkoittaa enemmän lihasta? Mitäpä jos enemmän lihasta tarkoittaa kovempaa suorituskykyä ja vähemmän rasvaa? Olisitko tyytyväinen tällaisiin tuloksiin? Olisiko kivempi syödä paljon ruokaa, olla hyvällä tuulella ja saada tuloksia, kuin jatkuvasti tarkkailla kaloreita ja painoa ja milloin mitäkin ja masentua joka kerta, että tulosta ei tule?
Näen jatkuvasti ihmisiä valmennuksissa joilla asia menee juuri tuolla yllämainitulla skenaariolla. Nyt helekkari ollen pistäkää kaasu pohjaan ja antakaa palaa! Tässä vielä todistusaineistoa treeneistä eli tällä hetkellä kurotaan kiinni sitä entistä tuloskuntoa kovaa vauhtia. Eilisessä treenissä kyykkyjen jälkeen maastavetoa 4 x 6 x 4010 x 50kg ja tässä viimeinen sarja. Oli vähän liian helppoo. 😉
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WVVUWQ4y4i4]
Ps. Sain Heikiltä nyt käskyn lisätä ruokaa vielä enemmän. Siihen tulen ainakin alkuun tarvitsemaan ruokavalion, koska muuten en todennäköisesti syö niin paljon kuin mitä käsketään. Katsotaan missä kulkee tämän meikäläisen kropan raja. Kerrankin näin päin. 😉
Lomaähkyn välttäminen. Kuinka se on mahdollista?
Vielä on Bodyweight Boot Camp -valmennuksessa tilaa innokaille treenareille! 🙂 Pistetään hyvä porukka kasaan, niin saadaan tsempattua toinen toisiamme. 27.10. aloitetaan ja siihen saakka on aikaa ilmoittautua mukaan. Jos siis tuntuu, että liikunnan aloittaminen on haastavaa, niin tässä valmennuksessa treenaat kotona oman kehon painolla lyhyitä intervallitreenejä. Nämä treenit pistää aineenvaihduntaan potkua myös jos haluat polttaa rasvaa ja tehdä näitä treenejä esim. salitreenin lisäksi. 🙂
—
Lauantai yönä tultiin takaisin Lontoosta Helsinkiin. Lomailemaankin ehdittiin kurssin jälkeen muutama päivä ja täytyy sanoa, että Lontoo meni kyllä edelle New Yorkista heittämällä! Aivan ihana kaupunki, vaikka sateelta ei voinut näin syksyllä kyllä välttyä. 😉
Usein ihmiset aina päivittelee mulle sitä, kuinka lomalla ei voi syödä terveellisesti ja ”hyvä dieetti menee pilalle” kun lähdetään ulkomaille. Usein saan kuulla jopa matkatyötä kotimaassa tekeviltäkin, ettei tien päällä pysty ruokailemaan terveellisesti. Itselleni nämä asiat kuulostavat todella vieraille! Omat elämäntavat ovat näköjään juurtuneet niin syvälle, etten osaa kuvitella että söisin lomalla jotenkin eri tavalla kuin kotona! Mutta kuitenkin samaan aikaan ymmärrän, että mitä vähemmän aikaa omien elämäntapojen muutoksesta on, sitä vähemmän niissä on vielä varmuutta ja sitä suuremmalla todennäköisyydellä ne voivat mennä pieleen, kun arki katkeaa.
Omalla kohdallani lomalla oleminen ei esimerkiksi tarkoita alkoholilla läträämistä. Tällä reissulla en käyttänyt alkoholia lainkaan. En edes ruoan kanssa punaviiniä, mikä ei olisi edes paha vaihtoehto ottaa muutaman kerran. Olen kuitenkin huomannut, että alkoholi sekoittaa uneni täysin. Tästä syystä pysyttelen siitä siis erossa ja käytän sitten kun sille on jokin hyvä syy.
Tässä muutama vinkki lomaruokailuun ja ruokakuvia omalta reissultani. Jospa näistä saisi jotain ideoita, miten tällaisissa tilanteissa voisi tehdä jotain paremmin kuin aiemmin. Pahoittelen myös, että ruokakuvat näyttää oksennuksille. 😀 Pääasiassa muistin ottaa kuvat vasta sitten, kun olin sotkenut ja muussannut kaikki sekaisin ja syönyt jo pari haukkua ruoasta. 😀 Noh, ainakin on todentuntua näissä kuvissa. 😉
Aamupala oli meillä samaa systeemiä kuin kotona. Jauheliha on mun lempparia ja se on niin nopeaa laittaa. Tähän kaveriksi otin sitten vain salaattia ja vähän hedelmää. Keitin samoilla tulilla myös kananmunat välipalaksi kurssia/kaupunkikierrosta varten. 🙂
En halua, että opiskellessa on pää homeessa. Siitä syystä siis kurssieväät on asianmukaiset. Tässä kävin ostamassa edellisenä päivänä Whole Foodsilta salaattia, kuivattuja hedelmiä, kookosvettä, pähkinöitä ym. kivaa. Salaatissa oli lohta, kananmunaa, vihreää ja tomaattia.
Iltapalalla oli usein samaa kuin aamulla, koska tein sen verran enemmän aina kerralla ruokaa, että sitä riitti seuraavillekin aterioille. Tässä ateriassa oli kalkkunan jauhelihaa (jota Suomesta harvemmin saa…) sekä paistettua lehtikaalia, salaattisekoitusta, omenaa ja vadelmia. Hiilariksi otin gluteenitonta leipää kinkulla ja voilla.
Kaupungilla ollessa tuli hyödynnettyä repussa kulkevia minivälipaloja sekä Lontoon ravintolatarjontaa. Tässä ylemmässä kuvassa käytiin Nando’s ravintolassa. Siellä sai kanaa monessa muodossa ja siihen valitsemansa lisukkeet. Otettiin Heikin kanssa puoliksi kokonainen kana, medium mausteella, salaatilla ja mausteriisillä. Kaikki sai gluteenittomana. 🙂 Tämäkin paikka löytyi ihan sattumalta, kun käveltiin ympäriinsä ja tutkittiin ravintoloiden ruokalistoja.
Jenkeissä käydessä Whole Foods on tullut tutuksi paikaksi ostaa ruokaa ja Lontoossakaan se ei tuottanut pettymystä. Käytiin ostamassa pari kertaa ruokaa, ravintolisiä ja kosmetiikkatuotteita tuolta. Tietysti myös kookosjukurtti kuului Whole Foodsin herkkuihin jota piti käydä haalimassa. 😛 NAM! Samalla sitten tutustuttiin yläkerran ruokatarjontaan. Sieltä löytyi ”pikaruokala” jossa oli erilaisia ravintoloita samassa tilassa. Käytiin kaksi kertaa paikassa, josta sai ottaa yhden hiilarinlähteen, yhden lihavaihtoehdon, kaksi kasvisvaihtoehtoa, yhden kastikkeen (ja loppuun sai ottaa vielä salaattivaihtoehtoja esim. porkkanaraastetta, paprikaa, kurkkua tmv.). Kaikki oli gluteenitonta! JEE!
Kyseisestä kahvilasta huomasin heti ensimmäisenä tuon yllä olevan kyltin, niin oli pakko mennä katsomaan asiaa lähemmin. Kyllä kannatti, sillä tuosta kahvila-ravintolasta löytyi paljon gluteenitonta ja maidotonta juttua. 🙂 Erehdyin sitten ostamaan mantelimaitoon tehdyn suklaajuoman ja sen kaveriksi gluteenittoman sitruuna-inkivääri kakkupalan. Oli IHANAA! Heikki teki fiksumman valinnan ja otti salaatin jossa oli gluteenittomia lammaslihapullia.
Koska oltiin lentoasemalla niin hyvissä ajoin, niin piti syödä kaksikin kertaa. Ostettiin sitten yhdestä ravintolasta salaattiannokset tiskistä. Samassa tiskissä oli myynnissä keitettyjä kananmunia sekä hedelmiä. Siispä päätettiin täydentää salaattiannosta ostamalla keitetyt kananmunat sekä viinirypäleitä. 😛
Lentokoneessa ei luonnollisestikaan tarjoiltu mitään fiksua. Ruokaa siis varattiin pienesti lennolle. Käytiin edellisenä päivänä ostamassa Whole Foodsilla kuivalihaa, pähkinöitä sekä Bounce proteiinipatukoita. Näiden lisäksi pakattiin mukaan viherjauhetta ja proteiinijauhoa. Oli hyvä iltapala vielä koneessa. 🙂
Kyllähän siellä lomalla tuli myös vähän herkuteltua. Syötiin tummaa suklaata parinakin päivänä. Samoin meni kuivattuja hedelmiä välipalan lisänä. Ravintolassa otin kerran light limun. Hyvän matkan tunnistaa siitä, että on hyvä olo koko ajan ja pystyy nauttimaan matkakohteen tarjonnasta. 🙂
Stressimonsteri
Ensin haluan kertoa blogini lukijoille, että nyt se on täällä! Jos haluat saada lisää energiaa, voimaa, iloa, polttaa rasvaa ja pitää itsestäsi hyvää huolta, niin seuraava juttu kiinnostaa varmasti. Järjetän kuuden viikon Bodyweight Boot Camp -valmennuksen, jossa treenit tehdään oman kehon painolla 15 minuutissa. Treenit ovat intervallitreenejä ja jokaiseen treeniin tulee mukana video jossa ohjaan kaikki liikkeet sekä treenaan sinun kanssa! Sinä ja minä voidaan siis hikoilla yhdessä ja voin tsempata sinua olohuoneessasi. 🙂 Keskustelufoorumi löytyy, joten siellä voi jakaa tuntojaan valmennuksen ajan. Ei muuta kuin starttaamaan hikiset treenit ja onnistumaan TÄÄLTÄ.
—
Nyt on siis biosignature kurssi takanapäin. Aivan mahtavaa settiä ja täytyy sanoa, että tässä vuosien aikana kurssien taso on parantunut aivan HIRVEÄSTI! Huh huh. Aivot tuntui olevan hetken kurssin jälkeen täydellisen ylikuormituksen vallassa ja lähinnä muussia siitä tiedon määrästä mitä kurssilla sai. Kurssin vetäjänä toimi James LaValle ja mies puhui tuhtia asiaa kaksi päivää. Pitäisi oikeastaan käydä kurssi toisen ja kolmannen kerran uudestaan, jotta voisi omaksua tuota tietoa vielä enemmän. Asia ei ollut helpoimmasta päästä, mutta paljon tuli tietoa joka auttaa todella paljon asiakastyössä.
Ensimmäisen päivän aiheena meillä oli stressi ja kortisolihormoni. Tässä muutama lyhyt ajatus siitä:
– Stressi ei ole vain kortisolin eli stressihormonin nousua. Stressi on paljon muutakin. Se jättää jäljet kehoon ja kroonisena keho alkaa pitää stressiä normina. Aivot oppivat olemaan stressaantuneessa tilassa eivätkä osaa siitä enää ulos. Niitä pitää opettaa uudestaan. Esimerkiksi päivittäisellä syvähengityksellä saat happea aivoille ja opetat itsesi rauhoittumaan. Jos et hengitä, aivot ei saa happea. Simple as that.
– Stressi syntyy usean asian summana ja keho kokee kaiken stressin saman arvoisena. Näitä asioita ovat ruokavalio, lääkkeet, liikunta, ympäristön kemikaalit, geenit, henkiset stressorit, sairaudet (menneet, nykyiset ja tulevat sairaudet). Kaikki näistä tulevat kuormitukset siis lasketaan! Ylipäätänsä romahdus ei tapahdu yhden asian seurauksena. Jos seisot lähellä rotkoa voit ajatella jokaista stressikuormaa yhtenä askeleena lähemmäksi rotkon reunaa. Mitä enemmän asioita eli askeleita on, tulet sitä lähemmäksi rotkon reunaa. Lopulta se viimeinen askel tulee ja putoat. Tässä tapauksessa uuvut, sairastut, loukkaannut tmv.
– Unen korjaaminen on nro. 1 asia terveyden ja kehonkoostumuksen parantamisessa! Laita tämä asia kuntoon ensin! Älä väheksy unen merkitystä. Kehon ensisijainen tehtävä ei ole polttaa rasvaa, jos se on unen puutteesta stressin alla. Käytä vaikka paljon melatoniinia saadaksesi laadukkaan unen. Melatoniinista ei ollut LaVallen mielestä tutkimuksia, jotka osoittaisivat sen olevan vaarallinen. Sen sijaan huonon unen vaikutuksista on satoja tutkimuksia kuinka vaarallista se on terveydelle. Neljän tunnin yöuni esimerkiksi vähentää leptiinin (hormoni joka saa meidät tuntemaan itsemme kylläisiksi) tuotantoa sekä lisää greliiniä (hormoni joka saa meidät tuntemaan ruokahalua). Nälkä lisääntyi 24% ja erityisesti hiilihydraattipitoisten, makeiden, suolaisten ja rasvaisten ruokien himo lisääntyi. Ei siis ihme, että suklaalla päällystetty pekoni on ihmisten suosiossa Jenkeissä. 😀 Se on kuin hieroisi suklaalla päällystettyä pekonia suoraan aivoihin. 😀
– Stressin seurauksena kilpirauhasen toiminta heikkenee ja insuliini nousee pilviin. Poista stressiä ja voit korjata molempia asioita. Kun kilpirauhasen toiminta heikkenee jopa 20% insuliinireseptoreista on epäaktiivisena. Tästä seurauksena on hyperinsulinemia ja diabeteksen kohonnut riski.
– Kun kortisoli on jatkuvasti korkealla magnesium ja kalium eivät imeydy tehokkaasti vaan poistuvat virtsan mukana ulos kehosta. Tämä nostaa diabeteksen riskiä ja heikentää myös luustoa.
– Jos proteiinia ei ole riittävästi, luustoa ei voida vahvistaa!! Tämä on todellinen ongelma, kun ajattelen esimerkiksi omia asiakkaitani. Esimerkiksi krooninen stressi happamoittaa kehoa ja saa luuston heikkenemään. Magnesium ym. mineraalit eivät imeydy tehokkaasti kehon käyttöön. Tähän kun lisätään se, että proteiinia ei saada riittävästi, osteopenian riski kasvaa.
– Mitä korkeampi on stressihormoni, sitä vähemmän kehossa on testosteronia ja sitä suurempi on insuliiniresistenssi.
– Matalasykkeistä liikuntaa on oltava mukana viikossa jotta immuunipuolustus voi palautua. Tämä tarkoittaa siis liikuntaa 55-75% maksimisykkeestä.
– Valmennuksissa näkee usein ihmisiä, jotka eivät lähde heti laihtumaan. Usein tällaisille henkilöille iskee epätoivo ja jopa turhautuminen. Tässä vaiheessa moni alkaa hilata niitä kaloreita vielä alemmas kuin ne alun perin oli ja valmennus saatetaan lopettaa. Fakta on kuitenkin se, että niin kauan kun kehossa on tulehdusta, stressitaso on korkea ja insuliinin kanssa ongelmia EI KEHON ENSISIJAINEN TEHTÄVÄ OLE POLTTAA RASVAA!!!! Nämä asiat on saatava kuntoon ensin! Kuinka kauan tällaisen tilan korjaamiseen menee? Yleensä noin viisi kuukautta. Tämän olen todennut myös valmennettavillani (silloin kun ihminen on oikeasti uskonut mitä sanon ja totellut ohjeita, niin on päässyt näkemään tämän tuloksen). Se mitä tällaisessa tilanteessa pitää tehdä, on jatkaa hyväksi havaituilla ohjeilla. Pysyä niissä ja luottaa. Ongelmat eivät ole syntyneet kuukausissa, ne ovat syntyneet vuosissa. Metabolia pitää korjata, jotta kalorit saadaan ylös ja aineenvaihdunta normalisoitua. Kehon pitää vahvistua ja korjautua ennen kuin se viedään seuraavalle levelille.
Omakohtaisesti tämä aihe kyllä kosketti isosti. Olen oikeastaan vähätellyt ehkä hieman stressin vaikutuksia. Stressi tuntuu ja näkyy ja vaikuttaa joka puolella kehossa! Menen edelleen liian myöhään nukkumaan ja unirytmini taitaa olla hieman sekaisinkin tästä johtuen. Olen aamuisin usein väsynyt ja usein myös iltapäivällä aivoni ovat hetkellisesti hyytelöä. Illasta virkistyn ja tästä syystä sitten myös valvon. Jos haluan olla energinen ja terve ja haluan pitää T4 –> T3 konversion kunnossa, niin minun täytyy parantaa unta ja lisätä stressin hallintaa! Varsinkin kun minulla on jo ollut ongelmia tässä muunnossa jo aiemmin.
– Otan enemmän magnesiumia kuin aikaisemmin.
— Magnesiumin määrää voisin kokeilla nostaa. Ensinnäkin se parantaisi lihasten toimintaa ja minulla on edelleen toisinaan lihasheikkoutta. Jos magnesiumia on liian vähän keho menee maitohapoille. Kilpirauhasen vajaatoiminta heikentää myös insuliinivastetta. Siispä magnesiumista on apua myös tähän. Suositus kurssilla oli noin 7-10mg/oma painokilo. Lähdetään kokeilemaan.
– Teen rentoutusharjoituksen JOKA PÄIVÄ 2 x 2min.
— Niin kiire ei edes minulla voi olla, etten voisi tehdä tätä. Jo näin pieni määrä vaikuttaa stressitasoon positiivisesti. Rentoutuksessa on tärkeintä frekvenssi. Siitä ei siis ole niin paljon hyötyä jos yrität viikon välein tehdä rentoutusta 30min. Pitäisi tehdä päivittäin vähän.
– Lisää kromia
— Parantaa T4 –> T3 konversiota. Auttaa tasoittamaan verensokeria ja insuliinia ja aktivoi insuliinireseptoreita. Lisää glukoositransporttereiden määrää, joten täsä glukoosi kulkeutuu paremmin lihassoluun.
– Ota matalasykkeistä harjoittelua 1 x viikossa yöpaaston jälkeen. Suorituksen kesto max 45min, mutta usein parempi on jopa 30min. Tämä tarkoittaa siis oikeasti matalasykkeistä harjoittelua eli 55-75% sykemaksimista. Tässä myös tärkeää on se, että tehdään maksimissaan 2 x viikossa ja lepopäivinä, kun ei tule muuta raskasta liikuntaa.
— Tämän on todettu tutkimuksissa lisävän PGC-1 alfaa. Tämä tarkoittaa, että saadaan käyttöön enemmän mitokondrioita (solun energiakeskuksia). Myös oksidatiivinen stressi vähenee.
Katsotaan josko saisin oksennettua samanlaisen artikkelin myös toisesta kurssipäivästä. Nämä on hyvää kertausta itsellekin. 🙂
Tavoitteena ylipaino
Hip hei! Puolentoista viikon päästä ollaan lentokoneessa menossa kohti Lontoota. MAHTAVAA! Siellä on tällä kertaa luvassa Biosignature level 2 koulutusta. Voi että odotan jo innolla tuota koulutusta. 🙂 Kurssilla pureudutaan kortisoliin, insuliiniin ja estrogeeniin joten varmasti on tiukkaa settiä luvassa. Samalla reissulla ehditään olla muutama päivä Lontoossa katselemassa paikkoja ja tuhlaamassa rahat. Koetan tehdä Lontoon reissusta tännekin ajatasaista päivitystä. Toivottavasti ehdin! 🙂
Edellisestä vaakatekstistähän virisi ihan hyvää keskustelua. 🙂 Samalla facebookin puolella juteltiin meidän Sanna-valkun kanssa lisää tästä paino asiasta.
Olen jankuttanut valmennettaville, että jos treenaa salilla niin paino nousee mutta tuloksena on kireämpi ja tiiviimpi kroppa kuin aiemmin. Olen sanonut, että lihas painaa ja kun sitä lihasta on, niin aineenvaihdunta käy nopeilla kierroksilla. Olen halunnut olla vahva! Olen halunnut olla lihaksikas! Olen halunnut ainakin paljon enemmän lihaksia kuin mitä minulla nyt on.
Mutta olen mennyt samaan lankaan kuin kaikki muutkin naiset. Olen havitellut KOKO IKÄNI pienempää painoa tai VÄHINTÄÄN pyrkinyt pitämään sen samoissa lukemissa. Halusin olla fit! Olen ihmetellyt, kun rasvaton massa on surkeissa kantimissa eikä lähde sieltä nousemaan. Olen kironnut kun rasvaprosentti on aina sama tai jopa noussut aiempaan verrattuna. No hei, jos tekee koko ajan samoja asioita ja odottaa eri tulosta, niin pitää olla tyhmä! Jos vaan koko ajan rajoittaa syömisiään, hiilareita, painoa ja milloin mitäkin, niin valitettavasti rajoittaa myös kehitystä, kroppaa ja mieltä. Kaikki tiet on auki, kun vaan painan kaasun pohjaan ja annan palaa. Onneksi sentään nyt tajusin. Enää en siis ole tyhmä, vaan ihan perhanan fiksu – vaikka itse sanonkin! 😉
Jossain vaiheessa elämääni varmasti siedin huonosti hiilareita. Hiilareiden vähentäminen oli ratkaisu ongelmaan. Se ei kuitenkaan ole koko loppuiän tuomio. Muutama vuosi sitten pelkäsin perunaa. Oikeasti! Edellisessä elämässäni EN LIIKKUNUT! Halusin olla muusikko enkä liikuntaihminen. Inhosin kaikkia ”tekopirteitä” jumppapirkkoja ja liikunnanopettajia. Silloin söin hiilaria URAKALLA. Joka ikisellä ruoalla oli paahtoleipää, pastaa, perunaa, sokerista kaakaota jne. Enkä liikkunut yhtään. No ei nyt juma ole ihme jos se läski alkaa lotista, kun pituuskasvu pysähtyy. Sitten aloitin liikunnan ja nyt liikun noin 4-5h viikossa eli olen lisännyt liikuntaa semmoisen 500% siitä mitä se oli alun alkujaan. Kyllä se kroppa nyt jo sitä hiilaria kaipaa. Vaikka mulla olisikin surkeimmista surkein hiilarinsietokyky, niin siitäkin huolimatta se kaipaa enemmän hiilaria näillä liikuntamäärillä.
Enkä mä enää vetäisikään sitä sokerikaakaota paahtoleivän kanssa. Noihan on ihan kunnon GI-hiilareita, jotka pompauttaa insuliinit taivaisiin hetkessä. Nykyään osaan tehdä laadukkaampia ruokavalintoja ja suosia hiilarina pottua, bataattia, riisiä, quinoaa, kaurapuuroa jne. Monissa paikoissa tästä onkin paljon puhetta (mm. funktionaalisen lääketieteen puolella), että ruoan GI-vaikuttaa kehonkoostumukseen ehkä eniten. Kun nyt olen lisännyt hiilaria, niin minusta ei olekaan tullut ryhävalasta. Päin vastoin. Nyt siellä kropassa tapahtuukin jotain ja treenit kulkee ihan eri tavalla. Himot huonoihin hiilareihin on myös aikalailla kadonneet.
Kilpirauhasongelmat on yksi syy josta olen saanut myös päähäni, että jos musta tulee kerran ryhävalas, niin sen jälkeen en saa itseäni enää takaisin tähän kuntoon. Pelkään turhaan. Kysymys on tasapainon löytymisestä eikä siitä, että mut olisi luotu läskiksi.’
Pullamössön paluu?
Olen toteuttanut täysin gluteenitonta dieettiä 2012 lopulta saakka. Aiemminkin olin vähentänyt gluteenia, mutta saatoin syödä leivän, pulla, keksin tai jonkun muun valinnaisen herkun esimerkiksi kylässä ollessani. Gluteenin syöminen loppui oikeastaan siihen, kun olin syönyt jotain gluteeniviljoja ja tämä aiheutti minulle semmoiset vatsanväänteet, että melkein väänsin itkua sängyssä. (Tämä tapahtui muutamia kertoja vuodessa yleensä silloin kun olin syönyt esim. pizzan normaalilla pohjalla.)
Olin myös kuullut kuinka gluteeni saattaisi vaikuttaa kilpirauahasarvoihin heikentävästi ja gluteenin aiheuttama tulehdus voi pysyä päällä useita kuukausia jos otat esimerkiksi yhden joulutortun. Näin ollen päätin heittää gluteenin romukoppaan. Olin myös henkisesti valmis siihen eikä sen pois jättäminen tuottanut minkäänlaista tuskaa tässä vaiheessa elämää. Gluteeniviljojen poistaminen oikeastaan helpotti olo yllättävän paljon lähinnä vatsan oikkuilujen osalta. Vatsa ei turpoillut enää kummallisesti ja äkillisesti. Tästä syystä päätin jatkaa hyväksi havaittua linjaa.
Nyt tänä kesänä on oikeastaan ollut paljon kirjoituksia siitä, kuinka gluteeniviljat eivät välttämättä olekaan se ongelman ydin vaan kyseessä saattaisikin olla FODMAP hiilihydraatit. FODMAP hiilareita saa muualtakin kuin gluteenista (kuten maitotuotteista, joistakin hedelmistä, kasviksista, sokerialkoholeista, pavuista ym.). Sain ajatuksen, että voisiko vatsaongelmien aiheuttaja olla sittenkin FODMAP eikä gluteeni? Olenhan saanut oireita myös maitotuotteista. FODMAP ruokavaliosta tulisi yleensä noudattaa 80% ajasta jolloin tämä tarkoittaisi sitä, että gluteeniviljojakin voisi käyttää silloin tällöin (esim. kylässä ollessa).
Päätin huvikseni testata gluteenin lisäämistä ruokavalioon. Tässä vaarana on tietysti psykologinen puoli. Jos siis tiedän syöväni gluteenia, niin voi olla, että tämä antaa jo virheellisen tuloksen ja saan reaktion. Ensimmäinen tilaisuus tarjoutui Hymy Raw Food Cafessa, jossa tarjoiltiin miso keittoa. Miso tehdään yleensä soijapavuista, mutta kyseinen miso jota käytettiin luennolla oli tehty 40% ohrasta ja loput oli soijaa. Söin misokeiton, mutta tiettävästi en huomannut mitään oireita sen jälkeen. Ohran määrä tosin jäi minimaalisen pieneksi annoksessa (Tuli varmaan joku 1/4 tl.)
Myöhemmin ajattelin testata nepalilaisessa ravintolassa oman kämmenen kokoisen palan naan -leipää. Välittömiä oireita ei siitäkään tullut ja ajattelin selvinneeni koitoksesta. Illalla kuitenkin minulla alkoi tulla todella tunkkainen olo. Päähän koski ja menin nukkumaan. Kun heräsin päiväunilta, niin vatsaani alkoi nipistellä. Mieleeni tuli ne tuntemukset joita olin joskus aiemmin saanut viljoja syödessä. Vatsa turposi ilmapalloksi. Ripulia en sentään onnekseni saanut, mutta ikävän olon joka tapauksessa…
En tiedä johtuiko tuo kummallinen turvotus naan leivästä, mutta vahvasti kuitenkin epäilen sitä… Näistä tutkimuksista nyt sitten olen päättänyt edelleen jatkaa gluteenittomalla linjalla, joskin sillä erotuksella että jos määrä on erittäin minimaalinen kroppani todennäköisesti sietää sen.
Asia jossa olen petrannut on hiilareiden laatu. Kun aloin gluteenittomalle käytin nopeasti ja helposti saatavia hiilarinlähteitä. Tämä tarkoitti riisikakkuja, gluteenittomia näkkäreitä, gluteenittomia leipiä, riisipastaa jne. (Tällöin huomasin mm. että hiiva ei sovi minulle, sillä aina kun söin hiivaa sisältävää leipää vatsani alkoi möyriä.) Nyt olen kuitenkin pyrkinyt jättämään nämä teolliset tuotteet kokonaan pois ja käyttämään hiilarilähteinä perunaa, bataattia, riisiä, quinoaa jne. Hyvän kehonkoostumuksen saavuttamiseen vaikuttaa eritoten hiilihydraattien laatu.
Suosittelen kyllä edelleen kokeilemaan gluteenittomuutta jos esimerkiksi vatsaongelmia löytyy. Jos koet, että gluteenittomuudesta ei ollut mitään apua pidemmälläkään ajalla, niin tuskin välttämislinjalle kannattaa lähteä. Ruoka-aineiden eliminointi tulee kuitenkin tapahtua sitä tahtia kuin on siihen valmis. Muuten seurauksena voi olla täysin turhaa ahdistusta. Omalla kohdallani kuitenkin elämänlaadun kannalta on ihan sama olenko gluteenittomalla vai gluteenillisella linjalla. Silloin olen lopulta mieluumin gluteeniton.
Syksy ilman flunssia ja tauteja
Eilen olin käymässä Hymy raw food cafessa Four Sigma Foodsin luennolla. Samalla pääsi maistelemaan heidän tuotteita ja kuulemaan hyvää asiaa immuunipuolustuksen tehostamisesta. FSF:n Ville teki meille lisäksi misokeittoa ja kaakao-sieni-rasva juoman, joten tarjoilukin kyllä pelasi.
Tässäpä nyt vinkkejä teille syksyn flunssien ehkäisemiseksi. 🙂
Kun teet ruokaa/juomaa syksyllä, niin huolehdi seuraavista asioista.
1. Käytä vahvoja mausteita kuten chiliä, inkivääriä tai chayanne pippuria. Vahvat mausteet stimuloivat ruoansulatusta ja lämmittävät kehoa.
2. Käytä hapatteita, kuten maitohappobakteereja sisältävää hapankaalia tai hapanporkkanaa. Myös esimerkiksi jukurtit tai viilit voivat sopia jos maitotuotteet on ok. (Noh, nämä on poissuljettuja itseltäni, mutta ajattelin tässä väsäillä jossain välissä kylläkin kookosjukurttia kookosmaidosta.) Hapatteiden tarkoituksena on vahvistaa suoliston hyvien bakteerien määriä. Kun suoliston bakteerikanta on kunnossa, myös immuunipuolustus toimii paremmin.
3. Lisää lääkinnällisiä ainesosia. Näihin kuuluvat esimerkiksi sienet ja yrtit. Lääkinnälliset ainesosat aktivoivat omaa immuunipuolustusta. Esimerkiksi sienien käyttäminen on kuin tietokoneen virustorjunnan läpiajaminen tietokoneelle. Kun syöt sienet alkaa keho etsiä taudinaiheuttajia ja mikäli se niitä tässä vaiheessa löytää, ne tuhotaan. Tästä ”skannauksesta” ei ole kuitenkaan mitään haittaa keholle, vaikka se olisikin ”turhaa” (esim. jos kehossa ei ole taudinaiheuttajia”).
Villen tekemä misokeitto sisältikin kaikkia näitä kolmea ainesosaa ja oli oikein mukavan suolaisen makuinen alkuruoka. Keittoon tuli mm. pakuriteetä pohjaksi sekä valkosipulia antamaan makua (lääkinnälliset), misoa (hapate), chiliä (vahva mauste).
Heräteostoksilta ei tietenkään voinut välttyä, joten yksi FSF uutuus Herbs -paketti lähti mukaan. 🙂
Vaakalukemat ja mitäs sitten tapahtui
Viime viikolla ajattelin käydä vaakalla. Vaakaan tuijotan nykyisin erittäin harvoin. Valitsen nämä spesiaalit hetket tarkoin, koska en halua olla apealla päällä jo ennen sille astumista. Silloin mikä tahansa lukema saa minut tuntemaan itseni huonoksi ihmiseksi. Kun päivä on hyvä ja mieliala korkeammalla saatan joskus mitata myös painoa, mutta usein tähän täytyy liittää myös rasvaprosenttimittaus. Haluan siis nähdä sen mistä painoni oikein koostuu.
Viimeisen vuoden aikana suunta ei ole ollut mieltä ylentävä. Vaikka jossain vaiheessa paino putosi, niin samalla rasvaton massa laski kuin lehmän häntä. Yritin syödä proteiinia enemmän ja lisätä salitreeniin hypertrofista treeniä. En halunnut menettää niitä viimeisiäkin massan rippeitä, jotka olin työllä ja tuskalla saanut tähän varteen taottua. Noh, ei siitä nyt kuitenkaan tullut mitään… Painon sain kyllä nousemaan ja sen mukana myös rasvaprosenttini, mutta rasvaton massa jäi olemattomiin lukemiin. Voi jehna. Päätin olla välittämättä ja Biosignature -mittauksiin tuli varmaan vuoden totaalinen tauko.
Joku aika sitten päätin taas otatuttaa Heikillä Biosignature -mittauksen. Melkein järkytyin kun näin rasvaprosentin! Rasvaton massakin oli kyllä ihan pohjamudissaan. Samalla mietin, että mitäs hittoa tässä nyt oikein lähtisi tekemään. Yksi asia mitä päätin kokeilla, oli hiilareiden lisääminen ruokavalioon. Olen jo monta vuotta kitkutellut minihiilareilla (noin 80-150g riippuen päivästä). Tottakai ottaisin ne lisäksi paremmista lähteistä kuin aiemmin. Ajattelin, että nyt heivaan kaikki teolliset riisikakut, gluteenittomat näkkärit, riisipastat ym. nopeat hätäratkaisut pois ja alan syödä hiilarit hitaammista lähteistä. Eli riisiä, perunaa ja bataattia lisää ruokavalioon! Katkaisin myös rakkaan suhteeni Punnitse ja Säästä kauppaan. Se oli nyt tullut tiensä päähän. Katsokaas kun joka toinen päivä ei voi käydä hakemassa tummasuklaabanaaneita. For real.
Käytännössä siis putsasin ruokavaliota ja päätin, että herkkupäivät on asia erikseen ja niitä ei kannata pitää joka toinen päivä. Jos syön oikeaa ruokaa ja myös hiilaria riittävän paljon, niin ehkä se saa ne epäterveellisemmät hiilarihimot poistumaan. Sokeri on voimakas ja herkullinen aine. Siitä oli vain nyt sinniteltävä eroon.
Koska muutoksia tällä minun kropalla on turha odottaa viikossa, niin päätin että otan Biosignature -mittauksen sitten kun siltä tuntuu. Aikaa tähän meni pari kuukautta. Nyt syyskuussa oli sitten mittauksen aika. Puntarilla käydessä ensimmäinen ajatus oli, että ”v*ttu olen samassa painossa kuin 2009 Kaisan valmennuksen aloittaessa”. Paino oli siis noussut, mutta päätin antaa sen asian nyt olla. Biosignature kuitenkin näytti jotain muuta kuin mitä olin manannut. Rasvaprosentti oli tullut 0,9 prosenttiyksikköä alaspäin ja rasvaton massa 1,5kg ylöspäin parissa kuukaudessa. No nyt on suunta oikea jos tämä kehitys jatkuu. 🙂 Pitää ottaa tässä syksyn mittaan Biosignature -mittauksia ja katsoa mikä kehitys oikein on. Koska painolla ei ole mitään tekemistä kehonkoostumuksen kanssa, niin paino oli viimeisimmässä mittauksessa 64,2kg. Tavoitteena päästä ylipainoiseksi, mutta saada rasvat alas kuten meidän Sanna-valmentajalla. ;D
Aikuisten telinevoimistelu
Tällä viikolla tuli kolmas kerta aikuisten telinevoimistelua. Voi elämä sitä oppimisen riemua jota tuo kurssi aiheuttaa! Joulun tavoitteeksi käsilläseisontaa, volttia, kärrynpyörää ja tietysti spagaati. 😉 Katsotaan mihin tästä kropasta on!
Kun muutin Helsinkiin, mulle aukeni aivan toinen maailma liikuntajuttujen suhteen. Täällähän on aikuisillekin jotain ja vieläpä ammattitaitoisessa opetuksessa! Jos kerran opettelen jotain niin haluan oppia sen parhailta ja niitä täältä kyllä löytyy. Puitteet on ainakin mitä mahtavimmat! Kunnon telinevoimistelusalit ja kaikki härpäkkeet siinä mukana!
Ammatillisesta näkökulmasta on ollut kiva seurata kanssavoimistelijoita myös. Kaikki voivat kuitenkin oppia jotain uutta ja löytää riemua tunnilla. Meillä on kannustava ja hauska ryhmä. Opettaja on huumorintajuinen ja tunnilla on turvallista olla. 🙂 Viime kerralla tosin meikäläisen pää oli tunnin lopussa jo ihan sekaisin. Voltteja, käsilläseisonnasta kaatoja, lentokuperkeikkoja, takaperin kuperkeikkoja, kärrynpyöriä. Voi jehna, vähemmästäkin alkaa päässä pyöriä kun tekee noita varmaan tunnin ilman taukoja. 😀 Noh, omapa oli vikani. Olisi niitä taukoja saanut pitää, mutta ehkä innostuin hieman liikaa. Pitää tietysti koko rahan edestä hyödyntää kaikki kerralla! Toistaiseksi voimistelu näyttää enemmän tältä:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KifMP-YdLi4]
Vaikka vastuksena on vain oma keho, niin kyllä noiden tuntien jälkeen on aika hakattu olo. Huh huh.
Nyt sitten sähköpostilistalle mukaan! Laitan sähköpostilla tulemaan käsilläseisontavinkkejä sitä mukaa kun itse opin sekä salitreenejä. Vielä ei ole yhtään postia lähtenyt, joten et ole jäänyt mistään paitsi! Spämmiä ei jaksa kukaan, joten lähetän kirjeen, kun on jotain asiaakin.
Päälläseisonta haaste! Näin opit päälläseisonnan – osa 3/3
Tässä olisi viimeinen video päälläseisontaan liittyen. Viime videossa opeteltiin seisomaan päällään jalat suorana. Seuraavassa videossa opetellaan lisää vartalon hallintaa päälläseisonnassa. Tämä harjoite on kova keskivartalolle ja kehittää lantion hallintaa ja käsilläseisontaa ajatellen näitäkin olisi hyvä harjoitella säännöllisesti. Tässä on myös haastetta niille, jotka osaavat jo päälläseisonnan.
Jalkojen tuonteja päälläseisonnasta olen tällä hetkellä tehnyt noin 2-3 toiston sarjoja 3 kappaletta. Tästä toistomäärästä olen ajatellut lisätä toistoja pikkuhiljaa. Esimerkiksi viisi toistoa vaatisi jo todella paljon keskittymistä ja kehonhallintaa. Seuraavissa videoissa mennäänkin jo käsilläseisonnan harjoitteluun. Katsotaan miten se edistyy sillä itselläni käsilläseisonta on harjoittelussa myöskin. Mennään siis yhdessä sitä kohti! 🙂
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=9YIGgBKicw8&w=420&h=315]
Päälläseisonta haaste! Näin opit päälläseisonnan – osa 2/3
Tässäpä tulee päälläseisonnan toinen osa. Tässä seuraavassa videossa opit jo tuomaan jalkoja pikkuhiljaa ihan suoraksi asti. Jälleen kerran lähdemme helpommasta asennosta ja etenemme vaikeampaa kohti. Jalkojen suoristamisessa tarvitaan jo huomattavasti enemmän keskivartalon pitoa. Muista ottaa lattiasta kiintopiste katseelle, jotta saat tasapainon säilymään. Vaadi itseltäsi täydellistä keskittymistä.
Voit kokeilla näitä liikkeitä seinää vasten. Tällöin tuo pää lähelle seinää. Jos kaadut, seinä ottaa sinut pehmeästi vastaan. Myös kaverisi voi olla takana varmistamassa kaatumisen varalta. Älä kuitenkaan automaattisesti ota tukea seinästä tai kaveristasi. Tämä opettaa sinut nojaamaan aina jotain vasten, etkä opi hallitsemaan vartaloasi itse.
Etene vain sitä tahtia kuin koet itsesi varmaksi. Voit aivan hyvin vielä harjoitella edellisen videon ohjeilla ja kehityt silti varmasti!
Tässä seuraavaa opetusvideota. Jos tulee kysymyksiä, laittakaa niitä tulemaan. 🙂
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2cF8aIU_Lzs&w=420&h=315]
Päälläseisonta haaste! Näin opit päälläseisonnan – osa 1/3
Tämä on päälläseisontahaasteen ensimmäinen osa. Idea haasteeseen tuli Oikotie Optimaaliin -foorumilta, jossa kyselin haluaisivatko valmennettavat oppia päälläseisontaa näin netin välityksellä. Innokkaita löytyi heti, joten päätin haastaa muutkin kuin Oikotieläiset mukaan. Opin päälläseisonnan vähän aikaa sitten erittäin pätevän opetuksen ansiosta. Päälläseisonta on ensimmäinen askel kohti käsilläseisontaa. Jos siis haluat seistä myös käsilläsi, kannattaa opetella ensiksi seisomaan päällään. Tämä kehittää vartalon hallintaa ja lihasvoimaa.
Päälläseisonta vaatii rohkeutta ja totuttelua. Muista turvallisuus sillä yksikin kaatuminen voi aikaansaada pelon tunteen jolloin et uskalla enää yrittää liikettä. Tarvittaessa pyydä joku varmistamaan liikkeitä ja antamaan ohjeita (alkuun oman kehon hahmottaminen pää alaspäin voi olla haastavaa) tai tee liikkeet seinää vasten. Myös pehmusteet pään alla luovat mukavuutta liikkeeseen. Pidä kuitenkin kädet aina vakaalla ja kovalla alustalla, jotta saat niistä paremmin tukea.
Alussa päälläseisonta voi tuntua hyvinkin epämiellyttävältä. Veri virtaa eri tavalla kehossa kuin aiemmin. Kuitenkin muutaman harjoituskerran jälkeen huomaat, että paine päässä ei enää olekaan niin suuri kuin ensimmäisillä kerroilla. Harjoittelu siis totuttaa kehoa uuteen asentoon.
Tässäpä siis ensimmäinen video eetteriin! Laitathan myös kommentteihin mitä ohjeita jäit kaipaamaan ja kuinka onnistuit tässä ensimmäisessä kokeilussa.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vTT5vHThGhU&w=420&h=315]
Toisessa osassa menemme haastavampiin liikkeisiin, joten opettele nyt näitä liikkeitä päivittäin kehonhallinnan kehittämiseksi.
Spartalainen kehonpaino-ohjaaja
Spartan gear ohjaajakoulutus ohi. Oli ihana tutustua uusiin ihmisiin ja oppia uutta. Omassa kehonhallinnassani on paljon parannettavaa vielä ja näillä eväillä on myös hyvä lähteä kunnostamaan tätä puolta.
Tykkäsin koulutuksesta erityisesti Eveliinan tavasta ohjata. Todella selkeitä ohjeita ja liikkeet olivat juuri sitä mitä olin tullut koulutukselta hakemaan. Käsilläseisontaa ja sen variaatioita, pressejä, krokotiili, keskivartalotreeniä, ranteiden treeniä, punnerruksia jne. Kaikki tällainen kiinnostaa minua erittäin paljon.
Kyselin myös Eveliinalta hänen pitämistä bodyweight treeneistä Helsingissä. Mukaan voisin mennä vaikka tasoni ei olekaan kovin korkea. Siitä se sitten kyllä kehittyisi. Täytyy ainakin käydä kokeilemassa tässä lähiviikkoina! 🙂 Oli myös kiva jutella Even kanssa yleisesti urheilusta ja harjoittelusta. Hyviä näkemyksiä ja tykkään maanläheisestä, järkevästä suhtautumisesta liikuntaan.
Opin myös yhden uuden taidon! Nyt päälläseisonnan alkeet luonnistuu jo varmasti ilman tukea. Olen miettinyt paljon, että miten lähtisin kehittämään käsilläseisontaa, koska pelkkä ponnistaminen seinää vasten on aika holtitonta liikkeen opettelun kannalta. Ensin tulisikin lähteä rakentamaan pohjaa erittäin vahvoista lavoista ja keskivartalosta sekä rakentaa liikkuvuutta, jotta myös hallittu käsilleseisonta onnistuisi. Sehän on tietysti tavoitteena. Lisäksi tulisi tehdä PALJON toistoja, jotta keho oppii liikettä. Eli ihan sama asia kuin missä tahansa taitoharjoittelussa.
Antin opetustyyli oli myös hyvä. Tykkään huumorista ja kuitenkin tietynlaisesta vakavuudesta ja siitä, että asiat sanotaan suoraan. Jos kyykkytekniikka on p**seestä, niin se pitää voida sanoa ja sitten lähdetään rakentamaan uutta tekniikkaa. Annan myös arvostusta ihmiselle joka kerrankin opettaa punnerrukset, leuanvedot ja kyykyt oikein. Olen nähnyt jo liikaa vajaita liikeratoja, huonoa tukilihaksiston käyttöä ja tästä aiheutuneita ongelmia… Yksikin kouluttaja voi muuttaa jo monen ihmisen elämän parempaan suuntaan.
Olipa mukana myös Spartan Gearin Unkarin pääkouluttaja ja WBPF Fitness maailmanmestari Gabriella Bánkuti. Oli kyllä aikamoinen paketti tämä nainen! Supertiukka, lihaksikas ja vahva kroppa. Todella sympaattinen tyyppi. 🙂 Gabin vetämästä treenistä jäi muutama tosi kiva liike mieleen ja niitä pitää kyllä hyödyntää omassa harjoittelussa sekä ohjatessa muiden treeniä.
Oikeastaan ainut juttu mikä ei sopinut minulle koulutuksessa oli treenien määrä. Liian nopeasti, liian kovaa, liian usein jne. on huono yhdistelmä tälle kropalle. Olisin siis ennemmin käyttänyt sen ajan tekniikan kovaan opiskeluun ja harjoittelemiseen. Toki koulutuksessa pystyi itse määrittämään paljon kuinka kovaa tekee ja tekeekö ehkä ollenkaan ja näin myös kevensin treenejä tuntemuksen mukaan. Ihan turha vetää oksennus kurkussa, koska hermosto ja aivot väsyy ja tiedon vastaanottaminen vain heikkenee ja oikeaoppiset, uudet liiketekniikat on vaikeampi omaksua. Paikat tuli tästä hölläämisestä huolimatta kipeäksi, joten se kyllä riittää minulle.
Semmoinen viikonloppu siis tällä kertaa. Nyt siis vain kovasti harjoittelua näillä uusilla opituilla asioilla. Eiköhän tämäkin kroppa tule taas hieman vahvemmaksi ja monikäyttöisemmäksi. 🙂 No entä sitten sen päälläseisonnan alkeet? Todistusaineistoa. Toivottavasti joskus saan katsella, että ”tuosta lähdettiin ja tänne asti on tultu”.
Omatekoinen terveysdippi
Eilen tuli mieletön hinku kokeilla omatekoista dippiä, koska kasviksia oli syötävä ja jotain herkkua niiden kanssa oli saatava. Heikki kun on semmoinen moniruokavammainen tässä taloudessa, niin on pakko aina miettiä mitä hänellekin voisi tarjota. Ei nyt kehtaa toisen nenän edessä vetää jatkuvasti semmoista ruokaa mitä toinen ei voi syödä (esim. dippivihanneksia tacokastikkeella). Tässäpä siis helppo ja herkullinen ohje dippikastikkeeksi. Ohje löytyy kirjasta ”Raakaruoka-aika” nimellä hernemousse.
-1 pussi pakasteherneitä
-1dl kuorittuja pistaasipähkinöitä (liotettuna tai ilman)
-0,5tl puhdistamatonta merisuolaa
-1dl vettä
Kuori pistaasipähkinät ja laita likoamaan kylmään veteen vähintään kahdeksi tunniksi. Minulla ei tosin ollut aikaa eikä haluja liotella pähkinöitä, joten tein moussen ilman liotusta ja hyvää tuli! Laita kaikki ainekset blenderiin tai monitoimikoneeseen. Aja tasaiseksi massaksi. Kaada tarjoiluastiaan ja dippaile vihanneksia. Aivan mahtavan makuista! 😛 Heikillekin maistui ja teen toistekin!
Tyrniraakakakku synttäriksi
Meitsillä ehti olla tässä synttäritkin 14.5. (25v 20v tuli juuri mittariin ;)). Siispä sen kunniaksi päätin tehdä ensimmäistä kertaa elämässäni raakakakun. Raakakakut on erittäin tuhtia tavaraa, joten vain pari palaa riittää ja siitä tulee jo täyteen. Rasvaa on siis suhteellisen runsaasti näissä, mutta sitäkin enemmän vitamiineja ja valkaistua sokeria ei lainkaan.
Raakakakun ideana on siis se, ettei mitään sen ainesosia kuumenneta, jolloin ravinteet säilyvät. Samalla välttyy siltä paistamiselta, jossa ainakin meikäläinen on mestari polttamaan lähes kaiken. 😉 Reseptin otin netin syövereistä täältä, mutta mielestäni pohja jäi liian ohueksi. Siispä tähän alla olevaan reseptiin on laitettu 1,5 x pohjan ainekset. Tarvitset myös irtopohjavuokan ja jonkun järeän blenderin tai monitoimikoneen.
Pohja:
1,5 dl kuivattuja karpaloita
1,5 dl pekaanipähkinöitä
0.75 dl auringonkukansiemeniä
0.75 dl kookosöljyä
3 rkl kookossokeria
0.45 tl suolaa
0.75 tl kardemummaa
täyte:
5 dl cashewpähkinöitä
1 dl vettä
2 dl kookosöljyä
1.5 dl kookossokeria
2 dl kaakaovoita
1 tl vaniljansiemeniä
0.2 tl suolaa
kuorrute:
1 dl tyrnimarjoja
3 kpl kuivattuja aprikooseja
0.5 dl vettä
0.5 dl kookossokeria
1 dl kookosöljyä
Laita ensimmäisenä cashewpähkinät likoamaan kylmään veteen vähintään 2 tunniksi.
Laita pohjan ainekset monitoimikoneeseen ja surauta tasaiseksi massaksi. Painele massa vuokan pohjalle käsin. Laita pohja pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.
Huuhtele liotetut cashewpähkinät kylmällä vedellä pariin kertaan. Sulata kookosöljy ja kaakaovoi kuumassa vesihauteessa. Laita täytteen ainekset monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi seokseksi. Kumoa täyte jäädytetyn pohjan päälle ja laita jähmettymään takaisin pakkaseen. Kun täyte on kokonaan jäätynyt, voit siirtää kakun tarjoilualustalle. Laita kakku vielä pakkaseen kuorrutteen valmistuksen ajaksi.
Sulata jälleen kookosöljy. Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi. Kaada kuorrute jäätyneen kakun päälle ja anna valua myös hieman reunojen yli. Lopuksi laita koko komeus takaisin pakkaseen. Ota kakku pakkasesta jääkaappiin noin 2-3 tuntia ennen tarjoilua.
Mitä sinä haluat?
Ihmiset laihduttava ja kuvittelevat olevansa onnellisempia sitten kun puntari näyttää 60kg tai ehkä 59kg tai 55kg? Kaikki menestyneet, rikkaat ja onnelliset ovat hoikkia sekä vähän lihaksikkaitakin. Eivät ainakaan läskejä. Televisiosta näytetään miten kovaa pitää hikoilla ja vuodattaa verta ja kyyneleitä, että läski sieltä alkaa pikkuhiljaa sulaa. Sehän on hikoilun ainut tarkoitus – siis se läskin sulatus. Muutenhan kukaan ei vapaaehtoisesti hikoile. Nykyään tuntuu kuin mitään muuta ei olisi maailmassa, kuin läskien karistelu, ulkonäön parantaminen ja sen arvioiminen. Laiha ja lihaksikas pitää olla, jotta voi osoittaa olevansa hyvä ja onnistunut ihminen.
Ihmiset vaan ovat huonossa kunnossa nykyään. Ylipainoa on. Terveysongelmia on. Laiskuutta on. Paha olokin on. Jotain tarvitsisi tehdä.
Entä jos miettisimme joskus mitä muuta haluamme olla kuin laihoja ja lihaksikkaita? Entä jos heität ulkonäköajatuksen kokonaan pois ja mietit millaisia ominaisuuksia olet aina halunnut kehittää? Mitä taitoja haluaisit osata? Älä nyt tässä vaiheessa mieti mikä on mahdollista ja mikä ei. Jos sinulla ei olisi mitään rajoitteita liikunnan suhteen, niin mitä tekisit? Oletko pikkutytöstä saakka ihaillut taitoluistelijoita tai balettitanssijoita? Haluatko seistä käsilläsi tai tehdä spagaatin? Toivoisitko, että olisit mahdollisimman vahva? Ihailetko sirkusesiintyjien ilma-akrobatiaa? Mieti mitä sinä haluat tehdä jos KAIKKI olisi mahdollista?
Loppujen lopuksi on hyvin vähän asioita joita ihmiset eivät voi tehdä. On vain asioita joita ihmiset eivät kehtaa tai uskalla edes aloittaa. Sinusta ei voi ehkä tulla Olympiavoittajaa painonnostossa, mutta voisitko treenata kuten olisit menossa Olympiakisoihin? Nauttien treenistä ja onnistumisista. Opetella periksiantamattomuutta. Nähdä kehitys, kun rauta liikkuu päivä päivältä paremmin. Hankkia kavereita, jotka tsemppaa huonoinakin hetkinä? Hankkia tiimi ympärillesi joka antaa vinkkejä?
Ajattele vaikka yleisurheilijoita. Mistä he ovat lähteneet? Nollasta. Jokainen heistä on ollut joskus lapsi ja mennyt yleisurheilukouluun pitämään hauskaa, saamaan ystäviä ja tekemään sitä mikä tuntuu hyvältä. Ei monikaan ole yrittänyt laihduttaa lapsena. Eikä meistä kukaan ole ollut seppä syntyessään. Toki lahjakkuuksia on olemassa, mutta nekin täytyy kaivaa esiin. Mitä jos sinä lähtisit samalla lapsen innolla mukaan liikuntaan? Ensin mietit mitä haluat tehdä ja missä haluat olla hyvä, sitten vain parannat tarvittavia ominaisuuksia pikkuhiljaa.
Yksi juttu mikä kannattaa tässä vaiheessa huomioida on se, että yleisurheilijat ovat monesti hyvässä kunnossa. Kun keho on mahdollisimman suorituskykyinen, voimakas, nopea, räjähtävä, elastinen ja notkea niin se vain näyttää tosi hyvältä. Ulkonäkö tulee usein aina suorituskyvyn lisääntyessä. Suorituskyvyn lisääminen vain palkitsee todella paljon enemmän, kuin ulkonäön havittelu. Ulkonäkö muuttuu loppujen lopuksi TODELLA HITAASTI, mutta suorituskyvyssä näet muutoksia jo viikoissa jos päätät tosissasi tähdätä johonkin ja treenaat fiksusti. Esimerkiksi suurempia kyykkypainoja on huomattavasti mukavampi havitella kuin pienempää rasvaprosenttia.
Olen nähnyt monien asiakkaiden kohdalla, että mikäli lähdetään vaikka sieltä sohvanpohjakunnosta ja aletaan pikkuhiljaa treenaamaan kuten urheilijat (fiksusti ja suorituskyky edellä tavoitteellisesti), Jokainen valmennettavani joka on halunnut nostaa ISOJA RAUTOJA, on aina alkanut näyttää myös ulkoisesti erittäin hyvältä.
Tässäpä muutama esimerkki teille katsottavaksi. Voima näyttää näköjään aina hyvältä. 😉
Jos huomasit jutun artikkelikuvan, niin en tuntenut olevani kovinkaan vahva ja se myös näkyy. Lavat pettää, keskivartalo ei aktivoidu kuten kuvasta voi huomata ja tästä syystä en jaksanut punnertaa yhdellä jalalla. Hyvällä ulkonäöllä ei ole merkitystä jos terveys on persietestä ja tuolloin(kin) se todella oli. En ollut sen onnellisempi 53 kiloisena kuin nyt 60 kiloisena. Toki haluan näyttää myös hyvältä, mutta nyt osaan tavoitella jo muutakin. Tässäpä se vielä huonona esimerkkinä.
Löysä keskivartalo
Mulla oli ongelmia vielä noin pari viikkoa sitten tehdä punnerruksia omalla painolla. Tuon lääkityksen vaihdon myötä silloin aikoinaan, tapahtui kropassa kummia ja kohta en saanut enää mitään oman painon juttuja tehtyä. Viime kesänä punnerrukset ja esimerkiksi dipit luonnistuivat. Siitä oli suunta enää alaspäin. Nyt sitten kokeilin pari viikkoa sitten tehdä punnerruksia ja Heikki katsoi tekniikkaa ja vartalon hallintaa kuntoon. Ei mennyt kuin muutama päivä ja pystyin tekemään punnerruksen. 😀 Olin aktivoinut väärin keskivartaloa ja siitä syystä koko kropan voimantuotto meni aivan persietelleen.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Jeasg95taDM]
Videolta huomaa kuinka keskivartalo meinaa pettää, mutta enää ei ole tuota ongelmaa havaittavissa. Heikki pisti mut esiaktivoimaan syviä vatsoja ennen treeniä. Lisäksi hän kävi auttamassa mua treenin aikana, että saan syvät lihakset aktivoitua. Tämä tarkoittaa siis sitä, että Heikki ottaa kyljistä kiinni ja puristaa niin julmetusti, että koskee! Yök. Kyllä siitä kuitenkin selkeää apua oli. Lisäksi tein ja teen edelleen muutamia liikkeitä treenin loppuun nuiden syvien vatsojen vahvistamiseksi. Kunnon runtua siis nyt niille ja kaikki keinot käyttöön. Saan sitten sen punnerruksenkin omalla painolla kulkemaan paremmin. Tällä hetkellä niitä menisi ehkä kaksi peräkkäin varpailtaan. Tuo syvien vatsalihasten aktivointi olisi muutenkin aika oleellista tekipä sitten mitä tahansa salilla. Loukkaantumisriski ja selän kiputilat voi nousta aika oleellisesti jos keskikroppa on semmoinen puoliksi löysä.
Nyt on painonnostokengät tilattu ja niillä päästy jo treenaamaan. Ensin olin kyllä vähän pulassa niiden kanssa, kuten arvata saattaa. Korkoon tottumattomalle tuntui, että jokainen nosto menee nenälleen ja vaikka minnekkä suuntaan. Sitten tekniikka alkoi pikkuhiljaa taas löytyä kohdilleen. Voin muuten sanoa, että nuo painonnostotreenit on ERITTÄIN hikisiä! En voi käsittää, miten hitosti mulla hikeä pukkaa, kun teen noita liikkeitä! Mahtavaa. 🙂 Toisaalta ne eivät ole niin kuormittavia treenejä, koska ei tule juurikaan eksentristä- eli alaslaskuvaihetta. Tällä hetkellä viikkoon tulee kaksi painonnostotreeniä ja kaksi lajitreeniä. Kehonhuoltoa olen nyt tehnyt päivittäin, mutta siitä voisin kertoilla lisää vielä toisessa postissa.
Olen tässä myös lisännyt reilusti hiilarin määriä ruokavalioon. Tällä hetkellä treenipäivinä hiilarit on siellä 120-150g. Tämä määrä tuntuu siltä, että söisin muka HIRVEITÄ määriä hiilaria. Jännä miten käsitys on pään sisällä ihan eri, kun on tottunut johonkin muuhun (ts. sinne alle 100g hiilareille). Uskon kuitenkin, että nämä isommat hiilarit tekee mulle vain hyvää ja alkaa tuota voimaakin mahdollisesti tarttua. Ainakin salitreenit ovat paljon energisempiä tällaisella ruoalla. Nyt olen tiputtanut Lion määrää, koska verikokeet näyttivät siltä, että pudotusta tarvitsisi tehdä. Mulla näyttää olevan semmoinen kroppa, että liikatoiminnasta tulee vajaatoiminnan oireita myös… Härskiä. Toivon, että tämän pudotuksen myötä myös saisi kadotettua lihasmassaa ja voimaa takaisin. Let’s see.
Makea munakas
Meillä on Optimal Performancella alkanut kolmen viikon ilmainen Taikinasta Teräkseksi -valmennus (johon pääsee vielä mukaan). Itsekin olen valmennusfoorumilla valmentamassa tyyppejä. Siihen liittyen tämä voisi toimia hyvänä aamupalareseptinäkin tai vaikka sitten välipalana.
-3 kananmunaa
-vettä
-n. ½dl mansikan makuista proteiinijauhetta
-7-10 tippaa steviaa
-1rkl kookosöljyä paistamiseen
-2dl marjoja
Vatkaa munat kulhossa ja laita tilkka vettä sekaan. Vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon proteiinijauhetta sekä stevia. Vatkaa kaikki sekaisin. Lisää kuumalle pannulle öljyä ja kaada kananmunaseos pannulle. Vedä lastalla munakasta reunoilta varovasti kohti keskustaa. Kun munakas on paistunut kauniin keltaiseksi kumoa se lautaselle ja koristele marjoilla. Minun kokkaustaidot eivät näköjään riittäneet siihen, että olisin saanut tämän kumottua ehjänä tällä kertaa lautaselle. TYHMÄÄ, mutta hyvää.
Kehonhuoltokoulutusta
Olin eilen Jukka Harjun pitämässä kehonhuoltokoulussa. Aiheena oli putkirullaus ja vaikka aihe onkin minulle todella tuttu (rullailen itseäni usein), niin tämä koulutus oli kyllä todella positiivinen yllätys kaiken kaikkiaan. Voin suositella liikunta-alalla toimiville sekä harrastelijoille. Teoria tieto oli minulle kaikista suurin anti ja muutama uusi tekniikka tuli kurssilta opittua. Aina voi oppia toiselta jotain uutta, kun valitsee alansa huippuja opastamaan.
Muutoin tämä päivä meni kotona oleillessa, ministi töitä tehden aamupäivä, siivoillessa, hyvää ruokaa syödessä, kuvaillessa jne. Eilen ajattelin, että menen salille, mutta tänään sitten tulin toisiin aatoksiin. Tällaisiakin päiviä kaipaa välillä jolloin ei tarvitse tehdä mitään erikoista. Huomenna sitten joutaa ryskämään.
Vihdoin PICP 1 ja 2 voimaharjoitteluvalmentaja!
Minulla oli hienosti suunniteltu, kuinka teen tänne 2-3 postausta kurssin aikana, mutta eihän siitä tullut kerta kaikkiaan mitään. Nyt kuitenkin vihdoin koneen ääressä ja hieman lomaakin tiedossa. Olen siis tämän viikon viettänyt Rhode Islandilla USA:ssa opiskellen PICP level 1 ja 2 kursseilla. Tämä viikko on siis ollut ”lähijakso”, joka kuuluu kurssiin etäopiskelun ohella. Ja kyllä, läpäisin molemmat lähijakson käytännön kokeet eli JIIHAA! Nyt on viimein voimaharjoitteluvalmentajan sertifikaatit tehtynä. 🙂 Tässä muutamia kuvia kurssilta. Seuraavassa osassa taidan kertoa enemmän muusta matkailusta täällä.
Jokaisena päivänä meillä oli tiukkaa asiaa klo 10-18 välillä. Opetus tapahtui oikeastaan kokonaan salilla, jossa opeteltiin liiketekniikoita, liikevariointia ja niiden tarkoitusta, rakenteellisen tasapainon analyysin tekemistä ylä- ja alavartalolle ja tietysti treenattiin oikeastaan joka päivä hieman jotain. Kävimme myös läpi treeniohjelman tekemistä, jaksotusta, periodisointia ja HIRVEE määrä muuta extrasälää aina lihasten esiaktivoinnista faskioiden käsittelyyn, josta tulee olemaan varmasti hyötyä.
Kouluttajat olivat erittäin mukavia, kokeneita huippuosaajia. Toinen heistä on oli myös Biosignature kursseilla minua kouluttanut Mary-Pier Gaudet (joka on muuten aivan sairaan kaunis nainen). Toinen kouluttajista, Stephane Cazeault oli varmaan yksi vakavimmista äijistä jota olen koskaan nähnyt kierolla huumorintajulla varustettuna. Pelottava yhdistelmä siis. 😀
Hermostuttavin tilanne oli tietysti käytännön koe. Ykköstason koe oli mukavampaa puuhaa, koska siinä testattiin parilta ylävartalon rakenteellista tasapainoa ja tietysti siinä sai toisesta tukea ja turvaa. Kakkoskokeeseen sitten mentiin yksin, jossa Stephane tenttasi minulta alavartalon rakenteellisen tasapainon testeistä kysymyksiä. Vieras kieli tuo tietysti oman jännitysmomentin lisäksi, mutta hyvin kaikki meni ja yllättävän rennosti pystyin olemaan lukuunottamatta pientä kikattelua testin aikana. 😀 Hups.
Muutamia uusia tuttujakin kurssilta tuli. Alex Hongkongista oli ainakin todella innostunut suomalaisista ja ylisti maasta taivaaseen liiketekniikoita ja voimatasoja. Hauska kaveri muutenkin. 🙂 Yksi mahtava asia oli myös se, että lounas tarjottiin talon puolesta ja illalle sai ostaa ruokaa myös mukaan Poliquin Centteriltä. Helppoo on syöminen kun ruoka on paleota, gluteenitonta ja maidotonta jo valmiiksi. 😀 Kaiken kukkuraksi ruoka oli tietysti aivan MAHTAVAN HYVÄÄ ja hinta iltaruoalle oli erittäin kohtuullinen. 🙂
Olen jostakin aiemmin lukenut, että PICP kurssi ei ole kummoinen, mutta olen kyllä täysin toista mieltä. Totta kai asiat on suhteellisen peruskauraa jos voimaharjoittelun perusteet, vähän anatomiantuntemusta ja valmennusta on taustalla. Jos kuitenkin oikeasti kuuntelee kouluttajia, niin kyllä sieltä käytäntöön tuli omalla kohdallani paljon enemmän hyödynnettävää, kuin esim. Suomessa PT koulusta… Jos ajatus on valmiiksi se, että haluaa viedä käytäntöön mahdollisimman paljon asioita, niin silloin varmasti myös vie.
Loppukaneettiin pieni avautuminen. Yksi asia mitä olen aina ihmetelly on se, että miksi jumppatunneille on ilmestynyt ”Plyometrisiä” -tunteja, kun ne ei ole plyometristä nähneetkään. Pelkkä hyppely ei siis tarkoita plyometristä ja se kävi hyvin selväksi kurssilla (ja lisäksi se on erittäin vaarallista suurimmalle osalle populasta mikäli rakenteellinen tasapaino ei ole kunnossa). Kun nopeus hidastuu pitää sarja lopettaa välittömästi. Eli tällaiset tunnit on ajanhukkaa…
Välipalavinkit
Tässäpä olisi lukijoille välipalavaihtoehtoja. Jokainen näistä on välipala minun makuun. Kokeilkaas tekin! 🙂
Stockmannilla käydessäni ostin sieltä mietoja salamitikkuja ja tein niistä välipalan. Söin siis yhden omenan, salamitikut (4kpl) ja muutaman pähkinän. Salamin voimakas maku ja omenan makeus sopivat ihanasti yhteen.
Tämä oli illan välipala. Hiilihydraatit parantavat unenlaatua ja auttavat rauhoittavien hermovälittäjäaineiden muodostumisessa (esim. serotoniini). Siksi en syö tärkkelyshiilareita aamusta, koska haluan olla silloin virkeä! Tässä siis pari riisikakkua voilla, herbamare yrttisuolalla, leikkeleellä ja juustolla sekä lisäksi raejuustoa marjoilla, päärynällä ja stevialla maustettuna.
Tärkkelyshiilarit on myös fiksua ajoittaa treenin jälkeen, mikäli omaa huonon hiilihydraatinsietokyvyn. Tällä tavalla ajoitettuna keho pystyy hyödyntämään hiilarit palautumisprosesseihin ja rasvaa ei pääse kertymään. Tässä riisikakkua hunajalla ja banaanilla. Lisäproteiinia otin leikkeleistä (joita oli huomattavasti enemmän kuin kuvassa näkyvät kaksi ;)) ja käärin leikkeleet + avokadoa salaatinlehden väliin.
Smoothiet on ikisuosikkeja! Niistä saa vaikka mitä eri versioita vaihtelemalla aineksia ja riittävästi kun pistää proteiinijauhetta, niin tulee täysipainoinen välipala. Ei tule kyllästyminen koskaan. Tähän laitoin mansikkaa, mustaviinimarjoja, banaania, päärynää, raakakaakaota, macaa, mansikan makuista heraproteiinia (joskus käytän myös suklaanamakuista riisiproteiinia) sekä steviaa.
Tässäpä työpaikalla pikavälipala. Ostin tuollaisia jänniä luomuminiporkkanoita, Kulinaari häränleikkelettä, Polarjuustoa (15%) ja pähkinöitä. Käärin porkkanan leikkeleen ja juuston sisään rullaksi. Aivan mahtava makusekoitus. 😀
Kävin ostamassa ensimmäistä kertaa elämässäni vuohenmaitorahkaa, joka oli TAIVAALLISTA! Tämä on yksi Helsingin hyviä puolia. 😉 Tähän seokseen pistin vuohenmaitorahkaa, suklaanmakuista heraproteiinia, toffeesteviaa ja mustikoita. Näyttää pahalta, maistuu hyvältä.
Taas töiden välipalana oli porkkanatikkuja joita dippasin tällä kertaa ranskankermaan. Samalla söin pari kananmunaa puhdistamattoman merisuolan kanssa. Tuollaisessa puhdistamattomassa merisuolassa on 92 eri mineraalia, kun taas puhdistetussa suolassa niitä löytyy vain kaksi. Ei ihme miksi suola on joskus ollut yhtä arvokasta kuin kulta.
Pikamunakas jossa 2 kananmunaa (+mausteet herbamare yrttisuolaa, paprikajauhetta, chilijauhetta, sinappia) aamuista jauhelihaa sekä salaatinlehtiä revittynä lautaselle + mandariini ja omena pilkottuna.
Terveellinen ruoka on hyvää ja vaihtelevaa! Entisessä elämässä välipala oli AINA 2-4 paahtoleipää, levitettä, kinkkua ja juustoa (ja hyvällä tuurilla kurkku, tomaatti tai salaattisiivu leivän päällä) + maitokaakao ( + naminami -vanukas).
Mitäs tämä kuva täällä tekee?! Unohtakaa tämä! 😀
Joogi
No niin, nyt on ensimmäinen haaveilemani liikuntakokeilu korkattu täällä Helsingissä. Kävin siis eilen Urban Mandalan Yin Jooga tunnilla. Olen aiemmin käynyt siis ihan siinä yleisimmässä joogassa, jossa tehdään asanaharjoituksia ym. Siinä toki rentouduin jonkin verran, mutta olo sen jälkeen ei ollut ihan sitä mistä haaveilin. Nyt kokeiltuani minulle entuudestaan vierasta Yin joogaa olin aivan myyty. Tunnin aikana minulle tuli jo olo, että ”tätä minä olen kaivannut kaikki nämä vuodet” ja tunnin jälkeen vain leijuin puoli metriä maan pinnan yläpuolella.
Yin jooga on staattista ja venyttää sidekudoksia ja ligamentteja. Venytyksissä viivytään useita minuutteja. Hermosto rauhoittuu pitkäkestoisten venytysten ja rauhallisen liikehdinnän ansiosta. Plussana tietysti Urban Mandalan aivan mahtava ympäristö, jossa sielu lepää. Asiantunteva ohjaaja, jonka kosketukseen suorastaan sulaa ja kaunis hiljainen taustamusiikki. Tunti sopi loistavasti aloittelijalle, sillä asentoja käytiin ohjaamassa kädestä pitäen tarpeen vaatiessa ja apuvälineitä käytettiin asentojen tukemiseen ja helpottamiseen. Paikan päältä sai kaikki tarvittavat välineet (matot, bolsterit, blokit/joogatiilet), joten tällaisen aloittelijan on helppo mennä tunnille.
Voin kertoa, että menen varmasti myös uudestaan!
Meille tuli myös joku aika sitten odotettu kirjalähetys. Tässä on kaikki ihanat uutuudet ja täytyy varmaan pakata mukaan pari kappaletta tulevaa USA:n reissua varten.
Enää kaksi viikkoa ja sitten lähdetään sinivalkoisin siivin kohti New Yorkia ja siitä kohti Rhode Islandia. PICP koulutus odottaa tietenkin ja sen jälkeen muutama lomapäivä New Yorkissa. Hyvä tuuri jos käy, niin kesällä vuorossa Biosignature level 2 koulutus Torontossa! Härskiä – level 2! Ette arvaa miten innoissani olen, jos reissu toteutuu. Nyt vain sormet ristiin. Mietin justiin taas tässä, että kyllä mulla on paras työ IKINÄ! <3
Seuraavaan postaukseen tiedossa välipalavinkkejä. Niitä on toivottu sen verran paljon asiakkaitteni toimesta. Mikäpä sen parempi tapa havainnollistaa kuin blogin kautta. 😉 Ja tietysti luvassa on myös painonnostoharjoittelun läpikäyntiä, jota olen Heikin opastuksessa nyt tehnyt.
Helsinkiläinen
Nyt on jo hetken ehtinyt totuttautua uusiin maisemiin ja asuntoon ja voin kyllä sanoa, että nautin todella paljon! Kaikki on niin lähellä ja aktiviteettejä löytyy vaikka muille jakaa. Odotankin jo muutamia lajikokeiluita innolla, jotka ovat seuraavanlaisia:
-Joogaa Urban Mandalassa.
Tämä on ollut unelmani siitä asti, kun kuulin että Helsinkiin on tullut Urban Mandala. Tykkään paikoista jossa kokemus voi olla kokonaisvaltainen (ympäristö, ihmiset, liike, musiikki, tunnelma) ja Urban Mandala ainakin kuvien perusteella vaikuttaa siltä.
-Tankotanssia
En tiedä mitä tästä tulee. 😀 Todennäköisesti mustelmia ja ei ehkä mitään kovin kaunista katsottavaa, koska olen notkea kuin näkkileipä. Jostain se on kuitenkin aloitettava.
-Telinevoimistelua
Minä tykkäsin koulun telinevoimistelusta, mutta minua ärsytti suunnattomasti opettajien ammattitaidottomuus jo ala-asteella. Nyt olisi hyvä aika päästä jopa ammattilaisen opetukseen. Vuokatissa tuli kokeiltua hyvin lyhyesti ammattilaisen ohjauksessa ja se oli ERITTÄIN MIELEKÄSTÄ.
-Sirkusta
Olen pienestä asti halunnut sirkukseen! Akrobatia vain kiinnostaa ihan pirusti ja kaikenlaiset temput ylipäätään. Sirkus on minulle ollut aina mystinen paikka ja nyt olisi mahdollisuus päästä pienesti osaksi sitä. Eihän tällaista tilaisuutta siis voi olla käyttämättä. Tälle kurssille ajattelisin meneväni syksyllä, kun uusi kausi alkaa. Tämä kevät tulee olemaan opiskelujen osalta liian kiireinen ja yhdella kerralla ei kyllä tee mitään…
Kuntosalin löysinkin jo täältä. Tuntui ihan kuin olisi mennyt kotiinsa kun tuonne salille tepasteli. Kyseessä oli siis GB Gym. Paljon tilaa ja kaikki tarvittava ja vähän ylikin löytyy. Ilmapiiri on hyvä, sali on siisti ja musiikki ja ihmiset on laatua.
Kotonakin alkaa näyttää jo kodikkaalta. 🙂 Vielä keittiön tuolit ostoslistalle, niin se olisi sitten siinä.
Fitnesshelvetti 2.0
Kirjoitin joskus aiemmin fitnessurheilusta ja ajatukset ovat siitä päivittyneet lisää. Olen oikeastaan todella huolestunut meneillään olevasta fitnesslaihdutus buumista. Itse aloitin aikoinaan saliharjoittelun siksi, että saisin vähennettyä rasvaa ja timmimmän vatsan ja kauniit kädet, joissa lihakset sopivasti piirtyy. Myöhemmin löysin tieni foorumille, joka käsitteli keholajeja ja sitä myöten kisaavien ihmisten blogeihin ja kuviin. Ihailin heitä ja mietin ”tuolta mä haluan näyttää joku päivä ja menen kisalavalle”. Harjoittelulla oli yhtäkkiä joku merkitys ja se antoi voimaa jatkaa huonostakin päivästä huolimatta. Halusin kasvattaa itselleni periksiantamattoman kilpaurheilijan asenteen. Halusin myös näyttää muille, että vielä joku päivä olen niin kovassa kunnossa, että yksikään ihminen maailmassa ei voi sanoa minulle ”läski”. Ajattelin, että ne ihmiset jotka ovat lavalla tietävät saliharjoittelusta, liikunnasta, terveellisestä ruoasta ja elämäntavoista kaiken. He ovat supervahvoja ja superterveitä.
Lopulta ajatus kisaamisesta jäi omien terveysongelmien takia, mutta parempi niin. Olisin revitellyt sairasta kehoa, joka ei ollut koskaan aiemmin liikuttanut persettään mihinkään pianon penkiltä. Olin monesti epätoivoinen, kun painoni ei tippunut dieettiyrityksistä huolimatta. Ajattelin, että olen heikko ja minun olisi tehtävä enemmän aamuaerobista, mutta kun en vain jaksa. Joskus itkin salilla treenatessani, koska olin niin väsynyt ja samalla vihainen itselleni kun en jaksanut. Tästä syystä olen muodostanut varsin kattavan käsityksen lajista kisanneiden ja valmennuksissa olleiden ystävieni sekä itseni kautta. En aio puhua nyt siitä mitä kisaaminen vaatii ja miten järkevää se oikeastaan on, vaan siitä kuinka fitness elämäntavan noudattamista ei tulisi esittää laihtumista kaipaavalle perus-Pirkolle. Suoraan sanottuna en keksi yhtään hyvää sanottavaa fitness-dieetistä ja -treenaamisesta. Fitness on ulkonäkökeskeistä habitusta keinolla millä hyvänsä. Kisat ovat vain jäävuoren huippu.
Missä vaiheessa fitnessistä on tullut terveyden perikuva? Esimerkiksi kilpirauhasen ongelmat ovat yleistä fitnesspiireissä, eikä se ole sattumaa vaan lajin tuotos. Mitä merkitystä on enää ulkonäöllä jos olet masentunut, sairas ja/tai neuroottinen. Kun rääkätään kehoa jatkuvasti äärirajoille ja niiden yli, on luvassa ongelmia. Kehomme viestit eivät ole vihollisia. Väsymys ei tarkoita laiskuutta. Kipu ei tarkoita heikkoutta. Nälkä ei tarkoita rasvanpolttoa. Sixpack ei tarkoita terveyttä. Ruoka ei ole pelkkää polttoainetta.
Entä jos menisimme pois ulkonäkökeskeisyydestä ja muuttaisimme ajatuksen terveyskeskeiseksi tai entä jos emme olisi edes terveyskeskeisiä vaan hakisimme hyvää oloa ja tasapainoa kaikilla elämän osa-alueilla (suorituskyky, kehonkoostumus, terveys) ja rakastaisimme kehoamme kuten parasta ystäväämme ja elämänkumppaniamme. Ei koko määrittele meitä ihmisenä ja kun haluamme olla tasapainossa, niin kehon rasvaprosentti on meille itsellemme sopivalla tasolla aivan takuulla. Haluamme rakastaa itseämme sopivalla määrällä ravitsevaa ruokaa, lepoa sekä treeniä. Tällainen asennoituminen tarkoittaa joustavia elämäntapoja, ei grammavaakan ja ruokakippojen kuljettamista mukana häihin ja hautajaisiin. Koen, että tarkan ruokavalion noudattaminen grammamäärineen ei ole temppu eikä mikään. Jos asia on jo ajateltukin sinun puolesta, niin eihän sen eteen tarvitse enää nähdä vaivaa. Sen sijaan elämäntapojen, omien aivojen käyttämisen ja kehon tulkitsemisen opetteluun on todella tehtävä töitä! Se työ kuitenkin kannattaa, vaikka tulokset esim. painonpudotuksessa ovat todennäköisesti hitaampia, sillä lopulta olet pysyvästi vahvempi, uudistunut sinä. Riittää, että tehdään asiat pääasiassa oikein ja loput sitten jotain muuta, vaikka sitten sitä munkkia (sillä myös makunautinnot tai ystäväseurassa herkuttelu on tärkeää).
Sinä olet parempi ja vahvempi kuin fitness voi koskaan olla!
Luennointia Helsingissä ja tasapainon etsimistä
Eilen olin Helsingissä ja tänään taas Iisalmessa. Melkoista matkailua tämä elämä. Kävimme katsomassa tulevaa asuntoamme enoni luona. Olipa ihana nähdä, koska viimeksi oltiin enoni kanssa nähty varmaan joskus 10v sitten. Asunto oli juuri sitä mitä ajattelinkin eli mahtava! Meren näkyminen ikkunasta on niin siistiä tällaiselle ikänsä sisämaassa keskellä korpea asuneelle. 🙂
Pelkästään lomamatkalla ei kuitenkaan oltu, vaan kävin myös luennoimassa näkövammaisille. Olipa kyllä ihana porukka ja tupa vieläpä täynnä. Seuraavan kerran luennoin ilmeisesti vieläkin isommalle jengille jossain isommassa näkövammaisten tapahtumassa. Paljon tuli kysymyksiä ja hyvä huumorintaju oli porukalla!
Kuten jo viime postauksessa kerroin, niin olo on ollut viimeaikoina ei paras mahdollinen. Minähän en ole tähän päivään mennessä saanut clearingiä, eli rT3 ei ilmeisesti tahdo kääntyä millään oikein. Eilen soitti sitten oma lääkärini minulle ja juteltiin toimenpiteistä. Nyt sitten lähtee testaukseen perus verikokein vitamiinien- ja hivenaineiden tasot, sukuhormonit ym. Tämän jälkeen heti kun budjetti sallii, käyn ottamassa laajan ruoansulatusanalyysin. Testataan samalla tuo suolisto myös. Minulla on kuitenkin takana vuosien antibiottihoidot lapsuusajalta sekä useampi kuuri myös aikuisiältä, vatsaoireita on jonkun verran. Pikkuhiljaa selvitystyö jatkuu edelleen. Usko säilyy kyllä vakaasti, koska tiedän, että vielä on vaikka mitä juttuja mitä voi testailla ja korjailla. 🙂
Kannustan kaikkia, joilla on kroonisia sairauksia, pitämään lipun korkealla ja etsimään parempaa oloa ja säilyttämään toivon. Kyllä asiat siitä lutviutuu ja yksi asia kerrallaan voi poissulkea asioita. Itsellänikin on tämä myllerrys ollut pitkälti poissulkemista, kuin uusien asioiden löytämistä. Pitkälle on kaikesta huolimatta tultu lähtötilanteesta.
Long time no see ja treeniohjelma salille liikeohjeistuksineen
Melkein jo hävettää tämä kirjoittamattomuus tänne! Ongelmana on lähinnä ollut se, että kilpparilääkitys ei mitä ilmeisimminkään ole oikein kunnossa ja jonkinasteista saamattomuutta on sikäli sitten ilmassa. Olen keventänyt treenejä myös rutosti tämän takia. Tuntui, että treenien kesto ei todellakaan voi olla kuin sen 30min maksimissaan. Treenikertoja olen vähentänyt myös nyt hetkeksi ainakin, sillä tuntui että nekään ei nyt maistu. Voimat on taas ihan kadoksissa. En siis jaksa tehdä punnerruksia oikeastaan ollenkaan. Joka tapauksessa lääkäriin pääsen tammikuussa ja sitä ennen kuitenkin soittoaika varattuna, eli jospa se tästä lähtisi taas luonnistumaan. Tästähän ei ole taas suunta kuin ylöspäin. 😉
No ei elämä kuitenkaan pelkkää surkua ole täällä. 🙂 Töitä on tietysti paiskittu, mutta kirsikkana kakun päällä on se, että MUUTAMME HELSINKIIN 30.12.2013! MAHTAVAA!! Olen kyllä ollut vähän täpinöissäni tästä, vaikkakin on haikea jättää nykyiset asiakkaat tänne. Tosin suurin osa asiakkaista oli tulossa Helsinkiin valmennuksiin, eli kaikille ei tarvitse jättää hyvästejä. 😀 Vielä pitäisi vain saada oma asunto kaupaksi. Vuokra-asunto on Helsingistä jo valmiina ja sen suhteen sattui kyllä niin mahtava tuuri, ettei mitään järkeä! Enoni muuttaa hänen nykyisestä vuokra-asunnostaan pois ja me siirrytään siihen suoraan hänen muuttonsa jälkeen. Pääsimme Hakaniemeen ja mikäs sen parempi, kuin kauppahallin viereen. Voitte vain arvata, että tällaisen lähi- ja luomuruoan ystävänä siellä tulee varmasti vierailtua! Nyt vain pitää malttaa odottaa joulukuun loppua. Olenkin jos suunnitellut asunnon sisustuksen valmiiksi.
Jaan tässä teille myös treeniohjelmani jota teen nyt ehkä noin 1-1,5kk. Sen pidempään ei yleensäkään ole järkevää tehdä yhtä treeniohjelmaa (koska keho tottuu treeniin ja kehitystä ei enää tapahdu). Heikki on suunnitellut 2. päivän treenit, kun kysyin häneltä yksi päivä salilla, että mitä oikein tekisin. Sen pohjalta sitten suunnittelin toisen treenin itse. Treeniohjelmani näyttää tällä hetkellä tältä:
Toista jokaista vuoroparia 6-7 minuuttia (esim. A1. A2.) vuoron perään, jonka jälkeen vaihdat seuraavaan vuoropariin (B1. B2.) ja teet sitä 6-7 minuuttia, jonka jälkeen vaihdat taas vuoroparia (C1. C2). Pidä pieni tauko aina vuoroparien välillä.
Treeni 1 (Päivä 1)
A1. Ylätaljaveto 10 toistoa
A2. Suorinjaloin maastaveto (SJMV) 10 toistoa
B1. Askelkyykkykävely 10 toistoa/puoli
B2. Penkkipunnerrus käsipainoilla 10 toistoa
C1. Vatsarutistus 10 toistoa
C2. Kulmasoutu käsipainolla 10 toistoa
Treeni 2 (Päivä 2)
A1. Alataljaveto 10 toistoa
A2. Etukyykky levypainolla 10 toistoa
B1. Painopallon heitto 10 toistoa
B2. Pystypunnerrus käsipainoilla neutraali ote 10 toistoa
C1. Yhden jalan SJMV 10 toistoa/puoli (technical difficulties, liikkeen video jäi lyhyeksi)
C2. Hoover 60s
Tässä vielä video kaikista liikkeistä ylämainitussa järjestyksessä.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KzF_5wSOlbg&w=560&h=315]
Näitä kahta treeniä kierrätän vuoron perään treeneissäni. Hiki tulee ja aikaa ei mene kovin kauan ja tuntuu myös tällä hetkellä hyvältä tällaiselle puolikuntoiselle.
Kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikunta – 6 vinkkiä!
Kilpirauhasen vajaatoiminta on nykyisin yleinen sairaus ja vie monelta voimia ja energiaa. Olen usein kilpirauhasluennoillani puhunut vain ravinnosta ja ravintolisistä enkä lainkaan liikunnasta. Tämä siksi, että aika on usein rajallinen luennoilla ja on keskityttävä vain yhteen aiheeseen kerrallaan. Asiakastyössä törmää kuitenkin vähän päästä tähän aiheeseen. Oikean lääkityksen löytyminen, terveellinen ravinto, tarpeelliset lisäravinteet ovat varmasti ne tärkeimmät elementit, kun halutaan parantaa hyvinvointia kroonisesta sairaudesta huolimatta. Liikunta on tai on ollut monelle tärkeä asia ja sairauden myötä harrastuksia tietysti haluaa/haluaisi jatkaa. Mitä sitten tulisi huomioida sairastumisen myötä? Siitä kerron tässä postauksessa. Seuraavat ohjeet ovat tarkoitettu henkilöille jotka kärsivät kilpirauhasen vajaatoiminnasta, Wilsonin syndroomasta mikäli lääkityksen sopivaa tasoa tai sopivaa lääkettä ei ole vielä löydetty tai henkilöille jotka ovat erityisen stressaantuneita.
KESKUSTELETHAN MYÖS ASIANSA OSAAVAN LÄÄKÄRIN KANSSA LIIKUNNAN ALOITTAMISESTA JA LIIKUNTAMÄÄRISTÄ! VAJAATOIMINNAN HOITAMINEN USEALLA TASOLLA ON TÄRKEÄÄ. ESITTÄMÄNI ASIAT PERUSTUVAT OMIIN KOKEMUKSIINI ITSESTÄNI SEKÄ ASIAKKAISTANI, EIVÄTKÄ NE PARANNA SAIRAUKSIA VAAN TASAPAINOTTAVAT KEHOA.
1. Krooniset sairaudet usein lisäävät stressihormonin määrää kehossa. Stressihormoni kortisolia tarvitaan kehossa sopivia määriä, mutta sen liiallinen erittyminen voi suistaa olon entistä huonompaan suuntaan. Erityisesti kilpirauhasen vajaatoiminnassa stressihormonin tuotanto voi nousta korvaamaan kilpirauhashormonien puutetta. Tällöin lisämunuaiset tekevät työtänsä kovalla teholla. Myös liikunta (erityisesti kovatehoinen ja pitkäkestoinen liikunta) lisää stressihormonin määrää, sillä sitä tarvitaan energiantuotannossa. Kovatehoinen liikunta voi lisätä energiaa ja fiilis voi olla liikuntasuorituksen jälkeen hyvä. Energinen olo ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että keho kestäisi liikunnan tuoman stressitason nousun. Usein tapahtuva, liian kovatehoinen liikunta voi aiheuttaa pahimmillaan lisämunuaisen toimintahäiriön. Stressihormonin korkea määrä voi myös aiheuttaa häiriön kilpirauhashormonien muuntumisessa aktiiviseen T3 muotoon.
Kun stressihormonin määrä on korkea (syystä tai toisesta) KEHON ENSISIJAINEN TEHTÄVÄ EI OLE POLTTAA RASVAA!!! Muista siis, että toisinaan vähemmän liikuntaa voi olla itse asiassa enemmän tuloksia myös silloin, kun halutaan muokata kehonkoostumusta.
Suosittelen vajaatoiminnasta kärsivän liikkumaan 1-6 kertaan viikossa, riippuen kehon/sairauden tilasta sekä viikosta (jos olo on väsynyt, voi liikuntakertoja vähentää tai liikuntakerran kestoa lyhentää). Stressihormonin tuotanto ei ehdi kivuta pilviin, mikäli näiden treenikertojen kesto pidetään lyhyenä eli noin 20min pituisina. Näin ollen tuntimäärällisesti liikuntaa tulee 20min-2h/vko. Suositukseni on, että yhden treenin kesto on muutenkin korkeintaan 45min silloin, kun ollaan jo saavutettu hoitotasapaino ja olo on pääosin aina energinen ja hyvinvoiva. Tässäkin tapauksessa kovempi tehoista liikuntaa tulisi korkeintaan 4,5h/vko. Jos sinulle tulee liikunnan jälkeen erityisen väsynyt olo, on syytä lyhentää liikuntatuokion kestoa, vähentää liikunnan määrää tai lopettaa liikunta hetkeksi jopa kokonaan. Anna kehollesi aikaa palautua!!
2. Harrasta rauhoittavia lajeja, stressinhallintaa ja rentoutumista niin usein kuin mahdollista. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi lempeää joogaa, syvähengitystä, suggestiorentoutusta, kirjan lukemista, syvävenyttelyä kotona jne… Nämä lajit auttavat kehoa elpymään ja vähentävät stressihormonin määrää. Usein jo 15min/pvä auttaa paljon. On pystytty osoittamaan, että jopa 4min rentoutus päivittäin vähentää stressihormonin määrää. Jos sinulla on rT3 ongelmaa eli Wilsonin syndroomaa, niin tässä tapauksessa erityisesti on tärkeää pistää elämänarvot uusiksi ja vähentää suorittamista. Myös terve ihminen voi myös itse kehittää itselleen rt3-ongelman, mikäli stressikuorma on liian kova (työstressi + dieetti + kovatehoinen liikunta + liian vähäiset hiilihydraatit = ei kovinkaan hyvä lopputulos terveyden tai kehonkoostumuksen kannalta kenellekään).
3. Erityisesti pitkäkestoisella (yli tunnin mittaisella) aerobisella (tai muullakin) liikunnalla lisätään stressihormoni kortisolin eritystä. Tämä voi muodostua ongelmaksi erityisesti silloin, kun ei olla hoitotasapainossa oman sairauden kanssa. Maraton juoksijoilta on mitattu vielä viikko maratonin jälkeen kohonneita stressihormonitasoja. Jos stressihormoni on jo valmiiksi korkealla (krooninen sairaus taustalla tai muutoin kova henkinen tai fyysinen stressi), niin en suosittele jatkamaan tällaisia lajeja. Vaihtoehtoisesti voit tehdä niitä vain harvakseltaan tai lyhentää liikunnan kestoa alle tuntiin. Lähes kaikki kovempitehoinen liikunta lisää aina stressihormonien muodostumista, mutta on myös lajeja jotka lisäävät MYÖS rakentavien hormoneiden kuten kasvuhormonin ja testosteronin määrää. Tällaisia lajeja ovat siis OIKEIN TOTEUTETTU kuntosaliharjoittelu (kesto 20-45min) sekä intervallitreenit (kesto 20-25min), joita kannattaa kokeilla mikäli haluat harrastaa kovatehoista liikuntaa. HUOM! Bodypump EI OLE KUNTOSALIHARJOITTELUA NÄHNYTKÄÄN! Pliis, hanki oikea ohjelma äläkä mene kaupalliseen hömppään.
Oikein toteutetusta kuntosaliharjoittelusta on myös hyötynä lisääntynyt lihasmassan määrä. Olet siis usein parempi leipälajissasi ja aineenvaihduntasi kiihtyy. Lihasmassan kasvaminen on myös tie pitkäikäisyyteen. Testosteroni ja kasvuhormoni puolestaan nostavat vireystasoa, ylläpitävät lihas- ja luumassaa ja polttavat rasvaa (kun nyt siitä olet kuitenkin kiinnostunut).
4. Harrasta myös itsellesi rakkaita lajeja. Jos nyt sattui niin, että rakastat juoksulenkkejä, niin ei hätää. Suosittelen, että jatkat sitä mitä rakastat mutta muutamin ehdoin:
-Pidä kesto lyhyenä (20-45min). Voisiko esim. pitkäkestoiset juoksulenkit vaihtaa lyhytkestoisiin intervalleihin?
-Pidä liikuntakertojen määrä kohtalaisena (KORKEINTAAN 4,5h/vko). USKO NYT MINUA TÄSSÄ ASIASSA!!!
-Täydennä liikuntapalettia rauhoittavilla liikuntamuodoilla.
-Harrasta myös rakentavaa liikuntaa.
5. Lopeta se diettaaminen! Terveys edellä kulkija parantaa kuin huomaamattaan kehonkoostumusta ja löytää omalle keholleen sopivan rasvaprosentin. Kun havittelet huipputerveyttä ja suorituskykyä laihtumisen sijaan, myös kehonkoostumuksesi paranee. Kovat dieetit yhdistettynä kovaan liikuntaan, vain lisäävät stressiä entisestään. Kun sairastat vajaatoimintaa, sinun on annettava kehollesi aikaa. Muista, että sinulla ei ole kiire mihinkään. Tai ainakaan niin kiire, että kannattaisi uhrata terveyttään laihtumisen takia. Minulla on mennyt seitsemän vuotta aikaa, että olen päässyt nykyiseen kuntooni ja vielä on matkaa jäljellä. Siinä siis vähän perspektiiviä.
Ja lopuksi on pakko sanoa vielä ravinnosta yksi asia, joka liittyy myös liikunnan harrastamiseen.
6. ÄLÄ VEDÄ ERITTÄIN NIUKKAHIILIHYDRAATTISIA DIEETTIÄ, mikäli sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta tai vaikka olisit terve kuin pukki. Terveelläkään ihmisellä usein erittäin vähäinen kaloreiden ja/tai hiilihydraatin saanti ja kovatehoinen liikunta ei sovi yhteen, sillä usein se tukkii aineenvaihdunnan totaalisesti. Annan pienen myönnytyksen, voit olla VHH:lla pienen jakson, mutta pitkäkestoisena tätä ei kannata jatkaa. Lisää tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja treenin jälkeen sekä iltaan. Lupaan että ne eivät kerää rasvaa, sillä kehosi on katabolisessa (kudoksia hajottavassa) tilassa ja hiilihydraatti auttavat proteiinien aminohappoja kulkeutumaan nopeasti soluihin. Illasta otetut hiilarit auttavat puolestaan nukahtamaan, sillä hiilihydraattipitoisista ruoista voimme muodostaa serotoniinia ja serotoniinista muodostamme myös unihormoni-melatoniinia. Näin ollen palaudut ja jaksat paremmin. Hiilihydraatit tulisivat mielestäni olla vähintään 100-200g tasolla. Liikkuva ihminen sietää usein 120g hiilareita hyvin, joten tästä ylöspäinkin voi mennä yksilöstä riippuen. Löydä sinulle sopiva hiilihydraatin määrä. Älä kehitä itsellesi ruokapelkoa hiilihydraattia kohtaan.
Olen itse tehnyt sen virheen, että olin liian pitkään vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Ihmettelin, kun tulosta ei tule. Lihakset ja voimat eivät kasvaneet eikä rasvakaan palanut silloin kun olisin sitä toivonut. Aiemmin vhh oli toiminut hyvin, joten uskottelin itselleni, että sen on pakko toimia myös tällä kertaa. Kun päästin irti näistä uskomuksista ja aloin syödä hiilareita useilla aterioilla päivittäin, huomasin kuinka voimatasoni nousivat merkittävästi ja lihasta alkoi taas tulla silminnähden lisää. Vhh:lle oli siis aikansa ja paikkansa, mutta sen jälkeen minun olisi pitänyt systemaattisesti lähteä nostamaan hiilihydraattien (ja kaloreiden) määriä. Nyt olen viisaampi!
—
Toivottavasti sait näistä ideoita terveyden tilan parantamiseen. Liikunta on hyvästä, mutta mikä tahansa liiallisina määrinä on usein pahasta.
Ja kuinka sitten itse liikun tällä hetkellä?
-3-4krt/vko kuntosaliharjoittelu 20-30min kerrallaan.
-1krt/vko ratsastus 60min
-1krt/vko intervallitreeni 20min
-2krt/vko kehonhuoltoa (jooga, venyttely, putkirullaus…), mutta pitäisi olla enemmän! Tämä on kuitenkin parempi kuin aiemmin, jolloin luku oli 0.
Kuntosalitreeni pysyy aina kuvioissa tuossa mittakaavassa (joskin treenien kesto voi olla jopa 45min riippuen ohjelmasta ja sen hetkisestä olosta) ja todennäköisesti pysyy tästä eteenpäin myös ratsastus. Intervallitreenien määrä usein vaihtelee kaudesta riippuen. 🙂 Tällä hetkellä mennään näillä
Esteillä
Tiimipäivä oli ja meni viime viikolla. Oli taas kyllä niin antoisaa settiä siellä, että ei mitään järkeä. 🙂 Kiva suunnitella yhteisiä asioita. Samalla sai tietysti nukkua hotellissa ja syödä aamupalan jossa oli KERMAVAAHTOA!
Viime viikonloppuna olin seuraamassa taas ratsastusseurani järjestämiä ratsastuskisoja. Kävin katsomassa vain ne isoimmat esteluokat. Yllättävää, että yleisö väheni vain loppua kohden (kun ratsastajien ikä nousi). Toivottavasti itsekin joku päivä hyppään 100cm esteitä. Haluaisin oppia tuollaisen taidon.
Tästä se kuitenkin taas lähtee sillä pari viikkoa sitten hyppäsin ensimmäiset esteet sitten vuoden 2001! Tunne oli kertakaikkisen mahtava, vaikka este olikin suorastaan minimaalinen. 😀 Odotan jo innolla seuraavaa kertaa kun pääsee taas hyppäämään. Viime lauantaina olin tietysti myös ratsastustunnilla. Mentiin ilman jalustimia ja yllätyin sillä muistan kuinka lapsena ja teininä oli se oli todella vaikeaa (etenkin harjoitusravi) ja nyt se oli helppoa! Ilmeisesti kroppa on vähän eri kuosissa kuin silloin. Hyvä niin.
Toki on tullut muutenkin treenattua kuin vain hevosen selässä. Salitreenit kulkee omalla painollaan. Joogassa tosin oli taukoa, koska syyslomalla sitä ei järjestetty. Tällä viikolla kuitenkin pääsee taas joogaamaankin.
Omatekoinen herkkumysli
Tämä on helppo ja herkullinen resepti. Jostain tuli ihan hirmuinen hinku saada mysliä, siispä päätin rueta tekemään itse. Määrät ja suhteet voit määritellä itse sellaisiksi mistä tykkäät.
Rusinoita, pähkinöitä, kaurahiutaleita, kookoshiutaleita, siemeniä, kaakaonibsejä pannulle macadamiaöljyn kanssa. Lopuksi lisätään tuoretta omenaa, kanelia ja hunajaa ja pyöritellään pannulla niin pitkään, että omena hieman pehmenee. Sitten vain ääntä kohti kookosmaidon kanssa.
Kurpitsakeitto halloweeniksi
Olin pitämässä jälleen kerran luentoa Valon ja voiman messuilla (ja oli muuten erittäin mukava luenoida). Äiti oli tietysti luennolla ja antoi mulle sitten ”palkaksi” kurpitsaa ja sanoi samalla, että ”tee kurpitsakeitto”. En ole koskaan tehnyt, joten kotona sitten päätin, että pakko kai se on kun äiti käski. Tässä sitten vähän pääsi halloween fiilikseen jo etukäteen. Sanottakoon, että keitosta tuli aivan mahtavaa! Heikki myös kehui tätä herkkua. Tässä ei ole sipulia, maitoa, gluteenia, kananmunaa tai yhtään mitään muutakaan, johtuen Heikin vatsavammasta.
-7dl vettä
-1 punajuuri
-2 porkkanaa (150g)
-750g kurpitsaa
-1 satsuma
-2dl kookosmaitoa
-hunajaa, pippuria, harmaata merisuolaa, paprikajauhetta, chiliä maun mukaan
-kurpitsansiemeniä koristeluun
Pilko punajuuri ja kurpitsa sekä poista kurpitsasta siemenet ja kuori. Laita kiehuvaan suolattuun veteen ohuiksi viipaleiksi leikattu punajuuri. Kuori ja leikkaa porkkana punajuuren valmistuessa ja laita kattilaan keittymään. Keitä noin 5-10min ja lisää kurpitsa paloina kattilaan. Keitä niin pitkään, että kaikki kasvikset ovat pehmeitä. Lisää mausteita ja maistele välillä lientä, että maku on sopiva. Lisää satsuma ja kookosmaito. Lopuksi soseuta kaikki kasvikset sauvasekoittimella ja maista ja mausta tarpeen mukaan. Tähän tietysti kaveriksi jotain proteiinia ja meillä se oli tutusti ja turvallisesti jauhelihaa 😛
Ameriikan tuliaiset
Onneksi matkassamme oli Tytti valmentaja, joka on jo kokenut Amerikan matkailija. Tästä johtuen saimme sitten opastusta missä liikkeissä kannattaa käydä ostoksilla. Yhdessä ostoskeskuksessa oli oikeastaan kaikki mitä tarvitsimme. Löysin mm. Aeropostalen jossa oli tosi siistejä vaatteita niin halvalla, että olisin voinut ostaa koko kaupan tyhjäksi ja olisi jäänyt kannatuksen puolelle (no totta kai laatu oli H&M tyyppistä). Sieltä tarttuikin kasa paitoja ja toppeja matkaan. Ostin myös turistipaidan Harvardista. Tosin Bostonissa yleensäkin turistipaidat oli mielettömän hyvännäköisiä! Vähän harmittaa kun en ostanut siellä ostoskeskusreissulla yhdestä kojusta myös sellaista Boston paitaa. Paitaostoksia tuli myös tehtyä Poliquinilta.
Whole Foodsista sekä Vitamin Shoppesta tuli kotiinviemisiä. Ostettiin jotain ihan perus vitamiineja kuten magnesiumia ja C:tä sekä riisiproteiinia. Tämän lisäksi tuli hankittua fluoritonta hammastahnaa, luomushamppoota ja hoitoainetta sekä Klean Kanteen termari. Poliquinin konferenssista saatiin myös säilytysrasioita ja Blender Bottlen sheikkereitä.
Sitten niihin parhaimpiin tuliaisiin eli KIRJOIHIN! <3 Konferenssista ostettiin useita Poliquinin kirjoja. Ostoskeskusreissulta löysin myös kirjakaupan ja sieltä tarttui mukaan mm. tuo Kaisan kirjan kopio ”The Hormone Diet” 😀 Kaisa sanoikin, että oli löytänyt tuon kirjan omaansa kirjoittaessa. Tosin kirjan anti on kyllä täysin erilainen ja kuivakka. Hanski suositteli minulle tuota ”Good Calories, Bad Calories” -kirjaa, joten ostin sitten senkin ja samalta kirjoittajalta vähän miedommankin opuksen.
Kun tulimme kotiin, niin meille oli tullut myös Amazonin paketti, jossa oli tietysti lisää kirjoja. No nyt on sitten luettavaa oikein urakalla!
Oli lievästi sanottuna työ saada kaikki tuliaiset kassiin (Heikilläkinhän oli tietysti omansa). Laukku oli niin ääriään myöten täynnä. Samoin käsimatkatavarat. Ensi kerralla osaa kyllä varautua vähän tyhjemmillä kasseilla…
Koulutusmatkalla Jenkeissä
Täällä ollaan jälleen kerran ulkomailla hakemassa lisää tietoa ja oppia. Ensimmäinen kerta myös minulle täällä rapakon takana ja en voi olla muuta kuin tyytyväinen. Ensimmäiset päivät meni kyllä vähän koomassa sillä sairastuin lentoa edeltävänä iltana kovaan kuumeeseen. Vasempaan korvaan alkoi koskea yöllä Kuopiossa ja pelkäsin, että pystynkö lentämään. Päivystys ei pystynyt lupaamaan, että olisin aamuun mennessä päässyt sieltä pois joten siispä Helsinki-Vantaalle lähdin aivan sänkypotilaskunnossa… Vedin koko päivän ja lentomatkan ajan vuorotellen Ibumaxia ja Finrexiä ja olo oli myös sen mukainen eli jäätävä. Lentokoneessa sain onneksi nukuttua useita tunteja vaikkakin katkonaisesti ja katsoin Monsterit yliopiston.
Tulimme illalla vuokraamallemme asunnolle Bostoniin joka oli vähän karmaiseva. 😀 Muuten ei mitään, mutta paikkana ollaan jossain köyhällä alueella ja meininki ajoittain sen mukainen. Aamulla mulla oli sitte olo aivan tajuton. Tuntui, että multa lähtee taju jo sängyssä maatessa ja mitään ei pystynyt syömään. Kuumetta oli ja palelti ja oksetti ja huimasi jne. Siispä mentiin Jonin kanssa käymään sairaalassa. Sain sieltä antibioottipistoksen ja sen jälkeen olo muuttui vain parempaan päin tunti tunnilta. Lepäsin kuitenkin ensimmäisen päivän asunnolla ja nukuin paljon.
Toisena päivänä pääsin jo lähtemään porukan mukaan shoppailemaan kauppakeskuksiin. Ihanan runsas munakasaamupala syötiin läheisessä aamupalapaikassa. Ostoskeskuksissa kierrellessä löytyi vaikka mitä ja tosi halvalla! Ostin Guessin laukun, paitoja läjän Aeropostalelta, tissiliiviä Victoria’s Secretiltä, kirjoja jostain kirjakaupasta. Lopuksi käytiin vielä Whole Foodsilla joka oli TAIVAS! Miksi Suomessa ei ole markettia, jossa on näin paljon hyvää kamaa. Oikeastaan tuosta marketista on paremminkin vaikea löytää shaissea toisin kuin Suomen K- ja S-puljuista. Whole Foodsilta sitten Kleen Kanteenin termaria, teetä, ruokaa, lisäravinteita, fluoritonta hammastahnaa…
Torstaina sitten käytiin Harvardissa katselemassa. Mentiin tietysti turistikierrokselle yliopistolle. Meidän vetäjä oli mahtava opiskelijapoika, jolla oli niin hyvää huumoria ja mieletön meininki! Ei kyllä ollut mikään peruskuiva turistikierros. Suomessahan tuollainen meininki ei toimisi ollenkaan, kun ihmiset on niin ahdasmielisiä ja masentuneita. 😀 Ei millään pahalla, mutta näin se vain valitettavasti tahtoo vähän olla. Onneksi ei tosin kaikkien kohdalla. Matkamuistona minulle ja Heikille hienot Harvard -paidat. Heti tuli vähän fiksumpi olo. 😀
Harvardin jälkeen ajeltiin kohti Rhode Islandia ja Poliquin Centteriä. Oli muuten mieletön paikka ja odotan jo innolla helmikuussa siellä järjestettävää PICP -kurssia. Poliquin Centerillä järjestettiin pre-conferense johon meidän porukka oli ilmoittautunut. Luvassa oli kaksi luentoa ja loppuun German Body Comp -yhteistreeniä, johon minä en tietenkään voinut osallistua :/ Tosin luulen kyllä, että en olisi kyllä voinut vetää settiä loppuun. Oli niin kovan näköistä tekemistä, että tuskin tämä kroppa olisi kestänyt sitä.
Seuraavassa osassa pääsenkin itse Poliquin Strength & Wellness konferensin antiin. Pari päivää on tässä vaiheessa takana ja mahtavaa oppia on tullut ja huikeita juttuja tapahtunut. 🙂
Ps. Tosi ihanaa kun tulee mainoksia näiden postien alle ja vieläpä erittäin laadukkaita sellaisia 😀
Pumppuoperaation lopputulema…
No nyt on elämäni ensimmäisestä kajoavasta toimenpiteestä selvitty! Oli kyllä aika hasardi kokemus, mutta olisi voinut toisaalta olla pahempikin. Pitkä odotusaika ja syömättä oleminen oli kyllä minulle sellaista myrkkyä, että ei mitään järkeä 😀 Olin pahalla päällä loppuajasta, mutta eipähän keljuttanut operaatio, kun ainut asia mitä odotin oli katetroinnin jälkeinen ruokailu!
Joka tapauksessa menin (Heikin kanssa) KYS:lle, jossa minusta otettiin labrassa sydänfilmit. Tämän jälkeen näin veljeäni (opiskelee lääkäriksi, joten on paljon KYS:llä) ja hän opasti minut sydänpuolelle ilmoittautumisluukulle. Pääsin osastolle odottelemaan ja samalla laiteltiin tippaletkut suoniin ja vaihdettiin ah, niin tyylikkäät sairaalakamppeet päälle. No eipähän kiristänyt mistään kohti 😀 Koko oli S!
Monen tunnin odotuksen jälkeen hoitajat veivät minut odottelemaan lisää itse toimenpidehuoneen aulaan. Esitin toivomuksen, että saisin rauhoittavia lääkkeitä, mutta yllättäen hoitaja sanoikin, että ei niitä anneta ihan hevillä VOI MOOSES! Kävelin, venyttelin ja olin paljon seisaallaan ja istuallaan sillä tiesin, että edessä saattaisi olla jopa kahdeksan tunnin selällään makaaminen…
Jännitys alkoi siinä vaiheessa kun pääsin toimenpidehuoneen pedille makaamaan ja lääkärille ruettiin pukemaan kamppeita päälle. Ajattelin suunnilleen näin: ”Apua! Nyt se alkaa!!!” Hoitajat ja lääkäri juttelivat ja kyselivät kaikenlaista, jotta tuntisin oloni rentoutuneemmaksi. Puudutus nivuseen sattui ja ensimmäisten katetrien laitto laskimoon tuntui aika härskille. Kun katetrit menivät sydämeen niin tämä aiheutti myös jotain muljuamista siellä suunnalla.
Siitähän se ilo sitten vasta alkoikin, kun alettiin tahdistelemaan sydäntä. Välillä pulssi oli tasainen, sitten mentiin taas rytmihäiriötä, sitten taas tasaista ja välillä jotain ihan sekoja. Lopulta päästiin itse polttovaiheeseen eli liialliset hermoradat pois niitä polttamalla. Sain 30 polttoa eri puolille sydäntä, mutta tuloksetta. Oikorata jäi niin hankalaan paikkaan, että sinne ei ylletty näillä välineillä… (Todennäköisesti WPW:ssä oli myös useampia johtavia oikoratoja joita kaikkia ei saatu poltettua pois.) Voin sanoa, että siinä vaiheessa otti kupoliin ihan kiitettävästi kun kuulin uutiset. Eli WPW on ja pysyy niin pitkään kunnes kokeillaan magneettinavigointia.
Pääsin takaisin osastolle ja jatkoin makoilua haulipussit nivusissa, jotta pistohaava lähtisi umpeutumaan. Rinnassa oli jossain vaiheessa pistävää kipua, mutta se saatiin taltutettua Paratabsilla. Selkä oli tässä vaiheessa jo aika muusia. En ole ikinä nauttinut kyljen kääntämisestä niin paljon, kuin yöllä kun sidokset ja painot otettiin pois! Enkä ole varmaan ikinä nauttinut sairaalaruoasta niin paljon kuin yöllä, kun sitä vihdoin sain! Nukuin yön yli sairaalassa tai oikeastaan torkuin, sillä oli vähän vaikeuksia nukkua piuhojen ja verenpainemittarin kanssa epämukavalla alustalla. Aamulla olo oli kuin krapulassa (kyllä minullakin on joskus ollut sellainen). Kun nousin seisomaan, niin aloin täristä, kylmähiki nousi pintaan ja oksennus kurkkuun. Mitään kipuja ei kuitenkaan ollut ja heikotus loppui kun olin ollut muutaman tunnin hereillä. Aamupäivästä pääsinkin sitten lähtemään kotiin Heikin kyydillä. Tietysti aika väsynyt olo on ja pumppu antaa välillä vähän omia rytmejään, mutta se kuuluu lajiin.Kaikki meni siis hyvin, mutta lopputulos ei kyllä ollut mieluinen… Noh, ensi kerralla sitten magneettinavigoinnilla paremmat tulokset. Normaali arki alkaa lauantaina.
Pumppuoperointi koittaa!
Pari viikkoa sitten treenit meni vähän yli sillä treenipainot tippuivat kerta linttuulla ja samaan aikaan tuli motivaatio ongelmat. Siispä lepäsin välillä yhden viikon ja käytännössä vain pyöräilin kaksi kertaa kaupunkiin 10min matkan. Se kannatti koska nyt taas treenikin luistaa ja olo on hyvä. Käytiin perjantaina Kajaanin Balancella treenaamassa samalla kun oltiin siellä töissä. Sinne olikin nyt saatu avattua uusi treenipuoli ja sehän oli ihan VALTAVA ja HIENO! Kyllä tässä on varmaan paras sali missä olen koskaan käynyt. Aivan mahtava paikka ja ihana henkilökunta.
Viime viikonlopppuna kävimme Heikin kanssa Hiidenportissa kävelemässä luonnossa ja ihailemassa maisemia. Tässä muutamat kuvat sieltä.
Pari viikkoa sitten sain myös tällaisen kutsun:
Tiistaina 3.9. minulle tehdään siis katetriablaatio, jolla koetetaan polttaa sydämen liika hermorata pois kummittelemasta. Toivotaan, että rytmihäiriöt jäisivät sille tielleen. Onhan niistä 11 vuotta jo kärsittykin aina silloin tällöin ja nyt tämän vuoden puolella vähän liikaakin. Olen kyllä erittäin peloissani ja stressaantunut asiasta, mutta ei auta kuin laittaa silmät kiinni ja olla ajattelematta asiaa, niin kauan kunnes on rauhottavat suonessa ja olo sen mukainen. 😀 Pyydän kyllä kaikki mahdolliset ja mahdottomat dropit, sillä katetrointihan tehdään hereillä.
2.9. minulla on sopivasti Kajaanin Biorexillä ilmaisluento klo 18, joten ei paljon ehdi ajattelemaan mitään ikäviä ennen tiistaita. Jos olet Kajaanissa muuten tuolloin, niin tule kuuntelemaan. Luennon aiheena on Oikotie Optimaaliin, meidän alkavan valmennuksen mukaan ja kerron siellä ravinnosta, liikunnasta ja muista elämäntavoista.
—
Sitten joitakin tämän viikon poimintoja:
Helsingin Sanomissa oli tällainen otsikko ”Suolistosairaudet yleistyvät nuorilla – syytä ei tiedetä” Muutamana syynä voisin mainita esimerkiksi sen, että lapsi saa oman suolistonsa bakteerikannan äidiltään. Jos äidin bakteerikanta on surkea (kuten näyttää monilla nykyään olevan), niin sitä se tulee olemaan lapsellakin. Ihmettelen myös miksi ruokavalion merkitystä oireiden hoidossa väheksytään. Vaikka sairaus itsessään ei paranisi ruokavaliolla, niin onhan se merkittävä asia, jos pystytään välttämään kivut tai jopa avanne. Aika harva osaa vai hoitaa itseään ruokavaliolla kuten pitäisi.
—
Tämä kirjoitus puhutteli minua myös: ”Pientä ponnistelua” Olen Jarin kanssa samoilla linjoilla siinä mielessä, että yhä useammat ihmiset ovat nykyään niin huonossa kunnossa, että töiden jälkeen ei jakseta enää kuin istua sohvalla. Itse asiassa tutkimuksissa on selvitetty, että useiden ihmisten nykyinen kunto kestää vain kuuden tunnin työpäivän eikä mitään muuta. Raudan nostaminen (ja kuntoilu yleensä) kehittää myös rautaisen mielen. Treeneissä on käytävä epämukavuusalueella ja työtä täytyy tehdä pitkäjänteisesti.
Kirjoituksessa ei mielestäni oteta kantaa sairaisiin ihmisiin, jotka eivät jonkun vaivan takia pysty suoriutumaan töistä vaikka miten kuntoilisi. Joskin lepo on myös tärkeää, ei pelkän rasituksen lisääminen. Toisaalta, kun itsestään pitää huolta yhdellä tasolla, niin jaksaa pitää myös toisella tasolla. Kun huolehditaan vaikka riittävästä unesta, niin takuulla motivaatio kehonhuoltoon on paljon suurempi, kuin väsyneenä ja nuutuneena.
—
No sitten on vähän oma lehmä ojassa, koska mainostan meidän virman sivuja 😉 Joni teki tällaisen roundtable sarjan jossa huippuvalmentajat kertovat pysyvien tulosten salaisuuden. Lähes kaikissa jutuissa toistui sama ajatus, eli jos haluaa muokata omia ruokailutottumuksiaan niin se kannattaa tehdä pikkuhiljaa ja yksi tapa kerrallaan. Liian paljon, liian nopealla tahdilla on yksi suurimmista sudenkuopista mitä ihmiset tekevät, kun haluavat muokata tottumuksiaan. Hyvässä kunnossa pysyminen ei vaadi kieltäytymistä vaan rentoa asennetta ruokaa ja elämää kohtaan.
Tänään kuvailen uudet treenit joten huomenissa pääsette sitten tosi toimiin! 🙂 Nyt heippa vaan höpönassut! -Anu
Meditaatiota päivittäin
Olen nyt kahden viikon ajan meditoinut joka päivä 15min. Chopra Center järjestää taas ilmaisen kuukauden kestävän meditaatiohaasteen, johon myös itsekin liityin jo ties monennenko kerran. Aiempina kertoina en ole päässyt kovinkaan pitkälle, vaan haaste on katkennut jo heti alkumetreillä milloin mihinkin selitykseen. Nyt päätin, että ei enää selityksiä. Jokaisella joka haluaa huolehtia itsestään paremmin, pitäisi löytyä päivästä se 15min rentoutumiseen. Olen kokenut, että haasteesta on ollut paljon hyötyä. Etenkin kun mulla oli kovempi treenijakso, niin silloin tarvitsin kyllä lepoakin enemmän.
Meditaatiota tehdessä olen jonkinlaisessa valveunessa tai jotain. Raajat tuntuvat puutuneilta ja olo raukealta ja kevyeltä. Välillä mieleen tulee vaikka mitä ajatuksia, mutta sitten saan taas keskityttyä päivän mantraan. Meditaation jälkeen olo on ihanan levännyt. Viikonloppuna en tehnyt meditaatiota tiimipäivän takia. Tästä syystä aloitan taas tänään siitä mihin jäin (unohdin tehdä maanantain harjoituksen). Toivottavasti nämä rentoutusharjoitukset jää elämään jollain tasolla.
Vastapainoa meditaatiolle on sitten tuonut kovat salitreenit. Tosin ehkä jopa liiankin kovat. Nyt nimittäin tuntui monta päivää, että olen ihan uupunut. Pistin siis treenit poikki ja aloitin kevyen viikon jo etukäteen. Kyseessä oli Heikin tekemät uudet Muscle Madness ohjelmat joita kokeilin. Nyt sitten taas kevennän treenejä niin että kroppakin ja tämä kilpirauhanen kestää ne. Peilistä näyttäisi jopa jotain positiivista pientä tapahtuneen lihasten kasvun saralla. Pitää nyt ottaa Biosignature mittaus viikon päästä ja katsoa mitä se näyttää.
Torstaina mentiin Kaisan ja Jonin luo yöksi sillä perjantaina meillä oli tiimipäivä Tampereella ja oli aivan ihana nähdä taas kaikkia tiimiläisiä. 🙂 Aiheena oli lähinnä syksyn valmennukset ja kuulumisten vaihtaminen. Hyvää ruokaa tuli syötyä. Lauantaina sitten todella kevyt ja lyhyt kuntosalitreeni (tuolloin huomasin, että mulla on tosi uuvelo olo) jonka jälkeen käytiin syömässä Kaisan, Jonin, Minnan ja Kimmon kanssa sushia ja päädyttiin lopulta Jaakko Halmetojan Smoothie Studioon privaattitarjoilulle. Onkin pitänyt käydä siellä monta kertaa Tampereella ollessa, mutta ei ole saanut aikaiseksi. Oli hyvät suolistosmoothiet!
Tänään sitten illasta parin päivän tauon jälkeen käyn tekemässä salilla lyhyen satujumpan, eli kevyttä ja kroppaa avaavaa treeniä. Eiköhän se sitten siitä. 🙂
Paleosti leivitetty kuha
Pakko on jakaa tämä resepti, koska on vain niiiin super hyvää! Tämä on ehdottomasti yksi kesän suosikeista aiemman jäätelöreseptin ohella. Heikki on kalamies, joten sieltään ne kuhat sitten tulee. Heikki myös fileoi kalan, jolloin paloista tulee lähes ruodottomia.
-kuhafileitä
-mantelijauhoa
-pellavansiemenrouhetta
-suolaa
-mustapippuria
-valkopippuria
-kananmunaa
Riko kananmuna kulhoon, johon myös kuhafileet mahtuvat uitettaviksi ja vatkaa kananmuna tasaiseksi. Tee toiseen kulhoon jauho-mausteseos riippuen kalan määrästä. Kaada kulhoon reilusti mantelijauhetta ja sekaan pellavansiemenrouhetta. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja valkopippurilla. Maista aina välillä jauhoseosta mauston välissä. Seos on valmista, kun pippuri ja suola on suuhun sopiva.
Laita kuumalle pannulle reilusti voita. Dippaa kuhafile ensin kananmunassa ja pyörittele sitten jauhoseoksessa ja nosta pannulle. Paista niin kauan, että leivitys saa kauniin ruskean värin, jolloin myös kuha on kypsä. Sitten vain iäntä kohti ja naatiskelemaan!
Täytetyt grillitomaatit
Tähän ruokaan sain idean veljeni luona käydessä. Olen aiemminkin tehnyt täytettyjä tomaatteja vaan ikinä niistä ei ole tullut näin hyviä! Valmistukseen tarvitset seuraavat aineet:
-8-9 tomaattia
-1 munakoiso
-jauhelihaa (itse käytin aamupalalta jääneet tähteet)
-TUORETTA basilikaa
-vuohenjuustoa
-suolaa, pippuria, paprikamaustetta
Kaiverra tomaateista onttoja sisältä. Ota kaikki sisukset talteen erilliseen kuppiin. Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi ja paista pannulla (voit lisätä munakoison sekaan myös sipulia, mutta meillä sitä ei käytetä syystä että Heikki on sille aivan törkeän yliherkkä…). Mausta munakoisoja hieman suolalla. Lisää joukkoon valmiiksi paistettu jauheliha ja tomaattien sisukset. Mausta mielesi mukaan edellä mainituilla mausteilla ja muista maistella seosta koko maustamisen ajan. Näin opit maustamaan ruokaa ja ei tule ylilyöntejä mausteiden kanssa. Lisää viimeisenä tuore pilkottu basilika. Kun jauheliha-munakoisoseos on valmista, survo se tomaattien sisään ja pilko päälle vuohenjuustoa.
Paista uunissa 200 asteessa tai grillissä niin, että tomaatit ovat pehmeitä, mutta säilyttävät kuitenkin muotonsa. OLE TARKKANA NÄITÄ KYPSENTÄESSÄ! Lörähtävät todella äkkiä muutoin. Koska epäilin, että en saa tarpeeksi proteiinia näistä, niin otin sitten vielä kaveriksi hieman tuota tekemääni jauhelihatäytettä. Sekin oli pelkiltään tosi namia 😛
PICP kirjalliset läpi
Vihdoin ehdin istahtaa alas ja saan myös koneenkin käyttöön välillä. On ollut vähän hankaluuksia pelata vain yhden tietokoneen kanssa tässä taloudessa, kun molemmat tarvitsevat sitä työssä ja vapaa-ajalla vähän väliä. Oma koneeni meni rikki ajat sitten ja nyt viimein saan siitä rahat takaisin, koska vastaavaa konetta ei myyjällä ollut tarjota tilalle. Välillä sitten minä tai Heikki ollaan tehty työhommia vielä yhdeksän aikaan illasta. Näin ollen blogikin on jäänyt taustalle odottelemaan aikaa parempaa.
Onhan tässä tapahtunut vaikka mitä tässä välissä! Tänään tein vihdoin ja viimein Poliquin International Certification Program 2:n viimeisen kirjallisen kokeen läpi ja nyt olo on helpottunut. Opiskeltavaa silti riittää ennen lähijaksoa joka käydään vielä tämän vuoden puolella joko lokakuussa Briteissä tai joulukuussa USA:ssa. Saa nähdä mille kurssille päädyn, mutta odotan sitä kyllä INNOLLA ja pelolla! Kurssilla pitää vielä tehdä tietojeni mukaan ainakin annetulle asiakascaselle treeniohjelma. Teen sekä tason 1 ja 2 yhtäaikaa, niin ei tarvitse montaa kertaa ravata ulkomailla, kun kallistahan se on. Tähän asti olen ollut kyllä todella tyytyväinen kurssimateriaaleihin! Vaikkakin erityisesti teoriakoe oli haastava, koska kun tein tason 1 teoriakoetta niin siellä oli muutama kysymys jo tuosta 2 tasosta… 😀 Ei ihme, että osaan kysymyksistä ei ollut mitään hajua! Paljon on tietysti myös tuttua asiaa, koska on lukenut Poliquinin kirjoja jo aiemmin ja Heikki selittää vähän päästä treenijuttuja ruokapöydässä. Joka tapauksessa PICP kurssi on huomattavasti parempi, antoisampi, järkevämpi, tietorikkaampi, laadukkaampi jne. kuin suomessa käymäni Personal trainer koulutus tai kuntosaliohjaajan koulutus… Jos olisin tiennyt niin olisin alunperin laittanut kaikki rahani PICP koulutukseen, mutta tietysti englannin kielen taitoni on myös paljon parempi kuin aiemmin ja sekin on nyt mahdollistanut tällaisen kurssin käymisen ulkomailla.
Syksy tuleekin olemaan yhtä koulutusta koulutuksen perään ulkomailla ja Suomessa. Olemme koko Optimal Performancen tiimin kanssa Bostonissa syyskuussa Poliquinin koulutuksessa ja uusimassa Biosignature. Sieltä kun tullaan Suomeen niin minä ja Heikki jäädäänkin Helsinkiin, koska seuraavana viikonloppuna olisi siellä seuraava koulutus. Lokakuussa olisi mahdollisesti sitten PICP lähijakso Briteissä jos sinne menen. Mutta kyllähän reissaaminen ja kouluttautuminen on mukavaa ja näitä reissuja kyllä jo odottaa. 🙂
Treenit ovat kulkeneet hyvin ja jonkin ajan päästä otan varmaan LE -treeniohjelmien sijaan Heikin tekemät ohjelmat käyttöön. Nuo LE -treeniohjelmat vähän alkaa tympiä, kun niissä ei ole viime aikoina ollut oikein mitään tolkkua. Liikkeet ovat hullussa järjestyksessä ja ajoittain liikevalinnat ovat erittäin kummallisia. Tulosta näyttää kuitenkin porukalle tulevan ja JB on kyllä yksi inspiraation lähde, eli sikäli homma kyllä pelaa. Ravintojutuista olen pitkälti samoilla linjoilla ja omalla kohdalla sieltä tulleet neuvot ovat olleet kultaakin kalliimpia ja kaikki artikkelit mitä valmennuksessa on tullut on todella mielenkiintoisia. Ei siis pelkästään valittamista ja tästä huolimatta on hyvä tehdä joskus toisenlaisiakin muiden tekemiä ohjelmia, kuin aina niitä omia tai Heikin tekemiä. 😀
Käytiin viime perjantaina Heikin kanssa Kajaanissa valmentamassa ja samalla nähtiin myös Kaisaa ja Jonia, kun he olivat lomailemassa Kajaanin mökillä. Mentiin yhdessä kesäteatteriin ja siitä vielä mökille syömään. Oli kiva ilta ja kotiin selvittiin vasta kahden aikaan yöllä väsyneinä! Muutama päivä sitten tuli myös taas vaihteeksi avattua Tulisieluista saatu muistikirja, johon on kirjoitettu paljon ideoita yritystä varten. Nyt tuli taas inspiraatio jatkaa yksin tätä luomistyötä. Siispä kaivoin rakkaan kirjasen esille ja aloin hommiin. Kyllä sieltä mielen sopukoista jotain sai sinne soperrettua. Näitä ideoita voi toivottavasti vielä jalostaa pidemmälle.
Järkevän näköinen treeni – PIT 6
Järkevän näköinen treeni – nimi tulee siitä, koska Heikki katsoi juhannuksena mökillä kun tein tätä treeniä ja sanoi ”tuo treenihän näyttää järkevälle”. Ilmeisesti joko Heikki ei ole aiempiin treeneihin kiinnittänyt huomiota tai sitten aiemmat treenit eivät ole hänen mielestään olleet järkeviä. 😀 Tässäpä tulee tämänkertaisen treenin liikkeet.
Kun tein tämän treenin niin ajattelin, että kyllähän ne 20 kyykkyhyppyä helposti menee joka toisena liikkeenä. Ei hyvä jumala sentään! Kyllähän ne meni, mutta kyllä taas tuntui siltä, että miksi tein sen! Seuraavana päivänä reidet olivat aivan hapoilla, mutta oikein tehdyn treenin pitääkin välillä saada lihakset kipeiksi. Nyt ei jäädä löhöilemään juhannuksen jälkeen! Nyt treenataan, koska nyt on aikaa kun on lomat ja hyvät kelit!
Tässä vielä juhannuksen fiilikset tästä treenistä.
Liikeohjeistukset tietysti tässä alla niin ei tarvitse väärin tehdä! Olin helteestä ihan pökkelönä, joten anteeksi siitä 😀
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BQh8My05C_M&feature=youtu.be]
Rumia ruokaideoita
Olen ollut ruoanlaitossa melko laiska aina. Viikonloppuna saatan tykätä oikeasti kokata jotain, mutta muutoin menen kyllä siitä mistä aita on matalin. Aiemmin olin se tyyppi joka söi aina leipää, koska se oli helppo vain ottaa paketista, voidella ja viskata leivänpäälliset päälle. Joni kirjoitti vähän aikaa sitten siitä, kuinka kiireen ja murheen keskellä survival-mode menee päälle ja silloin tehdään vain se mikä on välttämätöntä ja mikä on selkärangassa. Kaikki ylimääräiset hössötykset tipahtaa pois ja mennään siitä missä aita on matalin. Noh, nämä arkiruokailut ovat minulle sitä. Haluan päästä mahdollisimman nopeasti liikenteeseen ja levätäkin välillä. Silloin ei kiinnosta olla keittiössä montaa tuntia. Haluan tästä kaikesta huolimatta pitää itsestäni huolta ja helliä makuhermojakin (ehkä mulla on omituiset makuhermot, mutta tykkään silti ruoasta mitä syön, vaikka tietysti mieluumin söisin karkkia). Tässäpä muutama idea treenin jälkeiseen hiilaritankkaukseen.
Kuten huomaatte, että on rumaa! Mutta ihan sama, koska tykkään silti. Lidl on mahtava ostospaikka lihaisemmille ja silti edullisille leikkeleille. Kana, kalkkuna ja possun leikkeleissä on lihapitoisuus aina yli 90% ja hinta alempana kuin S- tai K-ryhmän myymissä peruskinkuissa (jotka maistuu ihan shaisselle nuihin Lidlin tuotteisiin verrattuna). Otin kuvan myös yhdenlaisesta iltapalasta mitä tykkään syödä.
Nokkospuskassa
Suomen luonnosta saa kesällä kyllä vaikka minkälaista superfoodiaa eli poikkeuksellisen ravinteikasta ruokaa. Olisi kiva oikeastaan tutustua villivihanneksiin hieman enemmänkin ja mietinkin Hulluna hortaan -kirjan ostamista. Toistaiseksi olen tyytynyt marjojen ja sienien lisäksi keräämään nokkosta, joka on kyllä törkeän hyvää! Olen käyttänyt sitä pääasiassa smoothieissa ja munakkaissa samalla tavalla kuten pinaattia.
Nokkonen parantaa kaikkea aineenvaihduntaa kehossa, lievittää kipuja ja rauhoittaa keskushermostoa. Lisäksi se parantaa vastustuskykyä ja parantaa suolen toimintaa. Se sisältää runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää, joka poistaa tehokkaasti ympäristömyrkkyjä kehosta. Mineraalisuoloja siinä on enemmän kuin yhdessäkään muussa suomalaisessa kasvissa.
Luonnollisesti nokkonen sisältää paljon erilaisia vitamiineja (mm. A, B1, B2, B3, B5, C,E, K1, ubikinonia, eteeristä öljyä, lesitiiniä, rautaa, kalsiumia, kaliumia, piitä, seleeniä, rikkiä, magnesiumia, mangaania, sinkkiä, kromia) luonnollisessa muodossa. Paras tapa on edelleen ottaa mahdollisimman paljon vitamiineja ruoasta ja sitten täydentää sitä tarvittaessa vitamiinipillereillä. Rautaa nokkosessa on seitsemän kertaa enemmän ja C-vitamiinia neljä kertaa enemmän kuin pinaatissa. Piitä on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa. Listaa voisi jatkaa pidemmällekin.
Pienet ja uudet nokkoset voi kerätä kokonaisina, mutta vanhemmista nokkosista kannattaa kerätä latvat. Jos haluat säilyttää kaikki tärkeät raivinteet, kanattaa mieluumin kuivataa nokkonen miedossa lämmössä tai käyttää suoraan sellaisenaan esim. smoothien tekoon. Nokkosen voi myös keittää pakastusta varten, mutta tällöin osa ravinteista tuhoutuu… Käsineet käteen ja poimimaan! Hyvät säätkin on!

Luolanaisen kääretorttu
Minähän olen siis tunnetusti entinen sokeri-hiilarihiiri ja tästä johtuen nämä minun reseptit käsittelevät pitkälti makeita herkkuja. 😀 Ei terveellinen tarkoita sitä, että makeaa ei voisi syödä mahan täydeltä! Alkuperäisen ohjeen löydät täältä. Tähän kääretorttuun tarvitset:
POHJA:
-6 kananmunaa
-3rkl hunajaa
-kylmäpuristettua kookosöljyä/luomuvoita
-ripaus mantelijauhoa
TÄYTE:
-3dl mansikoita
-½dl kookoskermaa
-n. 20 tippaa steviaa
-1rkl psylliumia (imemään nestettä)
-mantelilastuja
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita leivinpaperi pellille, voitele se kylmäpuristetulla kookosöljyllä ja ripottele leivinpaperin päälle mantelijauhoa tasainen, ohut kerros. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon hunaja ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita keltuaiset valkuaisvaahdon joukkoon. Kaada valkuais-keltuaissekoitus pellille ja tee siitä tasainen levy koko pellin alalle. Laita pohja uuniin 10min.
Tee pohjan paistuessa kääretortun täyte. Laita blenderin mansikat, kookoskerma ja stevia. Aja tasaiseksi ja kaada kuppiin. Sekoita mansikkasoseen joukkoon psyllium ja mantelilastut. Jos seos kaipaa makeutta voit vielä lisätä sitä stevialla tai hunajalla.
Ota pohja uunista ja anna sen jäähtyä hetki. Levitä jäähtyneen pohjan päälle mansikkasose ja kääri pohja rullalle kuten kääretorttu. TADAA! Kääretorttu on valmis! Eikun herkuttelemaan – terassille tietysti tällä ilmalla. Ensimmäinen pala on se huonoimman näköinen 😉

Terveellinen jäätelö – Mansikkasorbetti
Tähän sorbettiin tarvitaan tehokas blenderi. Gizmo selviytyi siis tästä täydellisesti. Tuli ihanan tasaista ja pehmeää eikä jääpalat tehneet tiukkaa. Tässäpä resepti:
1,5kpl jäädytettyä banaania
2 kourallista jäisiämansikoita
2rkl punaviinimarjoja
½ tuore mango
1-1,5dl kookosmaitoa
21 tippaa steviaa
Tämä oli niiiiin ihanan hyvää, että ei mitään järkeä! Ei tullut jäätelöä ikävä kun tätä söi. <3 Tulee muuten tehtyä tänä kesänä useita kertoja ja kokeilen muitakin makuyhdistelmiä.
Kahvakuulakoulutuksen fiiliksiä
Neljän tunnin kahvakuulakoulutus on nyt takana ja kylläpä selventi paljon tekniikoita! Kurssi siis järjestettiin Kuopion CrossFit -salilla, missä oli aivan omanlaisensa fiilis. Vanha tehdasrakennus on kyllä niin hieno paikka. Kukka oli ihanan rauhallinen, perusteellinen ja rento opettaja. Sanoisin, että paras koko Suomessa ja se puhukoon puolestaan. On aivan eri juttu nostaa oikein, kuin nostaa väärin.
Tässäpä muutamia tärppejä koulutuksesta:
-Heilautukset lähtee jaloista ylöspäin EI lantiosta eteenpäin!
-Kuula liikkuu ylös-alas suunnassa lähellä vartaloa, ei vartalosta poispäin.
-Kahvakuulailu on RENTOA! Älä jännitä. Kun saliharjoittelussa otetaan aina ennen nostoja kovat paineet lihaksiin ja puristetaan mahdollisimman paljon, niin tässä tehtiinkin kaikki päinvastoin: mahdollisimman rennosti ja puristusta ei tarvita.
-Perinteistä kuntosaliharjoittelu ja kahvakuulaa ei voi verrata toisiinsa mitenkään. Karkeasti ottaen niitä ei pitäisi yhdistää.
-Kahvakuulailu (jos niin voi sanoa) + raskas painoharjoittelu = SUPER!
-Kun kuulassa on painoa, niin opit nostamaan oikein. Jos kuula painaa kaksi kiloa, se on liian kevyt.
-Jos halutaan nostaa isoja painoja, niin otetaan levytanko ja ladotaan siihen levypainoja. Jos halutaan treenata kestovoimaa ja kahvakuulaa, niin tehdään kahvakuulatreeniä.
Kurssi vahvisti myös entisestään minun käsitystä siitä, että kahvakuulalla kuuluu tehdä kahvakuulaliikkeitä, eikä höpöhöpö kauppakassinheilutuksia tai maastavetoja. Kahvakuulaliikkeet ovat tehokkaita, hauskoja ja monipuolisia, mutta höpöhöpöliikkeet tehottomia, tylsiä ja yksipuolisia. Riittää täysin kun pohjaa treeninsä hyviin perusliikkeisiin ihan kuten saliharjoittelussa. Jos salitreenissä perusliikkeitä ovat kyykyt, maastavedot, punnerrukset ja leuanvedot vapailla painoilla, niin kahvakuulailussa ne ovat etuheilautus, rinnalleveto, työntö ja tempaus kisakuulalla. Opettele siis tykkäämään perusliikkeistä ja saamaan vaihtelua treeniin ohjelman kautta. Koko kroppa saa kaikista tehokkaimman treenin, kun treenataan isoja liikkeitä ja tulostakin tulee.
Kilpakuula on aina parempi kuin ”turistikuula”, sillä se mahdollistaa oikeat tekniikat ja oikeat nostoasennot. Oikeat kuulat kunniaan ja höpöhöpökuulat jätetään kauppaan siis. Olen itse pitkään haaveillut omasta kisakuulasta ja nyt kuume nousi vain entisestään. Taitaa siis olla tilaus pian edessä. 🙂
Kyynärluu (taijokusemmonen) otti kyllä kunnon hittiä pehmusteista huolimatta, koska ovat niin tottumattomat tuollaisiin iskuihin. Se ei tietenkään menoa haitannut ainakaan kovin paljon. Luulempa, että pari päivää ovat kosketusarat. Tämäkin korjautuisi sillä, että kuulailisi säännöllisesti, jolloin paikat tottuisi.
Oli kyllä erittäin hauska päivä! 🙂 Voisinpa lähteä Kukan koulutukseen toistekin. Aamupäivällä meinasi tulla paniikki kun Kuopioon mennessä huomattiin, että meiltä unohtui evässmoothiet kotiin. 😀 Kylmälaukku täynnä evästä, jäi jääkaapin eteen lattialle. Siispä piti kurvata heti Kuopiossa Lidliin kauppaan juoksujalkaa. Hyvin pärjättiin niilläkin eväillä ja olipahan kotona sitten odottamassa jo ruokaa kun tultiin.
Kahvakuulailemaan Kukan kanssa
Ensi lauantaina ollaan sitten neljä tuntia rautakuulan ja Kukka Laakson seurassa Kuopiossa. Viimeksi kun Kukka oli Iisalmessa järjestämässä kahvakuulakoulua, niin en tyhmänä mennyt kurssille. Ajattelin vain, että kyllä mulle painolevyjen ja levytankojenkin ryskäminen riittää. Miten sivistymätöntä. Nyt on kuitenkin aika tullut harjoitella oikeita tekniikoita, oikeilla välineillä ja kunnon ohjauksessa.
Aikaisemmat kuulakokemukset liittyvät lähinnä ryhmäliikuntatunneille, mutta ei siellä kyllä nostamaan oppinut. Luulin sen olevan helppoa, nyt TIEDÄN että tekniikat ei tosiaan ole niin yksioikoisia ja haluan tietysti oppia lisää. Mielestäni Kukka on yksi niistä kenen käsiin uskallan itseni antaa, kun haluan oppia kuulailemaan OIKEASTI. Valitettavasti inhoan kaikkia ”kivoja liikkeitä”. Minusta vain on ihan kammottavaa opetella jotain kauppakassin heilutusta jne. kun sillä ajalla voisi tehdä jotain järkevääkin. 😀 Ehkä olen vain ollut väärällä tunnilla…
Katsotaan kuinka kipeäksi kuulan heiluttelusta tulee, kun keho saa ihan erilaista rasitusta mihin se on tottunut. Toivottavasti pystyn sunnutaina vielä kävelemään… Palaamme asiaan vielä tämän tiimoilta, kun kerron millaista kurssilla oli ja mitä siellä opin.

Minä <3 Gizmo
Tänään tapahtui ihania asioita, kun Postista tuli saapumisilmoitus Gizmosta. Sehän piti käydä heti hakemassa, koska testaushalut olivat valtavat! Entinen blenderi sai kyytiä saman tien. Siinä oli kannu vähän haljennut, joten siitäkin syystä sille olisi pian loppu koittanut.
Ei mahtunut tämä herra meidän keittiön välitilaan, mutta väliäkö tuolla. On niin hieno, että annettakoon se nyt anteeksi. Ei malttanut sen pidempään odottaa, vaan oli pakko kokeilla laitetta tositoimissa. Smoothien tekoon siis!
Kannu on kyllä niin iso, että smoothieta tulisi kerralla monelle aterialle. Vaan voi JULMETTU minkälaista meteliä se pitää! 😀 No se oli odotettavissa sillä olen kuullut Vitamixin desibelit ja tämä ei kyllä kakkoseksi sille jää! Se ei kuitenkaan haittaa. Tietävätpähän naapuritkin milloin meillä on smoothieaika. Kätevinä pidin nuita ohjelmia mitä laitteessa on. Voit valita kuinka pitkään kone surisee (tai paremminkin mölyää) ja jättää sen yksikseen tekemään työnsä.
Tässä on valmis tuotos odottamassa ottajaansa. Entiseen Moulinexiin verrattuna smoothiesta tulee aivan törkeän pehmeää! NAM! Marjan siemenetkään eivät tunnu suussa, vaan nekin on jauhautuneet koneessa päreiksi. Tämä on siinä mielessä kiva, että saa myös marjojen siementen rasvat kehon käyttöön. Pidän blenderiä yhdestä keittiön tärkeimmistä välineistä. Se on must-juttu kenelle tahansa terveyttään vaalivalle ihmiselle. Mielestäni Gizmon hintakin oli kohtuullinen ja olin harkinnut ostavani sen jo pidemmän aikaa. Vitamix olisi kyllä varmasti ylivertainen, mutta siihen ei vielä rahaa irtoa. Vitamix maksaa yhtä paljon kuin meidän auto, joten johonkin on suhteutettava sekin. 😀
Pistän tänne myöhemminkin mielipiteeni Gizmosta. Muutamalla meidän tiimiläisellä tämä oli tehnyt tenän muutaman viikon jälkeen. Luin kuitenkin jostain, että juuri niihin aikoihin kun tiimikaverit Gizmoja tilasivat olisi laitteessa ollut joku valmistusvirhe ja se olisi myöhemmi korjattu pois. Noh, takuuta on 12kk joten jos laite särkyy alta aikayksikön, voi sen sitten pistää takuuseen.
Tässä samalla kuva meidän terassista. Meille on tärkeää, että ulkona on joku paikka johon tulla rauhoittumaan teekupin (tai smoothien) kanssa. Rentoutumista ei voi kai olla koskaan liikaa nykyajan hektisessä elämänmenossa ja täällä tosiaan pystyy nyt lepäämään. 🙂
Naisille miesten treeniä!
Miksi naisten treenaamisesta tehdään väkisin vaaleanpunaista, pehmeää, helppoa, hiljaista ja kaunista? Kyllä – myös naisten harjoittelun tulisi olla mustaa, kovaa, vaikeaa, äänekästä ja rumaa. Tiedättekö miksi? SE KEHITTÄÄ. Voisin laukaista sen saman vanhan kliseen, eli kehittyminen tapahtuu epämukavuusalueella. Olipa tavoitteena laihtuminen, kehonkoostumuksen muokkaaminen, kiinteytyminen, voiman kehittäminen tai mikä tahansa muu tavoite, niin tosiasia on että treenin pitää tuntua jossain. Älä siis haksahda markkinointiin, jonka mukaan treenaamisen tulisi olla ihanaa ja helppoa. Parasta tässä on se, että kovaa treenaamiseen voi oppia ja siitä voi myös tykätä erittäin paljon! ”Mutta ei tällä iällä ja tällä painolla!” Kyllä, juuri sillä iällä ja painolla ja sitä suuremmalla syyllä. Sinä pystyt siihen, kun vain uskot itseesi!
Kun menet kuntosalille, jossa voit jo silmin nähdä ns. ”miesten- ja naisten -puolet” niin mene sinne miesten puolelle. Ota juuri se paino josta ajattelit, että et pysty vielä tekemään sillä. Anna hien virrata ja keskity. Jos saat itsesi kiinni ajattelemasta: ”kuka nainen nyt edes haluaa treenata miesten puolella? Sehän on melkein sama asia kuin kävisi miesten vessassa – kakkaa kiinni pöntönreunoilla, pissaa pitkin seiniä ja lattioita, haisee ja näyttää pahalta” (ja olen siivonnut miesten vessoja nuorena kesätöissäni), niin tiedät varsin hyvin että tämä ei ole totta. Sinunkin pitää haista, jos treenaat oikeasti.
Naistensalille ajautumisen yleisin syy minkä olen kuullut on, että sekasaleilla tuijotetaan. Ratkaisu on kuitenkin yksinkertainen. Treenaa niin kovaa, että et ehdi katsella ympärillesi tuijottaako joku sinua. Eikö ole yksinkertaista? Korvalaput vaan korville ja örisemään tangon luo. Sieltä se kiinteys tulee!
Se syy miksi kannustan sinua treenaamaan nimenomaan siellä miesten salilla tai miesten puolelle on, että siellä voi jo ihan aistia kehityksen. Hevi soi ja hiki haisee. Kannustushuutoja satelee kun nostat isompaa rautaa tai jos teen viimeistä toistoa sarjassa, joku saattaa karjua vieressä ”VIELÄ MENEE KAKSI! VIELÄ MENEE KOLME!” Niinhän se muuten menee.
Mustikka Super-Smoothie
Olen mielettömän ihastunut smoothiesiin. Löysin niiden ihmeelliseen maailmaan varmaan n. vuosi sitten. Nyt ne on ehdottomasti osa jokapäiväisiä herkkuja ja elämää. Smoothiet onkin loistava tapa lisätä helposti ja maistuvasti kasviksia päivään. Yhdestä smoothiesta voit saada ravinteita enemmän kuin suomalainen saa koko päivän aikana. Melkoinen ravinnepommi siis. Tässä tämänpäiväinen ohje, josta tulikin taas yksi suosikkini!
-yksi pieni puntti salaattia
-n. 3cm paksu rengas TUORETTA ananasta
-1 banaani
-100g suomalaisia mustikoita
-100g pakkasmarjan luomumarjasekoitus (viinimarja-mansikka sekoitus)
-vajaa 1dl Puhdistamon suklaanmakuista riisiproteiinia
-20g glutamiinia
-1tl maca
-hunajaa maun mukaan
-steviaa maun mukaan
-kookosmaitoa 1dl
-vettä mielen mukaan (niin paljon että sekoittuu ja tulee juotavaa)
Kaikki ainekset tehosekoittimeen ja menoksi. Itse join tätä aamupalaksi samalla kun söin jauhelihaa. Sitten oli pakko tehdä myös välipalaksi toinen erä, kun oli niin hyvää! 🙂
Tomaatti-yrtti pullat
Heikki teki tänään niin taivaallisia lihapullia, että on pakko pistää ohje tänne. Jauhelihana oli karitsa-nauta jauhelihaa. Eli siitä tuli se pikantti maku näihin herkkuihin. Suosittelen, mutta varmasti toimii mukavasti myös ihan tavallisen naudan jauhelihan kanssa.
Nämä tarvitset:
-900g Karitsa-nauta jauhelihaa
-n. 70g tomaattipyre
-kookosmaitoa loraus
-mantelijauho
-2rkl tuore basilika
-2rkl tuore timjami
-ripaus oregano purkista
-puhdistamaton merisuola
-mustapippuria myllystä
Laita jauhelihat kuppiin. Lisää joukkoon silputtu basilika ja timjami sekä tomaattipyre ja loraus kookosmaitoa. Survo käsillä tasaiseksi mössöksi. Ripottele joukkoon mantelijauhoa niin paljon että seoksesta tulee taikinamaista (ehkä noin 1dl) ja pullat on helppo pyörittää. Lisää joukkoon ripaus oreganoa ja maun mukaan suolaa ja pippuria (saa olla jonkin verran, koska on iso lasti jauhelihaakin).
Ps. Myllystä jauhettu mustapippuri on aivan toiselta planeetalta kuin purkkiin suoraan jauhettu. Kokeile vaikka!
Aloittelijan saliohjelma
Vaikka blogin treeniosio on tarkoitus pyhittää pitkälti HIT tyyliselle treenille, niin kuntosalitreenistä en luovu. Salitreeni on ehdottomasti yksi tehokkaimmista keinoista muokata vartaloa – mikäli sen harjoittelu tehdään oikein.
Kun aloitin oman harjoittelun, niin oikeastaan en tehnyt yhtään mitään oikein. Minulla ei ollut ohjelmaa vaan kävin kaikki kuntosalin laitteet läpi ja poistuin paikalta. En ilmeisesti ole ainut sillä kun katson ihmisiä salilla, ei suurimman osan treeneissä näytä olevan päätä eikä häntää. Jos nyt tunsit piston sydämessäsi, niin tässä sinulle treeniohjelma. Lopeta se haahuilu ja keskity olennaisiin asioihin. Jos kuntosalitreeni ei tuota toivottua tulosta niin vika on ohjelmassa tai ohjelman puutteessa, sillä yksikään asiakkaani (joka on toiminut kuten olen ohjeistanut) ei ole jäänyt kehittymättä haluamaansa suuntaan. Voit ladata ohjelman klikkaamalla kuvaa:
Tämä ohjelma on sellainen, että myös ne jotka eivät halua käydä salilla alkuun kuin kerran viikossa, voivat niin tehdä. Jos aiemmin olet käynyt salilla nolla kertaa viikossa ja lisäät sitä nyt yhteen kertaan, niin se on jo 100% enemmän kuin aiemmin. HYVÄ SINÄ! Jos tiedät jonkun, joka tarvitsee ohjelmaa myös, niin tulostathan tämän myös ystävällesi. Älä ole kiero savolainen ja jätä kaveria pulaan!
Liikeohjeistukset videoin löytyy varmasti parhaiten tältä Youtube kanavalta.
Munakoisotorni
-3 munakoisorengasta
-½ cup mantelijauho
-2 rkl arrowjuurijauhe
-1 muna
-2 tomaattia
-2 valkosipulin kynttä
-3 ohutta siivua mozzarellaa
-3rkl parmesaanijauhetta
-3rkl rypälesiemenöljyä
-3rkl oliiviöljyä
-1tl tuoretta timjamia
-1tl tuoretta basilikaa
-2rkl pinjan siemeniä
-suolaa, pippuria, paprikajauhetta
Riko muna ja vispaa se kuppiin. Laita toiseen kuppiin mantelijauho ja suola. Itketä munakoisot suolassa ja päällystä arrowjuurijauheella. Dippaa munakoisot munassa ja pyöritä molemmilta puolin mantelijauhossa. Paista öljyssä.
Silppua tomaatti ja valkosipuli. Lämmitä pannulla 1rkl rypälesiemenöljyä ja 1rkl oliiviöljyä. Paista valkosipulia 20sekuntia kunnes on ruskeaa. Paista tomaatit. Paista tomaatteja kunnes ne hajoavat ja menevät pehmeiksi (10-12min). Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.
Lämmitä toisessa pannussa myös öljyjä ja paista munassa ja mantelijauhossa pyöriteltyjä munakoisoja niin, että niistä tulee ruskeita. Laita paistamisen jälkeen munakoisot talouspaperin päälle, jotta niistä irtoaa ylimääräinen öljy. Murskaa pinjansiemenet.
Yhdistä tomaatti, valkosipuli, pinjansiemenet, timjami ja basilika. Laita munakoisorengas pellille ja sen päälle tomaatti-valkosipulisekoitusta ja yksi viipale mozzarellaa ja 1rkl parmesaanijauhetta. Laita kerroksen päälle munakoisoviipale, jonka päälle taas tomaattiseosta ja juustoja jne, kunnes torni on valmis. Päällimmäiseen kerrokseen jää juustoa. Paista uunissa n. 12min kunnes juusto on sulanut ja alkaa kuplia. Ripottele päälle paprikamaustetta.
Tästä siis mainio lisuke vaikka kalalle tai lihalle. Maistui aivan taivaalliselta!
Viimeisimmät kommentit